Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оголошуємо Отто Вульфа у міжнародний розшук!

У пошуках міфічного представника Ради архітекторів Європи кореспондент «ВЗ» наразилася на безпідставні звинувачення і образи з боку «архітектурного» чиновника

“Шукають пожежники, шукає міліція...”. Ну як не пригадати цього дитячого віршика у контексті анекдотичної ситуації, яка виникла у Львові у зв’язку з пошуками такого собі Отто Вульфа — міфічного європейського чиновника, який буцімто очолює українське представництво Ради архітекторів Європи (АСЕ)! Нагадаємо, у минулому номері “ВЗ” ми писали про загадкову історію, як на ім’я міністра МВС Захарченка та прем’єр-міністра Азарова надійшли гнівні листи за підписом Отто Вульфа.

Там, посилаючись на інформацію начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерія Потюка, висловлюється стурбованість руйнуванням історико-архітектурного середовища Львова, звинувачується міський голова Андрій Садовий, а також компанія “!Фест”, яка володіє мережею кафе у Львові. Нагадаємо, Валерій Потюк неодноразово заявляв про намір примусово закрити ці заклади громадського харчування (які, до речі, приваблюють до Львова значну кількість туристів, тим самим наповнюючи міський бюджет), насилав на “!Фест” позапланові перевірки, які жодних порушень у діяльності товариства не виявили.

Та повернемося до Отто Вульфа. Львівська міська рада на своє звернення до Ради архітекторів Європи отримала офіційну відповідь, де стверджується: “Отто Вульф не працює в Організації та не є її представником. Ми не маємо інформації стосовно листа-запиту щодо історичної частини Львова, надісланого до центральних органів державної влади України від Організації Ради архітекторів Європи. Україна не є членом Організації Ради архітекторів Європи”. Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що скеровує листа за підписом міфічного єврочиновника у прокуратуру — нехай там розберуться і зроблять відповідні висновки.

Отож наразі у Львові для всіх залишається загадкою, хто такий Отто Вульф... Що найцікавіше, у своєму коментарі для “ВЗ” Валерій Потюк повідомив, що... також незнайомий із цим паном: “До офіційної відповіді з Брюсселя від президента Ради архітекторів Європи... тривали спроби встановити безпосередній контакт з паном Вульфом. Однак успіху вони не мали”. Однак за текстом листа від імені пана Вульфа незримо “стирчать вуха” того ж таки начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерія Потюка. Як же інакше пояснити цей дивний зв’язок двох чиновників, якщо у своєму листі Отто Вульф вимагає від керівництва України “створити комісію щодо незаконної забудови та реставрації, недопущення руйнування об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Архітектурний ансамбль історичного центру м. Львів” під головуванням начальника охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерія Потюка (незнайомого йому! — Авт.) із залученням органів прокуратури, громадських об’єднань, а також представників громадськості — депутата ЛМР Віри Лясковської, Героя України Юрія Шухевича, державного діяча Романа Лубківського (невже чиновник з Брюсселя так втаємничений у львівських персоналіях, що знає і пані Лясковську, і панів Шухевича з Лубківським? — Авт.)”.

Не встиг побачити світ тижневий номер “ВЗ”, в якому ми повідомляли про таємничий лист, як до авторки цих рядків о 9-й ранку зателефонував обурений Валерій Потюк зі шквалом звинувачень і образ: “Звідки ви взяли, що це я написав той лист? Ви є брехунка, противна і негідна! Ви дуже задешево продалися! Готуйтеся до суду, рихтуйте гроші!”. Далі кинув трубку. І звідки пан Потюк взяв, що в газеті написано, що він власноручно написав листа за підписом Отто Вульфа? Якби чиновник уважно читав газету, він би побачив, що на сторінках “ВЗ” цього твердження немає. Хоча деякі пі­дозри, звичайно, виникають... Як на мене, пан Потюк просто “попалився”. Недарма ж кажуть: на злодію шапка горить...

Р. S. “Високий Замок” не покидає надія особисто поспілкуватися з паном Отто Вульфом і почути його пояснення анекдотичній ситуації, що склалася у царині охорони культурної спадщини у Львові.

Віктор ШЕМЧУК, голова Львівської ОДА

Я бачив лист за підписом Отто Вульфа, бачив відповідь, яка надійшла на ім’я Андрія Садового від Ради архітекторів Європи. Це підстава, щоб просити правоохоронні органи розібратися і перевірити цю інформацію. Сама форма і метод подачі листа від імені Отто Вульфа досить провокативний. Скеруємо його у правоохоронні органи і перевіримо. Якщо такої особи не існує, було б цікаво розібратися, хто цей лист склав і чому, і хто таким чином зводить порахунки. Якщо до цього причетні наші працівники, будемо робити висновки. Це все дуже погано пахне. Я не схвалюю такі листи.

Схожі новини