Передплата 2024 ВЗ

Штраф за куріння – 10 тисяч гривень!

У перший день «антитютюнового» закону кореспондент «ВЗ» пройшлася закладами громадського харчування/

З 16 грудня у закладах громадського харчування — табу на цигарки. Кав’ярні, паби, бари, нічні клуби, кальян-бари змушені забрати зі столів попільнички, а у залах — таблички з написом “Куріння заборонено”. Згідно із законом, за порушення каратимуть гривнею і курців (від тисячі до 10 тисяч гривень), і заклади громадського харчування. Протоколи про порушення складатиме міліція. Власники нічних клубів скептично кажуть: якщо усі заклади міста одночасно зателефонують до стражів правопорядку, то вони будуть “бідні, аж сині”... Де є закон, там не обходиться без порушників, а також без прогалин, щоб оминути його.

Кореспондент “ВЗ” відвідала різні заклади громадського харчування, щоб подивитися, як відвідувачі та працівники дотримуються заборони про паління у громадських місцях.

У журналістський рейд вирушаю у неділю, 16 грудня, після обіду. В цей час до барів, ресторанів сходяться найбільше відвідувачів. Йду у популярний пивний бар, що неподалік центру міста. Вдаю, що нічого не знаю про антитютюновий закон, запитую офіціантів, де знаходиться зал для курців. “Пані, який зал для курців? З сьогоднішнього дня закон забороняє паління! У нас тепер усі зали для смакування їжею, а не для паління”, — пояснює бармен Андрій. Клієнтів негусто, замість цигарок замовляють більше пива, алкогольних напоїв та холодних закусок.

“Вранці до нас прийшли дві блондинки, які наче з космосу звалилися, — розповідає бармен. — Вперше почули, що прийняли такий закон. Почали нас ображати, мовляв, до 1 квітня (Дня сміху) ще далеко, а ми їх розводимо. Жінки сказали, що поскаржаться на нас в управління захисту прав споживачів, грюкнули дверима і пішли геть”.

Вирушаю у ресторан “Панська чарка”. Надворі біля входу двоє сорокарічних чоловіків палять цигарки і потирають від холоду руки. Кажуть, закон проголосований через “заднє місце”, тепер курцям доводиться мерзнути на вулиці, можна захворіти на запалення легень. Згідно із законом, курцям дозволено палити за три метри від входу. Але усі стоять на порозі або максимум за півметра від закладу. Людей у ресторані небагато, при вході офіціант повідомляє про прийнятий закон. Намагаюся торгуватися. “А може, у вас є невеличкий куточок, де можна покурити?” — запитую. “Пані, навіть не намагайтеся! Заплатите 10 тисяч штрафу, ми теж матимемо неприємності”, — ввічливо відповів офіціант.

У кав’ярні “Глорія джинс” відвідувачі п’ють чай, каву, сидять за ноутбуками у безкоштовному Інтернеті. Колись у цьому залі був їдкий сморід від диму, аж очі виїдало. Тепер сморід трохи менший. Офіціант пояснює, що жоден відвідувач не палив у перший день, коли вступив у дію закон, просто запах в’ївся у меблі.

Вирушаю у ресторан-кафе “Золотий вепр”. При вході табличка у золотистій рамочці з написом “З 16 грудня 2012 року заборонено палити в громадських місцях”. Адміністратор Ірина розповіла, що усі відвіду-вачі з розумінням ставляться до заборони. Вона зауважує, що усі заклади були морально готові до збитків, але насправді мають більше замовлень на їжу, ніж раніше. Побачила, що у кожного з відвідувачів столи аж вгинаються від тарілок зі смаколиками.

Експерти прогнозували, що найбільший удар отримають нічні клуби та паби, бо там публіка звикла палити, і спробуй пояснити, що “лавочка закрита”. У нічному клубі “Fashion Club” відвідувачів не бракує. Перші враження — повітря чисте, аж приємно дихати, відвідувачі смакують стравами, культурно спілкуються. У залах сек’юріті та офіціанти стежать за тим, щоб ніхто не палив. На столах — жодної попільнички, на стінах великі таблички, які нагадують, що курінню — зась. “Здоров! Брат, то капець! Уявляєш, прийшла з подругами у нічний клуб на кальян, а тут кажуть, що якийсь закон прийняли і тепер не можна ні кальян, ні сигарети курити. Ну, всі напередодні кінця світу подуріли”, — вигукує на весь коридор 25-річна відвідувачка, яка спілкувалася по мобільному телефону. При вході — десять відвідувачів, які вийшли в морозну погоду без верхнього одягу.

Як розповів “ВЗ” старший адміністратор “Fashion Club” Володимир Євсєєв, до закону підготувалися належно. Раніше в клубі клієнтам пропонували кальян. Тепер з фірмою, яка обслуговувала цю сферу, розірвали договір, а кілька десятків кальянів “закрили на ключ” до кращих часів. “Усі курці виходять на вулицю, — каже він. — На вулиці облаштували спеціальний майданчик. Там стоятимуть попільнички, буде утеплення. Ми очікували, що в перші дні будуть конфліктні ситуації з клієнтами, які порушуватимуть заборону. Та все було спокійно”.

Володимир Євсєєв каже, що не бракувало клієнтів, які вперше почули про закон від адміністрації нічного клубу. У нічному клубі “Рафінад” ситуація трохи інша. У залах ніхто не палить, молодь відривається на танцполі. В одному невеличкому залі побачила, що двоє відвідувачів курять... Менеджер нічного клубу Олександр пояснив “ВЗ”, що цей зал прилаштували під “курилку” на один вечір. Запевнив, що тут суворо дотримуються антитютюнового закону. Заходжу у стриптиз-зал. Там клієнтів стільки, що ніде яблуку впасти. За столиком двох іноземців зчинився лемент. Молодиків обступили офіціантка та дві стриптизерки, які ламаною англійською просять не палити. “Уже десять хвилин вмовляємо їх, але вони нас не чують”, — жаліється стриптизерка. “What do you want from me? I want smoking, because I like this. You understand me?” — кричав до офіціантки стриптиз-залу житель турецького Стамбула. Через деякий час турки таки кинули палити. Та естафету перейняв інший відвідувач. Запитала адміністратора стриптиз-залу, чому не робить йому зауваження. Жінка зніяковіла, пообіцяла з’ясувати. Потім підійшла до мене і попросила вийти із залу, бо стороннім вхід заборонено...

Керівник прес-служби ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська розповіла “ВЗ”, що в перший день дії закону від закладів громадського харчування не було жодного (!) виклику міліції, щоб карати порушників. Каже, що на початку міліція не буде прискіпуватися, дасть шанс виправитися, проведе профілактичну роботу.

А тим часом...

Закон забороняє куріння також для народних депутатів. “Курилки” у парламенті закриють. Народних обранців, які порушать закон, штрафуватимуть. Про це сказав на прес-конференції депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. У приміщеннях і будинках може бути виділено до 10% площі для паління. Але це не стосується державних органів, зокрема Верховної Ради. Як пояснив “ВЗ” депутат, 10% площі закладу — це поправка до закону, як компромісний варіант між депутатами і власниками громадського харчування. Якщо в парламенті залишаться місця для паління, то штраф буде стягнений і з Верховної Ради, і з народних депутатів, які палитимуть.