Передплата 2024 «Добрий господар»

«95% персоналу акушерського відділення „Пологового клінічного будинку № 1 Львова“ має вищу категорію»

Про роботу акушерського відділення, популярні методи анестезії та стандарти лікарні зі статусом доброзичливої до матері і дитини, журналістка «ВЗ» поспілкувалася із завідувачем акушерського відділення Олегом Долатказіним та завідувачем анестезіологічного відділення Юрієм Мрочком

За чотири місяці 2023 року у ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова», що на вулиці Мечникова, 8, народилося 510 дітей. Тут також побачили світ діти, матері яких мають статус вимушених переселенців. Це переважно жінки з Харківської, Херсонської, Луганської та Донецької областей. Від початку широкомасштабного вторгнення рф, у Пологовому клінічному будинку № 1 м. Львова народили 346 переселенок.

Нагадаємо, минулого тижня «ВЗ» писав, що пологовий будинок № 1 є популярним місцем для народження немовлят у Львові. Зокрема, тут нещодавно народився хлопчик-богатир вагою 5 кілограмів 150 грамів. Майбутні матері обирають цей будинок за високу якість медичних послуг (ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова» є лікарнею доброзичливою до дитини та закладом якісного медичного сервісу, а також сертифікованим закладом першої акредитаційної категорії).

Журналістка «ВЗ» вирішила поцікавитися роботою акушерського відділення КНП «Пологового клінічного будинку № 1 м. Львова».

«Наші пріоритети — постійне навчання персоналу для професійного росту та найкращі умови для пацієнтів»

«95% персоналу акушерського відділення „Пологового клінічного будинку № 1 Львова“ має вищу категорію, — наголосив завідувач акушерським відділенням ВППологового клінічного будинку № 1 м. Львова“ Олег Долатказін. — Це люди з вищою атестаційною категорією, які володіють усіма навичками надання акушерської та гінекологічної допомоги. Наш персонал професійно підготовлений. Через епідеміологічні катаклізми та закриття двох медичних установ обласного підпорядкування, ми приймали вагітних жінок зі всієї Львівської області, надавали їм допомогу. В період коронавірусу в нас було відкрите спеціальне відділення, яке надавало допомогу жінкам з ковідом. Результати роботи за цей час в нас були хороші. Наступний виклик — широкомасштабне вторгнення рф. У перший же день ми організували сховище з усіма необхідними умовами для надання медичної допомоги породіллям. Облаштували операційну, пологовий зал, ліжка для перебування пацієнтів та місця для відвідувачів під час повітряної тривоги. Місць вистачає для всіх. Також є відповідний запас їжі, медикаментів, обігрівачів, генераторів…».

Олег Долатказін каже, що ключові пріоритети ВП"Пологового клінічного будинку № 1 м. Львова" - постійне навчання персоналу для професійного росту та найкращі умови для пацієнтів. «Умови народження для жінок тут нічим не гірші, ніж у Європі чи в Америці. Надання медичної допомоги в нас відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров’я та європейським стандартам», — відзначає Олег Долатказін.

У пологовому на Мечникова, 8, з майбутніми матерями працює психолог. Особливо він користувався попитом серед жінок-переселенок, які через війну втратили дім і були при надії, але водночас — у розпачі від невідомості, що буде завтра.

Ще одна «фішка» пологового — Школа відповідального батьківства. Журналістка «ВЗ» особисто відвідала одну з лекцій цієї школи. Тут майбутнім мамам (школу відвідують жінки при надії зі своїми коханими половинками. — Авт.) розповідають, як психологічно налаштуватися на легкі пологи, про фізіологію потугів, пояснюють, в яких випадках застосовують анестезію, кесарів розтин. Зауважила, майбутні мами, особливо ті, які народжуватимуть вперше, із захопленням слухали лекторку школи і залюбки ставили їй різні питання. Більшість питань майбутніх матерів — про особливості виділення плаценти та стимулювання пологів. Також відвідувачам Школи відповідального батьківства за їх бажанням проводять екскурсію пологовим будинком.

