Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мажоритарні округи поділять по-братньому?

З 28 грудня партії починають висувати кандидатів на довибори до Львівської облради

І знову виборчі перегони. 27 січня 2013 року обиратимемо депутатів до Львівської обласної ради у семи мажоритарних округах. Семеро з десяти обласних обранців з Львівщини, які пішли у парламент, — мажоритарники. Львівська обласна виборча комісія призначила довибори у семи округах: половині міста Львова, двох округах Бродівського району, половині Городоцького та Яворівського районів, а також у Кам’янка-Бузькому районі.

Як РОЗПОВІВ “ВЗ” голова Львівської обласної виборчої комісії Микола Щур, згідно з календарним планом проміжних виборів до Львівської облради, висунення кандидатів на округи від політичних партій починається з 28 грудня і продовжується до 1 січня 2013 року. З 29 грудня по 2 січня 2013 року ТВК прийматиме їхні документи і реєструватиме їх. Політологи нагадують, що тепер ВО “Батьківщина” має шанс створити фракцію в обласній раді, якщо на більшості округів виграють кандидати від цієї політсили. Адже на попередніх виборах до органів місцевого самоврядування (у 2010 році) не допустили ВО “Батьківщину”до виборчих перегонів. Тож тепер “Батьківщина” має шанс надолужити втрачене — якщо, звичайно, з нею поділяться округами партнери з опозиції — ВО “Свобода”, “Фронт Змін” та, можливо, “УДАР”. З цього питання мають пройти консультації між представниками ВО “Свобода”, “УДАРу” та “Батьківщини”.

Виконавчий директор Ль-вів-----ської обласної громадської організації Комітету виборців України Оксана Дащаківська розповіла “ВЗ”, що “Батьківщина” має право висунути кандидатів в усіх семи округах, оскільки у 2010 році не змогла взяти участь у виборчих перегонах. “У рамках загальнонаціональної опозиції “Свобода”, “Фронт Змін” та “Батьківщина” мали би домовитися на місцевому рівні про узгоджених кандидатів від “Батьківщини”, — каже пані Дащаківська. — Можна сподіватися на такий розвиток подій. Прогнозую, що як мінімум один округ на Львівщині буде за “Свободою”, решта можуть попастися “Батьківщині” та “Фронту Змін”.

«Свій» округ ближче до тіла...

Та, схоже, така логіка — до смаку не усім опозиціонерам. І насамперед “свободівцям”. Як заявив кореспонденту “ВЗ” новообраний віце-спікер Верховної Ради, “свободівець” Руслан Кошулинський, “ми усі свої округи залишаємо за собою. Якщо, припустимо, на окрузі балотувалася і перемогла Ірина Фаріон чи Ірина Сех, то було б несправедливо, щоб там тепер балотувався “несвободівець”. “Наскільки я знаю, є домовленість між опозиційними лідерами, що по округах залишається “усе як було”, тобто кожна партія висуває своїх кандидатів, — сказав Руслан Кошулинський. — Я не чув про іншу домовленість. І наскільки я знаю, “Батьківщина” погоджується з цим...”. Отже, виходить, “Свобода” не має наміру ділитися “своїми” округами з партнерами по опозиції.

Лідер львівської “Батьківщини”, народний депутат Роман Ілик прокоментував цю ситуацію для “ВЗ” дещо по-іншому: “Була розмова з Олегом Тягнибоком про те, що ми маємо намір брати участь у виборах до обласної ради, — сказав нардеп. — Говорили ми про те, що “Батьківщина” свого часу була недопущена до виборів, тому нам сьогодні важливо, щоби “Батьківщина” сформувала свою фракцію в обласній раді. Це було б справедливо, адже велика кількість виборців Львівщини, прихильників цієї політичної сили, досі не мали делегованих ними представників в обласному парламенті. Це питання буде узгоджуватися у всеукраїнському форматі, тому що вибори є не тільки на Львівщині, вони є по всій Україні, і я висловив побажання в частині Львівщини підійти до цього питання злагоджено. Тягнибок сказав, що питання узгодженого кандидата — найголовніше. Але конкретики ще немає, прізвищ кандидатів ще не називають”.

Довибори можуть не відбутися — бракує семи мільйонів гривень

Виборчий процес на Львівщині мав би розпочатися 8 грудня, але... На проведення довиборів бракує фінансування. Ще 4 грудня відбулося засідання Територіальної виборчої комісії, на якому затвердили розмір потреби в коштах на проведення виборів — близько 7 млн. грн. Причому фінансування проводиться із місцевих бюджетів. ТВК звернулася до Львівської обласної ради і Львівської обл-держадміністрації, аби вирішили проблему виділення коштів на проведення і підготовку виборів. Як розповів “ВЗ” голова бюджетної комісії Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, в облраді були переконані, що довибори будуть фінансуватися з державного бюджету і розпорядником коштів буде Центральна виборча комісія.

“Але, проаналізувавши документи, ми побачили, що справді стаття 60-та Закону про вибори гласить, що “інші вибори, перевибори фінансуються з місцевих бюджетів”, — каже депутат. — Перевибори треба фінансувати з обласного бюджету, а коштів нема. Ми надіслали відповідь і до Територіальної виборчої комісії про відсутність коштів, і звернулися до Центральної виборчої комісії про необхідність пошуку коштів на загальнодержавному рівні. Сума — чимала, адже три роки роботи кожного з обласних депутатів коштуватиме більше мільйона гривень для обласного бюджету, а день роботи одного депутата мав би коштувати 1300 гривень. Ми зараз цих коштів не маємо”.

А тим часом...

Якщо з новими депутатами Львівської обласної ради вимальовується проблема, то з міськими — питання вже вирішено, адже усі вони “списочники”, і довиборів проводити не треба. На сесії Львівської міської ради, яка відбулася у четвер, 13 грудня, нові депутати уже склали присягу. Це три “свободівці” — Андрій Дацків, Орест Олійник, Роман Вусач, один “ударник” Юрій Мартинюк і один “фронтовик” Олександр Алексєєв. Фракція ВО “Свобода” визначилася з депутатом, який стане головою комісії з питань землекористування. Оскільки попередній голова комісії Олег Махніцький пішов до парламенту, його місце зайняв “свободівець” Руслан Валько, який досі був заступником голови комісії.

Схожі новини