Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що для маленького українця — «ресторанище», те для Януковича — альтанка?

На загадкову обновку у карпатській резиденції президента виділили 24 мільйони гривень

Де колись були мисливські угіддя цісаря Франца Йосифа, нині, як на дріжджах, ростуть царські апартаменти Віктора Януковича. І чим більше карпатська резиденція «Синьогора» перетворюється на «Межигір’я-2», тим швидше множаться суми з багатьма нулями, які витягають з державної кишені на покращення життя президента вже сьогодні. Заплановані витрати на найсвіжішу обновку у зимовій резиденції президента взагалі у голові не вкладаються: за інформацією видання «Наші гроші», на реставрацію павільйону з альтанкою з бюджету «виписали» майже 24 мільйони гривень. Але головний «фокус» у тому, що, як запевняють місцеві жителі, ніякої альтанки на карпатській держдачі Януковича давно немає. На її місці зводять щось, буцімто схоже на ресторан.

Загадкова історія з альтанкою, яка, кажуть «спочила» разом з президентством попереднього господаря «Синьогори» Віктора Ющенка, перетворилася на детектив. Ще минулого року у пресу просочилася інформація про те, що на місці улюбленої літньої «бєсєдки» Віктора Андрійовича побудували капличку для Віктора Федоровича. Який же тоді павільйон з альтанкою зібралися реставрувати? Чи, може, Януковичу обране під каплицю місце видалося несвятим, і він вирішив перенести «молитовний дім» подалі, а звільнений майданчик повернути під альтанку? Тільки не таку скромну, як була раніше, а солідну, двоповерхову. Великому «донбацькові» — велику альтанку. А маленькі українці, які працюють на будівництві у «Синьогорі», грішним ділом подумали, що то — ресторан. У них же свої, маленькі, а не царські уявлення про альтанку.

Прояснити загадку спробували журналісти ТВі. Тільки оцінити на власні очі масштаби новобудови на території «Синьогори» їм не вдалося. Відколи державна резиденція у Гуті перейшла у спадок Януковичу, туди і миша не проскочить. Режимний об’єкт охороняють від сторонніх очей, наче це — секретна військова база. Хоча за Ющенка побачити резиденцію могли усі охочі, придбавши екскурсійний квиток за 50 гривень (дитячий — за 20). Закривали територію для відвіду-вачів, лише коли президент у цих карпатських «покоях» відпочивав.

А тепер, є Янукович у резиденції чи немає, сторонніх «вєлєно не пущать». Довелося журналістам вивуджувати інформацію про загадковий об’єкт, який будують у «Синьогорі», в місцевих. Ті кажуть: «Будується щось, ніби ресторан». Стіни — з кленового брусу, який доставили чи то з Києва, чи з Чернігова. А солому для покрівлі, подейкують, у Польщі замовляли (невже в Україні вже й і зі соломою — дефіцит?). «П’ятдесят людей працюють по 12 годин на добу, неофіційно — повідомляє ТВі. — Робітники зі Львова, Києва, Закарпаття та Гути. Поспішають, бо чули, що наприкінці грудня сюди зібрався сам президент з гостями святкувати Новий рік».

Може, наступним, чим порадує себе Віктор Федорович, буде розкішний бювет на території карпатського «Межигір’я»? Так десь за 50 мільйонів гривень. Коли автор цих рядків була на оглядинах резиденції (які 2009-го влаштував для журналістів Ющенко), екскурсовод нахвалював тутешні мінеральні джерела.

— Коли привезли японців, — розповідав, — сподіваючись, що вони вкладатимуть інвестиції у розбудову туристичного бізнесу у цьому краї, їхні хіміки взяли проби повітря і води. Зробили аналіз — запиленість повітря нульова, радіаційний фон практично теж. Про воду казали: «У нас би вона була за таку ціну, що можна заповнити басейн шампанським». Тут багато мінеральних джерел, які за своїм складом майже відповідають джерелам «Нафтусі»...

З досьє «ВЗ»

Зводити резиденцію у «Синьогорі» почали ще за часів Кучми — у серпні 2000 року. Побудували комплекс за сім місяців. Виконавцем була «Укрзалізниця», тоді ще під керівництвом Георгія Кірпи. Будівництво почали з вертолітного майданчика — щоб була можливість швидко доставляти вантажі, ведучи майже безперебійну роботу у три зміни.

З приходом кожного наступного президента «Синьогору» облаштовували під смаки нового господаря. За Ющенка робили ремонти, за Януковича взялися ледь не піврезиденції перебудовувати. За інформацією ЗМІ, лише за останні два роки це дороге задоволення обійшлося бюджету у понад 100 мільйонів гривень.

Схожі новини