Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під Бродами стався «локальний кінець світу»

Другу добу люди мерзнуть у сніговій пастці на міжнародній трасі «Київ-Чоп»

16 грудня департамент ДАІ МВС попередив: через несприятливі погодні умови на автодорозі Київ¬Чоп, між містами Буськом та Бродами, дорога стала непроїзною. У ДАІ попереджають: рух цією ділянкою тимчасово неможливий...

Різке ПОГІРШЕННЯ ПОГОДНИХ УМОВ сталося ближче до вечора 15 грудня. Через снігову заметіль поблизу сіл Йосипівки (Буський район) та Суходоли (Бродівський район) утворилися автомобільні затори в обох напрямках довжиною близько 18 кілометрів. У заторах застрягли понад сто автомобілів.

“Локальний “кінець світу”, ¬ розповів “ВЗ” з місця події керівник прес¬служби ГУ МНС у Львівській області Павло Василенко, — почався на трасі Київ¬Чоп увечері 15 грудня. Коли у Львові йшов сніг, у Буському та Бродівському районах почався шквал з мокрим снігом та дощем. З неба падав не град, а лід. Дорога за лічені хвилини перетворилася на ковзанку. Кілька автівок розвернуло поперек траси.

Як завжди, знайшлися “камікадзе”, які намагалися об’їхати затори та самі застрягали.

На ліквідацію заторів кинули важку техніку, якою почали відтягати з траси автомобілі, що застрягли. Почався сильний вітер. З однієї сторони дороги на протилежну вітер кидав снігові дюни висотою з метр. Роботу рятувальників ускладнювали знервовані водії. Не встигав грейдер очистити якусь ділянку траси, як йому в хвіст прилаштовувався якийсь джип, водій якого таким чином намагався вибратися із затору. У результаті застрягали і джип, і грейдер, який не міг здати назад.

Боротися із негодою рятувальникам довелося всю ніч. 16 грудня вранці на допомогу зі Львова прибули ще 150 рятувальників та 60 курсантів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. У першу чергу намагалися витягти зі снігового полону автобуси з дітьми. Один з таких автобусів з пасажирами з Білорусі вдалося дотягнути до першого села. Там попросили сільського голову організувати допомогу людям.

“Наразі на трасі працюють рятувальники, які роздають водіям, що застрягли в заторах, гарячий чай. З людьми спілкуються психологи. Адже ситуація вкрай напружена. Серед водіїв почали ширитися чутки, що у рятувальників не вистачає пального, техніки. Насправді всього вистачає. Нам потрібні лише розуміння людей та допомога місцевих органів влади”, — підсумував Василенко.

Через перевантаженість телефонного зв’язку у цьому напрямку люди, що застрягли в заторах, з великими труднощами зв’язувалися з рідними, щоб їх заспокоїти. Проте “ВЗ” вдалося телефоном переговорити з кількома бранцями снігового полону на трасі Київ¬Чоп.

Жертвою негоди, зокрема, став колишній прокурор Львівської області, адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець. Він виїхав із Києва до Львова на святкування 50¬річчя свого товариша Миколи Голомши, який зараз працює у головній військовій прокуратурі Генпрокуратури. У Бродівському районі, розповів Олексій Васильович, снігова заметіль унеможливила подальший рух.

“З вчорашнього вечора (15 грудня) на трасі для її очистки нічого не робиться, ¬ обурювався пан Баганець (ми з ним розмовляли о 16.00 16 грудня). — Рятувальників я не бачив. Не бачив і щоб хтось розносив гарячий чай знесиленим людям. Поряд зі мною стоїть автівка, в якій сидять двоє діточок. Та кого це хвилює? Щоправда, поширюються чутки, що до нас вирушили дві колони рятувальників. Одна буцімто, рухається з Бродів, друга — їй назустріч, з Буська. Та це лише чутки. Не допомагає нічим і місцева влада”.

У суботу, близько 18¬ї годин застряг на трасі, також у Бродівському районі, в районі села Дуб’є водій Андрій Ваховський, який живе у Бродах. Каже, що пішов такий сніг, що у метрі від автомобіля нічого не було видно. Протягом ночі, розповів Андрій, рятувальники підходили до автівок, що застрягли, стукати у вік¬на, щоб переконатися, що ніхто не замерз. Зранку у неділю із Бродів до затору пробрався автобус, яким до райцентру забрали дітей, які пасажирськими автобусами поверталися з екскурсій. Чимало водіїв, як і Андрій, під ранок зрозуміли, що застрягли не на одну годину. Пообіді вони залишили свої автомобілі та пішли пішки. Андрієві довелося йти, долаючи заметіль, двадцять кілометрів...

Через те, що дороги стали непроїзними, не змогла доїхати з Бродів до одного з віддалених хуторів Підкамінщини карета швидкої медичної допомоги. На цьому хуторі почалися пологи у жінки. Довелося їх приймати чоловікові породіллі. Чоловіка, який постійно перебував на зв’язку, інструктував по мобільному телефону акушер із Бродівської лікарні. На щастя, хлопчик народився живим та здоровим.

Михайло КОСТЮК, голова Львівської обласної державної адміністрації

У заторі під Бродами застрягло близько 300 машин, з негодою бореться близько 30 одиниць техніки. Станом на 16¬ту витягували першу десятку легкових автомобілів, які транспортували до Львова. Проблема в тому, що з такими сніговими заметами снігоприбиральній техніці впоратися дуже складно, тут може допомогти тільки важка гусенична техніка, але і з нею є проблеми, адже покриття доріг — асфальтне. Прибуло два поїзди, з яких вивантажили гусеничні бульдозери, які прочищатимуть дороги до сіл. Зокрема, таких бульдозером розчищає дорогу до села, де жінка народила двійню. Вслід за ним їде рятувальна машина медицини катастроф. Ситуацію ускладнюють снігопади. Картина така: якщо проїжджає роторний снігочист, то за 15 хвилин в тому тунелі, який він пробив, утворюється метровий сніговий покрив.

Ірина СЕХ, народний депутат України

Корок, на вечір, 16 грудня був завдовжки майже у сорок кілометрів. Фури стоять у три, чотири ряди. У цьому звинувачую місцевих дорожників та адміністрацію, які не вжили належних заходів. Починати чистити потрібно було ще 15¬го грудня ввечері, а вони лише говорили, що чистять, насправді ж економили солярку і думали, що сніг мине. Зараз кажуть, що будуть везти танка з Києва. Сьогодні ж біда, наприклад, одна з маршруток біля села Ясенів стоїть ще з 15¬го грудня, з вечора. У ній 20 людей. Я зверталася до виконавчої влади, до дорожників, до мнсників, до людей, які живуть поруч, щоб виїздили саньми і забирали людей до себе. Селяни відгукувались, але, якщо транспортний засіб застряг посеред траси, то як до нього доберешся? Чим це закінчиться, не знаю.