Передплата 2024 ВЗ

Міліціонери зробили людину інвалідом... А їх випустили на свободу

Суд виявив гуманність стосовно перевертнів у погонах, які організували пограбування приватного підприємця

Олегові Кучеренку у його 33 роки довелося заново вчитися ходити та розмовляти. Досі Олег не може писати, бо час від часу забуває букви та цифри. А до минулого року був успішним підприємцем, турботливим чоловіком та щасливим батьком п’ятирічного сина. Життя Олега пішло шкереберть після того, як за його рахунок вирішили збагатитися троє чоловіків, яким цими днями оголосили вирок у Личаківському районному суді міста Львова. На лаві підсудних сиділи троє звинувачених. Двоє з них до вчинення злочину служили в міліції. Суд визнав колишніх правоохоронців винними у пограбуванні людини та... відпустив на волю.

Поїхав за авто взимку. Очуняв весною...

Олег Кучеренко займався бізнесом, пов’язаним з купівлею та продажем автомобілів. Отож не здивувався, коли йому зателефонував інспектор відділу ДАІ міста Львова 23-річний Володимир Рак. У цього даішника Олег купив свій останній автомобіль. Цього разу правоохоронець запропонував купити за сім тисяч доларів автомобіль “Ауді”. Зустрітися підприємець і даішник домовилися 29 лютого минулого року на вулиці Пасічній. Даішник попередив покупця, що той повинен мати при собі готівку, щоб відразу розрахуватися за автівку.

Олег, знаючи, що має справу з правоохоронцем, без жодних вагань поклав у барсетку 10 тисяч доларів та власною автівкою поїхав на зустріч. Коли приїхав на вказане місце, задзвонила мобілка. Продавець повідомив, що він неподалік, за три сотні метрів. Олег вирішив пройтися пішки. Вийшов з автівки, прихопивши барсетку з грошима, пройшов кілька метрів... “Більше нічого не пам’ятаю. Очуняв у лікарні”, — згадує Олег.

Непритомного чоловіка, у якого з вуха текла кров, побачив на вулиці випадковий перехожий і викликав “швидку”. Лікарі зафіксували у госпіталізованого перелом лівої половини кісток черепа, розрив лівої барабанної перетинки, забій головного мозку, крововилив під тверду та м’яку оболонки головного мозку. З такими травмами, кажуть медики, виживають вкрай рідко.

“...Поїхав за новим автомобілем узимку, коли лежав сніг. А очуняв вже весною, — згадує ті страшні дні Олег. — Коли прийшов до тями, не міг пригадати, хто я, що зі мною трапилося. Не упізнавав дружини та сина”. Олегові довелося не лише згадувати минуле, а й заново вчитися ходити, розмовляти, читати та писати. Повністю оглух на одне вухо, кульгає та став інвалідом першої групи. Який вже там бізнес...

Зловмисників видали... мобілки

За фактом нападу на підприємця порушили кримінальну справу, яку взялися розслідувати співробітники Личаківського райвідділу міліції міста Львова. Допомогла розкрити злочин мобілка, з якої востаннє телефонували Олегові. У травні 2012 року Олег нарешті згадав усе, що з ним трапилося, і віддав свою мобілку оперативникам міліції. Ті вирахували, що останній дзвінок на неї “продавці” автомобіля зробили з мобілки, власник якої перебуває у місті Шепетівці Хмельницької області. Оперативники виїхали у це місто та затримали там 27-річного Анатолія Яворського, який працював геодезистом на підприємстві “Променецкровля”. Затриманий зізнався, що вчинив напад на Олега на замовлення... двох міліціонерів.

Коли стало відомо, що до нападу на підприємця причетні правоохоронці, подальше розслідування справи перебрала прокуратура. Арештували 23-річного інспектора відділу ДАІ міста Львова Володимира Рака та 24-річного сержанта з батальйону судової міліції “Грифон” Івана Гармаша. Під час слідства, що було підтверджено на судовому розгляді, з’ясувалося, що напад на підприємця спланував та організував Володимир Рак.

Коли Олег “клюнув” на пропозицію купити “Ауді”, Яворський дав згоду напасти на Кучеренка та силою забрати у нього гроші. “Грифонівець” Гармаш мав на власній автівці забрати нападника з місця злочину, що в подальшому й виконав. На суді екс-правоохоронці твердили: не знали, що Яворський жорстоко скалічить підприємця.

Найгуманніший суд у світі

Вироком Личаківського районного суду (головувала суддя Галина Шеремета) Яворського засудили до трьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Організатора злочину Володимира Рака (під час досудового розслідування та судового процесу перебував на волі під 35 тисяч гривень застави) засудили до чотирьох років позбавлення волі (умовно). До такого ж терміну умовного покарання засудили й Івана Гармаша. Після оголошення вироку його звільнили з-під варти у залі суду.

Стаття, за якою визнані винними екс-міліціонери, передбачає мінімальне покарання позбавленням волі на чотири роки. Чому ж судді винесли такий м’який вирок людям, через яких потерпілий на все життя залишився інвалідом? На рішення суду про призначення покарання “нижче нижчого” вплинуло те, що екс-правоохоронцям колишнє міліцейське керівництво дало такі характеристики, що хоч до рани прикладай. Суд також зважив на те, що Володимир Рак має на утриманні малолітню дитину та хвору матір, а Гармаш “пообіцяв у майбутньому допомагати потерпілому”.

На рішення суду вплинуло й те, що Олег під час процесу просив суд у випадку, якщо звинувачені відшкодують витрати на лікування, строго їх не карати. А викрадені у нього під час нападу гроші зловмисники повернули під час досудового слідства.

Вироком суду, на вимогу прокуратури, Яворського примусили виплатити 8-й клінічній лікарні за лікування Олега 35 тисяч гривень. Що стосується компенсації самому потерпілому, то у вироку зазначено: засуджені до умовних строків екс-міліціонери мають “забезпечувати” та “допомагати” йому в подальшому лікуванні. Про яку саме суму “допомоги” йдеться, у вироку не уточнюється. Можливо, моральну?

“Після важкої травми не можу працювати. Живу на пенсію з інвалідності — 800 гривень. Цих грошей не вистачає навіть на ліки”, — зітхає колишній підприємець. Хоча Олег оминає цю тему, кореспонденту «ВЗ» стало відомо, що внаслідок травми у Олега так зіпсувалися нерви, що його стосунки з рідними ускладнилися. У свої 33 роки залишився самотнім, не здатним навіть себе прогодувати інвалідом...