Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Діти у школі обідають на 3 гривні 80 копійок. І вже у борг...

Казначейство затримує кошти на харчування учнів молодших класів

Казначейство не проплачує коштів на харчування дітей у школах. Загалом борг міста перед підприємцями, які «годують» дітей Львова, — півмільйона гривень.

«Ми цю проблему тримаємо на контролі, робимо все, аби проплати здійснювалися.

Це питання звучить на кожній апаратній нараді», — говорить «ВЗ» начальник міського управління освіти Галина Слічна. Чи не погіршилося через недофінансування і без того бідненьке харчування в школах? Чи не відмовився хтось із підприємців працювати?

Це з’ясовували кореспонденти «ВЗ».

На ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ молодших класів у Львові виділяють 3 гривні 80 копійок на день. Сиротам і малозабезпеченим — більше, 8 і 7 гривень. Це львівська норма, у різних містах шкільні обіди коштують по-різному...

Керівник ЛКП громадського харчування школярів Личаківського району Тетяна Гороховська каже: «Вижити можна, гроші надходять не в повному обсязі, невеликими траншами, але таки надходять. Порцій ми не зменшували, м’яса овочами не замінювали. За стандартами, калорійність обіду повинна становити майже 800 кілокалорій, але такі порції були б надто дорогими — 9-10 гривень, тому забезпечуємо приблизно половину калорійності. Вага котлети — 40 грамів, порції гречки — 150, рису — 100, бо він дорожчий. Але наймолодші школярі і цього не з’їдають».

Директор підприємства «Школяр», яке обслуговує 7 шкіл, Марія Дячишин каже, що на 1 листопада борг становив 150 тисяч гривень. «Але вже кінець листопада, відповідно, сума зросла. Ми продовжуємо харчувати школярів, просимо постачальників давати продукти в борг, у нас перед постачальниками вже 200 тисяч гривень боргу. Зараз ми виживаємо на продажі буфетної продукції та порцій учням середніх та старших класів. Виторг залежить від школи. Школа може заробити 500-700 гривень у день. Але ж витрати наші порахуйте? Склянка чай коштує 50 копійок. За день велика школа може продати 300 склянок чаю. ... А води скільки витратимо, а електрики? А скільки склянок може протягом дня розбитися, це ж діти. Одна склянка на гуртовні коштує 5-6 гривень. ... Запитуємо пані Марію, що входить у порцію за 3 гривні 80 копійок. «Ось зразок меню на один із днів: салат з буряка, котлета з кашею пшеничною, чай, хліб, — каже вона. — Щодня меню змінюємо. Звісно ж, на такі гроші не розбіжишся. Шматок м'яса діткам на цю суму не даси. На харчування дітей сиріт та дітей з малозабезпечених сімей виділяють більше коштів — 8 та 7 гривень відповідно. Тут уже я можу і гуляш запропонувати тощо. Перша страва у будь-якому випадку буде, і фрукти також».

Заходимо у школу №67.В їдальні обідають діти.В меню,яке висить на стіні читаємо:картопляне пюре,куряча котлета,салат з буряка, хліб, чай.

Пані Надія (головний кухар) розповідає,як харчували дітей, так і харчуємо, нічого не змінилось.

Директор школи №64 Наталія Сомик переконує:у вартість харчування вкладаються, але для дитини тих 3гривні недостатньо. «Це не повноцінний сніданок чи обід.Харчування, звичайно,має бути якіснішим. Ми можемо інколи дати дітям фрукти. На зборах радимо батькам кидати дітям в портфелик яблуко, грушку», каже вона.

Пані Людмила, мама першокласниці Діани, каже,харчується донька у школі котлетами, капустою, рибою, бурячковим салатом.«Мені подобається все, крім капусти», — каже Діанка. Її друг Назарчик розповідає, шо у їдальні все з'їдає, до школи канапок не бере».

Вже вийшовши зі школи, зустрічаємо бабусю з внуком Ярославчиком. У одній руці жінка триває портфель, в іншій — термос. «Ми на обіди в школі не ходимо». Зі школи виходить молода мама з дітьми-першачками. Її діти також у навчальному закладі не обідають, кажуть, не мають бажання...