Передплата 2024 «Добра кухня»

«Шевченку не потрібен мармуровий іконостас»

Як Україна готується до 200-річчя з дня народження Шевченка?

Наступного року виповнюється 200 років з дня народження Кобзаря. Відзначення ювілею видатного поета передбачається в Російській Федерації, Казахстані, Литві, Польщі. В Україні 2014-й офіційно оголошений президентом України Віктором Януковичем Роком Тараса Шевченка, проте, як стверджують політики від опозиції, свято має усі шанси перетворитись у “недовшанування” поета.

Лише МІСЯЦЬ ТОМУ Кабінет Міністрів затвердив новий склад організаційного комітету з підготовки та відзначення річниці, а ефективність проведення святкувань вже піддаються сумнівам. Зрештою, часу залишилось небагато, а усі заходи лише в планах організаторів. Микола Томенко, народний депутат України, заступник голови партії ВО “Батьківщина”, розкритикував хід підготовки до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, заявивши, що навіть за радянських часів до шанування Кобзаря готувались ефективніше — “на 150-ту річницю Тараса Шевченка були відремонтовані дороги, а народ казав: “Спасибі Тарасу за шифер і трасу”.

“Складно визначити, хто з вищих посадовців має стратегію і розуміння, як вести підготовку заходів до 200-річчя Шевченка, — розповів кореспонденту “ВЗ” депутат. — Попередній склад комітету, котрий був призначений кілька років тому, збирався лише двічі. Продовжується концепція, яка була озвучена командою Януковича, що Канів і Чернеча гора повинна перетворитись в місце туристичного паломництва з відповідною інфраструктурою.

Обговорюється план готельно-ресторанного комплексу під Чернечою горою за бюджетні кошти, стоїть питання про будівництво церкви Московського патріархату під Чернечою горою за кошти з бюджету, про відновлення мармурового іконостасу в Успенському Соборі за бюджетний кошт і багато інших абсурдних рішень, які, на мою думку, є просуванням власних інтересів, прикриваючись іменем Шевченка.

Поки що я не побачив поваги діючого уряду до Шевченка і Черкас, — повідомив кореспонденту «ВЗ» депутат. — Для Шевченка потрібно зробити максимально. По-перше, популяризувати невідомі його твори та доробки. По-друге, впорядкувати дорожнє сполучення від Києва до Канева. По-третє, добудувати Палац культури, який стоїть посеред Канева. Шевченку не потрібна ані нова церква біля Чернечої гори Московського патріархату (він десять разів у могилі перевернеться!), ані мармуровий іконостас”.

Президент України залучив до роботи з відзначення 200-річчя Тараса Шевченка увесь гуманітарний блок уряду і запевнив, що з державного бюджету будуть передбачені кошти на “усі необхідні заходи у 2014 році”. Виконавчі органи послухались і взялись за організацію подій: створення просвітницького інтернет-порталу “Тарас Григорович Шевченко”, організації конкурсу на кращий ескіз логотипу заходів. Переможців останнього ми дізнаємось вже 31 травня, до слова, їх чекає щедра винагорода: 30 тис. гривень для першої премії, 20 тис. і 15 тис. — для другої та третьої премій.

До речі, про премії. Неймовірного резонансу у 2012 році набув Всеукраїнський конкурс літературних сценаріїв художнього фільму про Тараса Шевченка до 200-ліття від дня народження поета. Кращим автором проекту тоді став київський сценарист Олександр Денисенко, друге місце посів ужгородський письменник Олександр Гаврош. Проте держава не поспішає фінансувати зйомки фільмів. “На жаль, ніякого розвитку справи немає, — повідомив Олександр Гаврош. — Сценарій готовий, проте фінансування на зйомку фільму відсутнє. Наразі працюю над п’єсою про Шевченка для Дніпропетровського театру”.

“Кошторис фільму у Мінкультури затвердили, до плану виробництва вставили, але фінансувати ще не почали, — розповів переможець конкурсу Олександр Денисенко. — Мій сценарій викликав цікавість у поляків, росіян і казахів. Зараз українські продюсери домовляються про внески іноземних партнерів, щоб збільшити фінансування з 8-ми до 16 млн. дол. Плануємо почати у червні підготовчий період”. У планах також й “Укр-телефільмівські” зйомки картини про Кобзаря. Відомий український режисер Олег Бійма взявся до роботи над створенням фільму за п’єсою Івана Драча «Гора», розплановані натурні зйомки у Санкт-Петербурзі про тамтешній період життя Шевченка.

Цього року президент обіцяв розпочати ремонтно-реставраційні роботи у Національному музеї Тараса Шевченка, проте наразі, за словами працівників закладу, жодних ремонтів не проводиться...

Схожі новини