Передплата 2024 «Добра кухня»

Янукович до Москви не полетів...

Хоча погода була льотною.

Московський візит президента Віктора Януковича, звістка про який здійняла політичну бурю, не відбувся. Хоч погода була льотною, але борт №1, який мав взяти курс на Білокам’яну, так і не здійнявся у небо. Ті, хто прогнозував, що після цього візиту Януковича Україна опиниться на крок ближче до Митного союзу, зітхнули з полегшенням. Та чи надовго?

На БАНКОВІЙ запевнили, що візит не скасували, а перенесли. Треба, мовляв, ще доопрацювати дещо, ось і взяли робочу паузу. «Темами зустрічі президентів України і Росії визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній і торгово-економічній сферах. Зокрема, вироблення взаємоприйнятого механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Для успішної реалізації цих домовленостей необхідні додаткові консультації на експертному рівні», — це з офіційного повідомлення президентської прес-служби.

Але авральність ухваленого рішення (про яку свідчить хоча б той факт, що сформований Адміністрацією президента журналістський пул таки відпровадили до Білокам’яної у вівторок зранку, а про те, що президентський візит не відбудеться, повідомили об 11-ій) породила одразу кілька неофіційних версій щодо істинних причин такого кроку. Перша — телефонна розмова Януковича із президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. За лічені години до відльоту у Москву українському президентові, мовляв, доступно розтлумачили, чим зближення з Митним союзом загрожує євроінтеграційним перспективам України. Версія друга: у Кремлі закрутили носом, зрозумівши, що Янукович готовий погодитися лише на те, аби Україна тільки трішки «завагітніла» Митним союзом — так, щоб не спалювати мости з ЄС.

Володимир ГОРБАЧ, політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва:

«Рішення Януковича можна трактувати як демарш»

— Виглядає так, що рішення ухвалювалося в останній момент. Очевидно, під час телефонної розмови з Баррозу йшлося, зокрема, про перспективи приєднання України до Митного союзу і про те, що це унеможливить підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Це зіграло певну роль у скасуванні візиту Януковича до Москви, але не було вирішальним. Головною причиною, швидше за все, було те, що російська сторона в останній момент змінила умови, висунула те, про що не домовлялися, поставивши українську сторону перед фактом. Тому рішення Януковича можна трактувати як демарш.

— Що це міг бути за ультиматум з боку російської сторони?

— Напередодні обговорювалися два формати документів до підписання президентами. Українська сторона погоджувалася на так званий меморандум, протокол про наміри щодо Митного союзу. Це був би документ незобов’язувального характеру. Російська ж сторона і президент Путін весь цей час наполягали на тому, що український президент має підписати документи зобов’язувального змісту. Але, розуміючи, що будь-які зобов’язання, пов’язані з Митним союзом, блокують Україні підписання Угоди про зону вільної торгівлі і частину Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, українська сторона, очевидно, почала гальмувати.

— Який розвиток подій можна прогнозувати після такого, як ви кажете, демаршу Януковича?

— Думаю, Янукович затягуватиме невизначеність якомога довше. Це відповідає його політичним інтересам. Він продовжуватиме займатися геополітичною еквілібристикою, аж поки не впаде з канату. До нового року, очевидно, нічого не буде. Наступний крок — це вже буде проведення саміту Україна-ЄС (його запланували на 25 лютого), і спроба Януковича натиснути на Путіна, щоб він пішов на поступки.

Схожі новини