Передплата 2024 «Добра кухня»

Дворічний хлопчик у темному лісі

Горе-матір залишила візочок з дитиною за десять кілометрів від села. Врятувала малюкові життя німецька вівчарка...

Того дня кінолог з Миколаївської області Олег Грецький не мав наміру тренувати свого улюбленця Лорда — німецьку вівчарку. Але щось таки змусило його передумати. На прогулянку запросив свого друга Олександра. Коли вже поверталися з лісу (заходила ніч), Лорд раптом почав метушитися. Було видно, що собака хвилюється.

«Потягнув мене за повідок. Побіг за ним. Метрів за 200 почув дитячий плач. Поліз у хащі, а там — дитячий візочок стоїть, а в ньому — хлопчик. Почали гукати маму. Пустили пса по слідах, але жінки так і не знайшли. Довелося телефонувати у міліцію”, — розповів чоловік журналістам.

Шанси, що дитину відшукають у лісі, та ще й уночі, дорівнювали нулю. Те, що маленького Владика врятували, — справжнє диво. Медики припускають, що дитина цілу годину просиділа в темряві. “Хлопчикові — два роки, абсолютно здоровий, — повідомив керівник прес-служби Миколаївського управління охорони здоров’я Юрій Багрянцев. — Дуже змерз, адже вбраний був не по погоді, але переохолодження немає. Зараз нас хвилює його психологічний стан. Хлопчик дуже наляканий”.

Малюк досі не промовив жодного слова і навіть не усміхнувся, хоча його практично не спускають з рук. Зараз він під наглядом у прийомному відділенні дитячої лікарні.

Горе-матір знайшли по гарячих слідах. Очевидці бачили, як жінка заїжджала з візочком у сосновий ліс, а вийшла уже без нього. Щоб її сина не знайшли, не полінувалася завезти його на відстань 10 км від населеного пункту!

Виправдовується тим, що збирала соснові шишки. Каже, син хворіє, не ходить, а із шишок вона варить відвар і парить малому ноги. Назбирала цілий мішок, втомилася і повернулася у село, щоб покликати діда, аби він допоміг відвезти додому візок з дитиною. Але потім забула, де залишила візочок...

У цю версію міліціонери не вірять. Жінка не звернулася з відповідною заявою до правоохоронців і прийшла з “повинною” тільки тоді, коли селом поповзли чутки.

Якщо проти матері-зозулі порушать кримінальну справу за статтею “Залишення у небезпеці”, їй загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі. Її можуть також покарати адміністративним стягненням. Але батьківських прав у будь-якому випадку позбавлять — правоохоронці вже готують відповідні документи.

Рятівник хлопчика — Олег Грецький — кожного дня телефонує у лікарню, цікавиться станом малюка. Познайомився він і з його мамою. Чоловік не вірить, що жінка могла піти на такий злочин: “У тому місці, де я його знайшов, люди раз на тиждень проходять, та й то у кращому випадку. Не схожа вона на вбивцю. Може, й справді забула. Є у ній якась розсіяність”.

Якщо Владика віддадуть у притулок, першим займе чергу на усиновлення: “Одного сина поставив на ноги, і з цим дам раду”...