Передплата 2024 «Добра кухня»

«Близько 50% сімейних пар, які приходять на консультацію, усвідомлено планують народження здорової дитини»

Про кадри вищої категорії, особливості жіночих консультацій в клініко-діагностичному амбулаторному відділенні з денним стаціонаром ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» журналістка «ВЗ» поспілкувалася із завідувачкою відділення Іриною-Кухаєвич-Бульбук

Прийом жінки, яка прийшла на гінекологічний огляд, аби грамотно спланувати майбутню вагітність
Прийом жінки, яка прийшла на гінекологічний огляд, аби грамотно спланувати майбутню вагітність

За чотири місяці 2023 року в клініко-діагностичному амбулаторному відділенні з денним стаціонаром ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» на обліку перебувають 172 вагітні жінки, з них 42 — жінки зі статусом вимушених переселенців. Минулого року консультації в рамках обліку вагітності отримали 625 жінок, 180 — жінки ВПО. На профілактичні огляди та консультації сюди приходять жінки з гінекологічними захворюваннями або, які планують стати матерями. Таких за чотири місяці налічується 2310, з них 194 — жінки ВПО. Тенденція — близько 50% жінок, які приходять на обстеження в жіночу консультацію — ті, які свідомо планують народження здорової дитини, отримують «дорожню карту» з планування вагітності.

Про це розповіла у коментарі для «ВЗ» завідувачка клініко-діагностичного амбулаторного відділення з денним стаціонаром ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» Ірина Кухаєвич-Бульбук.

«З перших днів війни ми допомагали жінкам відчути радість материнства, коли у їх очах був страх, невідомість та біль від втрат»

Консультація у терапевта клініко-діагностичного амбулаторного відділення з денним стаціонаром
Консультація у терапевта клініко-діагностичного амбулаторного відділення з денним стаціонаром

… Я особисто відвідала клініко-діагностичне амбулаторне відділення з денним стаціонаром пологового будинку на вулиці Мечникова, 8, аби перевірити сервіс. Вразила «домашня атмосфера» в кабінетах, хороший ремонт та привітні лікарі й медсестри. На власні очі побачила, що кожну жінку тут особливо шанують. Довіра пацієнта до лікаря настільки висока, що склалося враження, що стають найкращими друзями. Медики з радістю діляться порадами про планування вагітності, ретельно перевіряють стан жіночого здоров’я. Саме такою повинна бути атмосфера та сервіс в кабінетах жіночих консультацій.

Ірина Кухаєвич-Бульбук показує журналістці "ВЗ"умови, в яких обстежують жінок. Враження позитивні
Ірина Кухаєвич-Бульбук показує журналістці "ВЗ"умови, в яких обстежують жінок. Враження позитивні

«Коли 24 лютого 2022 року почалося широкомасштабне вторгнення рф, щодня ми ставили на облік по 12−15 жінок, — ділиться інформацією з „ВЗ“ пані Ірина. — У перші тижні війни була паніка. З вагітними, які приїжджали із регіонів бойових дій працював психолог. Ми допомагали їм відчути радість материнства. Приймали жінок з Донецької, Луганської, Херсонської, Одеської областей. Чимало з них ставали в нас на облік і згодом поїхали далі, наприклад за кордон. До нас звертаються жінки з запальними захворюваннями органів малого тазу, з порушенням менструального циклу, дисфінкціональними матковими кровотечами та доброякісними і передраковими процесами шийки матки. Проводимо діагностику і лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, консультуємо жінок з лейоміомою матки».

Але грамотна стратегія для кожної жінки, кажуть медики, це ретельно перевірити стан здоров’я перед плануванням вагітності.

«Зараз жінки переважно звертаються з питаннями планування сім'ї, особливо молодь приділяє цьому багато уваги, — наголошує пані Ірина. — Перед вагітністю хочуть обстежитися. І це вкрай важливо. Чим здоровіша майбутня мама, тим більше шансів завагітніти та народити здорову дитину. З цієї причини слід змінити спосіб життя, відмовитись від поганих звичок (відмовитись від куріння ), добре висипатися, правильно харчуватися, займатися спортом. Варто пройти обстеження, які дозволять виявити та вчасно вилікувати захворювання, які є небезпечними для матері і дитини. Обов’язковими є загальний та гінекологічний огляд, бактеріоскопічне та цитологічне дослідження мазків, УЗД органів малого тазу, кольпоскопія, обстеження на TORCH-інфекції (інфекцій, що найчастіше викликають патологію вагітності і плоду. — Авт)».

«Цінуємо кожне життя. Наша мета — надати якісні медичні послуги»

У клініко-діагностичному амбулаторному відділенні з денним стаціонаром ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» проводять соціальні акції, які заохочують жінок безкоштовно діагностувати своє жіноче здоров’я. Такі огляди є профілактикою онкозахворювань. Гістероскопію жінкам після 50 років наші фахівці проводять також безкоштовно.

