Передплата 2024 «Добрий господар»

Парламентські портфелі, як кролики, плодяться...

Під шумок знову збираються збільшити кількість комітетів у Верховній Раді.

Нинішній парламент ще не встиг оперитися, а вже претендує на антирекорд. У номінації «Керівних портфелів — побільше, і різних». Чернетка із переліком парламентських комітетів, яку напередодні старту нової Верховної Ради затвердила підготовча група, виявилася фільчиною грамотою. 27 комітетських крісел (плюс — Спецкомісія з питань приватизації) тишком-нишком «перетворилися» на 29. Хоча у ВР минулого скликання і 26-ма обходилися, позаминулого — взагалі 24-ма.

СПЕРШУ кількість комітетських посад збільшили, розділивши на два Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Але цим апетити «регіоналів» та «донорів» більшості (яким за вливання обіцяли портфельний гонорар) не задовольнилися. Тож «розпорядники» крісел взялися розширювати гонорарний фонд. Звичайно ж, у «кращих» традиціях української політики — підкилимно. Ось тільки новоспечений спікер Володимир Рибак не втримав язика за зубами — проговорився журналістам, що відбувається на кадровій кухні. «Вже є, — каже, — повне порозуміння по 29 із 30 комітетів. Один ще узгодимо».

Тож комітетів буде точно не 27, а щонайменше — 29. Бо не зрозуміло, чи, озвучуючи цифри, спікер мав на увазі і «приватизаційну» комісію. Якщо ні, то буде 30 комітетів, плюс — згадана комісія. Начальницьких крісел після такого розмноження побільшає не на два-три, а на вісім-дванадцять, враховуючи, що, крім голови і секретаря, додасться ще по кілька заступників керівника комітету. Бюджету це влетить у чималу «копієчку» (додаткові комітети треба забезпечити щонайменше приміщенням, сек-ретаріатом і службовим транспортом).

Як збираються «плодити» комітетські портфелі? Перевіреним дідівським способом — діленням. За негласною інформацією, у списку кандидатів на цю процедуру — Комітет з питань податкової та митної політики (той самий, який виокремили з Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики) і Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

Ділити портфелі з опозицією «Регіони» збираються за попандопулівським принципом: на тобі, Боже, що мені негоже. За попередньою інформацією, опозиціонерам готові віддати 13 комітетів. Причому поступатися деякими, які мали б належати саме опозиційним фракціям, «Регіони» не збираються. Йдеться, зокрема, про бюджетний і регламентний комітети. Перший, як повідомляє «Дзеркало тижня», може очолити «регіонал» Євген Гєллєр. Другий, не виключено, віддадуть Володимиру Макеєнку, який вже керував регламентним комітетом у парламенті минулого скликання (серед кандидатур називають також Станіслава Скубашевського). Віталій Хомутиннік буцімто претендує на головний портфель у Комітеті з питань податкової політики (як і Сергій Тігіпко), Сергій Ківалов хоче завідувати правосуддям. Комітет з питань охорони здоров’я швидше за все знову відійде Тетяні Бахтеєвій.

Раніше у списку потенційних висуванців ПР на головування у комітетах згадувалося і прізвище Володимира Рибака. Тепер, коли він став спікером, «рибацький» Комітет з питань будівництва, містобудування i ЖКГ приглядають для Володимира Вечерка, який доводиться зятем донецькому «старожилові» Юхиму Звягільському. Не факт, що у «шефському» складі комітетів з’явиться Азаров-молодший. За інформацією «ДТ», Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, який прогнозували прем’єрському синові, може очолити «регіонал» Ігор Прасолов (він же — голова Ради Нацбанку).

Що кажуть на захланність «Регіонів» в опозиції? Сидять і чемно чекають, які портфельні об’їдки їм кинуть з «регіонівського» столу. Нічого, мовляв, зробити не можемо — ми ж у меншості.

Схожі новини