Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові досі шукають ділянку для Євробаскету-2015

Хоча будівництво треба починати не пізніше квітня цього року

У Львові працює робоча комісія, яка має до кінця тижня визначитися з ділянкою під будівництво багатофункціональної спортивної арени для проведення матчів Чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. З приводу Євробаскету-2015 скликали позачергову сесію Львівської міської ради. Крім керівництва міста, на сесії були присутні голова Львівської ОДА Михайло Костюк і голова Львівської обласної ради Петро Колодій.

Губернатор ПОВІДОМИВ, що будівництво арени здійснюватиметься на принципах приватно-державного партнерства. Тобто спортивна арена частково будуватиметься за кошти інвестора (не менш як 20% загальної суми, загалом вартість баскетбольної арени становитиме близько $55 млн.) Держава надасть гарантії під позику в банку і компенсує відсотки за кредит. Потім об’єкт введуть в експлуатацію, а “тіло” кредиту повертатимуть за рахунок господарської діяльності новозбудованої арени. Крім самої арени для баскетболу, за кошти держбюджету побудують інфраструктуру — дитячо-юнацьку спортивну школу для баскетболістів і тренувальну базу в Карпатах для національної збірної з баскетболу. Для цього потрібно 100 мільйонів гривень бюджетних грошей.

Строки будівництва арени підтискають — об’єкт має бути збудований і пройти апробацію до 1 січня 2015 року, тобто не пізніше квітня цього року треба почати будівництво. Проект типовий — за взірець взяли литовську “Шауляй арену”. Якщо почнуть будувати за графіком, план цілком реальний. Від міської ради потрібно якнайшвидше виділити ділянку для будівництва.

За словами міського голови Андрія Садового, спочатку обговорювали ділянку на пр-ті Чорновола. Згодом представники БК “Політехніка-Галичина” зазначили, що там замало місця для паркінгу. Відтак місто перейшло до розгляду варіанта на вул. Липова Алея, 5. Але й ця ділянка виявилася “обтяженою”, хоча такий варіант ще повністю не відкинули. Є вільна земля на вул. Ряшівській (проектованій). Крім того, залишається в силі варіант біля нового стадіону “Арена Львів”, оскільки поруч зі стадіоном зарезервовано землю під об’єкти до “Олімпійської надії-2022”. Тут є місце для арени під баскетбол та хокей. Міський голова додав, що згодом місту також треба буде виділити 1,5 га під будівництво дитячо-юнацького спортивного комплексу для підготовки баскетбольних команд, який будуватимуть за державні кошти.

Своєю чергою, представник компанії-забудовника «ДеВіжн» Наталія Кацер-Бучковська попросила з усіх ділянок вибрати найбільш економічно доцільну та найменш дискусійну. За її словами, тільки на проектні роботи потрібно 5-6 місяців, на стадії робочої документації — також шість місяців.