Передплата 2024 ВЗ

Янукович послав у бій «донецьких стариків»…

Новим спікером парламенту став 66-річний Володимир Рибак, новим прем’єром – 65-річний Микола Азаров

З великими потугами, лише на другий день роботи, Верховній Раді сьомого скликання вдалося обрати своє керівництво. У четвер, 13 грудня, депутати від Партії регіонів разом зі своїми сателітами з Компартії та самовисуванцями проголосували за обрання Головою Верховної Ради колишнього віце-прем’єра Володимира Рибака. Першим віце-спікером став колишній керівник Держмитниці — представник КПУ Ігор Калетнік. Посада заступника спікера дісталася «свободівцю» Руслану Кошулинському. Цього ж дня кабінет прем’єр-міністра вдруге зайняв Микола Азаров. Керувати парламентом і урядом президент відрядив своїх найближчих пенсіонерів з Донецька, які стояли біля колиски Партії регіонів…

ВИХІД на високу політичну сцену всіх трьох парламентських високопосадовців певною мірою був несподіванкою. До останнього моменту тверду впевненість у тому, що стане наступником спікера Литвина, мав екс-міністр юстиції Лавринович. Але перед відльотом до Індії президент зібрав найближче своє оточення і дав іншу команду — голосувати за Рибака.

Інший сюрприз — десантування на «вічне» місце Адама Мартинюка колишнього голови Держмитниці Ігоря Калетника (раніше подейкували, що туди свататимуть його двоюрідну сестру Оксану). Хоча чого дивуватися — кажуть, саме головний митник країни був головним спонсором КПУ на виборах…

Ще більший сюрприз — обрання віце-спікером «свободівця» (активного учасника подій 9 травня 2011 року у Львові) Руслана Кошулинського. Експертів здивувало, що «молода» фракція Тягнибока так швидко зуміла просунути свою людину у президію ВР. Очікувалося, цю посаду «застовпить» за собою «Батьківщина» (йшлося про кандидатуру Олександра Турчинова або Андрія Кожем’якіна). Швидше за все, Кошулинський — результат внутрішніх опозиційних домовленостей. Або ж навпаки — внутрішніх непорозумінь у середовищі «Батьківщини», де конкурують між собою два центри впливу — «Фронту Змін» і БЮТ.

Цікаво, що кандидат від «Свободи» отримав найвищу серед усіх підтримку — 305 голосів «за» (за Рибака проголосували відповідно 250 депутатів, за Калетника — 241, за Азарова — 252). Кандидатуру Кошулинського навіть не обговорювали, за нього, крім опозиціонерів, натиснули кнопки і 126 представників… Партії регіонів. Допускаємо, що цим своїм голосуванням вони пробували підлизатися до опозиції, яка у четвер (як і в середу) провладним депутатам в’їлася глибоко у печінки…

Так опозиція боролися за персональне голосування.
Так опозиція боролися за персональне голосування.

На початку четвергового засідання опозиція повторила свою вимогу — голосування має бути тільки персональним! В іншому випадку президію і трибуну заблокують. Так і сталося. Коли депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель побачила, як «регіонал» тиснув чужі кнопки, то вихопила з його пульту картку. «Регіонал» опирався — і тоді парламентська меншість умить паралізувала Раду. Зчинилася бійка: депутати один одного гамселили, душили. Кості тріщали і у представника «Батьківщини» Олега Медуниці, якого копав «великий інтелектуал» Вадим Колесніченко, і у регіонала-чемпіона Ельбруса Тедеєва, якого клав на лопатки молодий тернопільський «свободівець» Михайло Головко… У «кучі малій» було помітно Арсенія Яценюка і Олега Тягнибока. А от керманич «УДАРу» Віталій Кличко споглядав цю веремію збоку. Згодом пояснив: «Розумію бажання багатьох людей, щоб Кличко пішов у наступ. Але хочу нагадати, що, наприклад, у США кулаки боксера прирівнюються до зброї, а кулаки чемпіона світу — до ядерної зброї. Цю зброю ми не будемо використовувати. Поки що…».

Під час одного з голосувань опозиціонери угледіли, що спрацювала картка «тушки» Андрія Табалова, який заховався між «регіоналами» (його син-«тушка» у цей день лікував пошкоджене напередодні вухо). Три опозиційні фракції вимагали, щоб Табалова-старшого вивели із залу — як такого, що не прийняв присяги. Скандування було таким ритмічним, що «регіональна» співачка Повалій, забувшись, у такт цим вигукам тарабанила по столі… Врешті-решт, відчуваючи, що пахне смаленим, Табалов сам здав свою картку головуючому.

Пристрасті знову розпалилися, коли лідер «Свободи» висунув вимогу виступати лише українською мовою. Після здійнятого вереску до цієї пропозиції прислухалися — «солов’їною» зокрема виступав одіозний Владислав Лук’янов (а раніше згадав державну мову голова фракції ПР Олександр Єфремов).

«Виховну годину» у притаманному їй стилі влаштувала представникам влади і «свободівка» Ірина Фаріон. Показовими були її перемовини з майбутнім прем’єром. «Пане-товаришу Азаров! — сказала вона. — Я зробила над собою надзусилля, аби вислухати вашу доповідь, яка за змістом — абсолютно з нереального світу, а за формою — з якогось карколомного… Чи комфортно вам проживати у світі серед українців, яких ви не сприймаєте і не шануєте? Уся країна вправляється в коміксах з вашого мовлення. Як допомогти вам у цій проблемі — опанувати бодай на елементарному рівні мову українську? Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі. В якій системі координат перебуваєте ви?». Миколі Яновичу аж подих перехопило. Під сміх у залі він тільки й промовив: «Я згодєн з вамі пакращувати українскую мову».

Після обрання парламентського і урядового начальства депутатам увімкнули відео-звер-нення президента. У відповідь на це під крики «Ганьба!» опоненти глави держави з трьох фракцій покинули сесійну залу.

Були і святкові моменти. Друзі-опозиціонери вручили члену «Батьківщини» Ірині Луценко великий букет червоних троянд — щоб передала у п’ятницю своєму чоловікові Юрію. 14 грудня у польового командира Майдану — день народження. Думається, цим привітом з парламенту ув’язнений екс-глава МВС буде задоволений. Як і прочуханкою, яку впродовж перших двох днів давали «регіоналам» його бойові побратими...

Схожі новини