Народжувати зі знеболенням чи без нього — вибір кожної жінки

«Серед топових питань майбутніх матерів до персоналу акушерського відділення — яку анестезію обрати під час пологів та кесаревого розтину. Анестезіологи в пологовому працюють цілодобово і володіють сучасними методами знеболення. Популярною є спинальна анестезія, — продовжує розмову завідувач акушерським відділенням. — Одне з перших питань наших пацієнток — доступність у нашому закладі спинальної анестезії. Загальний наркоз під час кесаревого розтину в нас використовують дуже мінімально. Якщо використовують, то лише тим жінкам, яким протипоказано спинальну анестезію або за наявності категоричної відмови пацієнтки (з кожною пацієнткою проводиться окрема розмова до моменту знеболення, під час якої анестезіолог детально роз’яснює і доступно відповідає на запитання). Другий фактор — ступінь ургентності, тобто наскільки терміново треба почати операцію. При виборі знечулення в нас кваліфіковано оцінюють аналізи жінки, соматичний статус, хронічні захворювання».

Такими затишними та сучасними є палати для майбутніх матерів
Такими затишними та сучасними є палати для майбутніх матерів

Завідувач анестезіологічним відділенням ВП«Пологовий клінічний будинок1 м. Львова» Юрій Мрочко розповів «ВЗ» про тенденції: до 2015 року 99% жінкам, які народжували завдяки кесаревому розтину, проводився загальний наркоз. Тепер левова частка породіль народжують із застосуванням спинальної анестезії.

«До цього шляху ми йшли довго, — наголошує Юрій Мрочко. — Усе стартувало з 90-х років. Проходили школи від професури акушерської та анестезіологічної. Було складно впровадити спинальну анестезію в життя. Насамперед складно було пояснити жінці, що вона буде „присутня“ на народженні своєї дитини. Жінкам було незрозуміло, як під час кесаревого розтину можна бути при свідомості і не чути болю… До чогось нового традиційно спершу є недовіра».

Юрій Мрочко каже, що сьогодні інша тенденція пологів. Зменшилася кількість кесаревих розтинів і набувають популярності природні пологи під епідуральним знеболенням.

«Природні пологи — тільки з епідуральною анестезією. Це не страшно і не боляче. Рекомендую»

Вирішила особисто поцікавитися думкою породіль «Пологового клінічного будинку № 1 м. Львова» про епідуральне знеболення та спинальну анестезію.

28-річна львів'янка Юлія вперше стала мамою. Народила хлопчика завдяки «магії» епідурального знечулення. Жінка поділилася своїми враженнями. «Це не страшно і комфортно для жінки, — каже вона. — Навіть уколу не відчувала. Процес пологів йшов нормально. Усім рекомендую народжувати так багато разів».

Наступна моя співрозмовниця — теж Юлія родом зі Львова. Вона стала щасливою мамою хлопчика. За допомогою епідурального знеболення жінка пробувала природні пологи. Та згодом медики побачили певні покази і вирішили, що краще буде кесарів розтин. «Все пройшло добре, задоволена, — ділиться враженнями Юлія. — Епідуральна анестезія — хороша річ, це сучасний метод для пологів. Зараз в мене епідуральний катетер. Можу спокійно з ним ходити по палаті, ніякого дискомфорту не відчуваю».

41-річна пані Інна — вимушена переселенка з Херсону, яка уже рік мешкає у Львові. Свою другу дитину вирішила народжувала у пологовому на Мечникова, бо чула від львів'ян позитивні відгуки про сервіс пологового, високу якість медичних послуг.

«Я привела на світ львівський подарунок — Ave Maria вагою 3 кілограми 400 грамів. Свою донечку назву Марією, — ділиться враженнями херсонка Інна. — У мене були природні пологи під епідуральним знеболенням. Все пройшло файно, задоволена процесом. Так народжувати можна! Це вже моя друга дитина. Кілька років тому я народжувала у Маріуполі, бо мій чоловік військовий і там служив. Народжувала там природнім чином, без знеболення, а тепер — зі знеболенням. Що можу сказати? Це — різні речі, не до порівняння, як кажуть! Цього разу все пройшло комфортно і без болю. Вкололи „епідуралку“ і за годину народила донечку».

Фото з приватного архіву ВП «Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова»

Схожі новини