Консультація вагітної проходить в особливо комфортних умовах
Консультація вагітної проходить в особливо комфортних умовах

Запитую про кадри. «У нашому відділенні працюють лікарі вищої категорії зі стажем роботи понад двадцять років, — відповіла Ірина Кухаєвич-Бульбук. — У них є великий досвід роботи у стаціонарі. Лікарі компетентні і легко можуть розпізнати патологічні стани вагітної та надати допомогу. Наші лікарі також мають досвід ведення вагітності в складних випадках, а саме — багатоплідна вагітність, вагітність з рубцем на матці, після кесаревого розтину, після видалення міоми матки, вагітності з резус-конфліктами…

Прийом жінки, яка носить під серцем дитя. Лікарка слухає серцебиття плоду.
Прийом жінки, яка носить під серцем дитя. Лікарка слухає серцебиття плоду.

Є когорта жінок, які завагітніли шляхом екстракорпорального запліднення (штучне запліднення), за ними теж потрібно ретельно наглядати, надавати допомогу. Ведуть вагітність у жінок з порушеннями ендокринної системи, наприклад з цукровим діабетом, чи порушеннями серцево-судинної системи. Для кожної такої жінки складаємо індивідуальний план ведення вагітності. Цінуємо кожне життя. Наша мета — надати якісні медичні послуги згідно з стандартами надання медичної допомоги МОЗ, в роботі використовуємо дані європейських та американських протоколів. З нами жінки у безпеці, забезпечуємо спокій та комфорт".

«Жінки, які приходять на консультації до психолога, переважно мають тривожні стани на фоні війни»

Психологиня клініко-діагностичного амбулаторного відділення з денним стаціонаром Оксана Малишевська консультує жінок "під ключ"
Психологиня клініко-діагностичного амбулаторного відділення з денним стаціонаром Оксана Малишевська консультує жінок "під ключ"

У клініко-діагностичному амбулаторному відділенні з денним стаціонаром ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» більше року працює психологиня Оксана Малишевська. Саме вона допомагає майбутнім мамам, вагітним жінкам розібратися в своїх емоціях, щоб налаштуватися на вайб щасливого материнства. Каже, частина жінок, які зверталися до неї на консультацію, мали проблему вагінізму. Це неможливість жінки повноцінно жити статевим життям через дискомфортний біль під час близькості (в деяких важких випадках близькість неможлива взагалі), страх. А переважно причина цієї проблеми криється в психологічних травмах підліткового чи навіть дитячого віку.

«Є різні ступені вагінізму, — каже психологиня. — Переважно це психологічна проблема жінки. В житті могла трапитися якась травмуюча ситуація. Бувають жінки з проблемою вагінізму, які вже є матерями, але їх складно оглянути гінекологу. Усі, хто приходить в мій кабінет психолога, повинні бути вмотивованими змінити ситуацію. Від п’яти до десяти сесій йде на збір анамнезу. Потрібно підібрати правильні інструменти для вирішення проблеми».

Далі у рейтингу консультацій психологині - тривожні стани жінок, які пов’язані з війною, переважно це панічні атаки. «Тут найбільше страждають жінки ВПО, для яких основне питання — тривога за завтрашній день, психологічний травматизм на фоні війни, — наголошує Оксана Малишевська. — Якщо наші акушери-гінекологи бачать, що жінка тривожна, чи в неї проблеми зі сном, поганий апетит — рекомендують звертатися до мене на консультацію. Жінки живуть з високим рівнем напруги — допомагаю їм вийти зі складної ситуації. Моя зона відповідальності - допомогти жінкам знайти вихід»

Арт-терапія для майбутніх матерів. Цей малюнок намалювала жінка, який символізує міцний зв’язок матері зі своєю дитиною, яка ще в утробі.
Арт-терапія для майбутніх матерів. Цей малюнок намалювала жінка, який символізує міцний зв’язок матері зі своєю дитиною, яка ще в утробі.

Оксана Малишевська каже, що працює з жінками переважно за допомогою арт-терапії. На папері малюють і ті, які з дня на день чекають на народження дитини. Картини на папері можуть підказати, де саме захована певна травма, чи проблема. «Малювання — контакт з внутрішнім світом жінки», — наголошує моя співрозмовниця.

Жінки, яких консультує психологиня, проходять і письмовий тест для виявлення післяпологової депресії. Заповнюють анкету з десятьма питаннями «Единбурзької шкали».

Серед тих, кого активно консультує психологиня — жінки, які готуються до пологів та жінки, які вже стали мамами. «Тут різний спектр психологічних страхів жінки — тривога за майбутнє, як впорається з материнством, які після пологів будуть стосунки з чоловіком і як правильно вибудувати кордони для бабусь, — продовжує розмову Оксана Малишевська. — Дуже важливо вселити віру в те, що жінка впорається з новими викликами — народженням нового життя. Ще не менш важливо — навчитися жінці пізнати потреби малої дитинки, яка ще не вміє говорити».

Фото авторки