Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Жива історія» Патріарха Йосипа Сліпого

У Львівському музеї історії релігії триває документальна виставка “Жива історія”, присвячена пам’яті Йосипа Сліпого. Життя Патріарха дослідники “відтворили” за спогадами очевидців, архівними документами та листами. Експозицію, а також альманах “Лицар Нескореної Церкви” готували близько року, щоб гідно вшанувати знакову для Української греко-католицької церкви постать.

У рамках року вшанування пам’яті Патріарха Йосипа Сліпого Львівський музей історії релігії спільно з Інститутом історії Церкви УКУ сформували виставку, яка висвітлює різні періоди життя предстоятеля УГКЦ. Документи, листи Йосипа Сліпого до сестер милосердя, фотографії, особисті речі мирян, бідне убранство тюремних священиків... Усі ці речі стали живими свідками епохи життя Патріарха від довоєнного періоду через репресії та ув’язнення аж до перебування у діаспорі. Унікальність експозиції у тому, що левова частка “Живої історії” — спогади людей, яких уже немає серед живих, наближених до Йосипа Сліпого у той чи інший час. Особ­ливо цінними є свідчення про таборове життя співкамерників предстоятеля УГКЦ українського педагога і письменника Пет­ра Франка та отця Володимира Маргітича, якого Йосип Сліпий висвятив просто між двома нарами. Є серед експозиції і німецькомовна інструкція з Берліна до Рейхскомісаріату Рівного, що датується 1942 роком. У документі начальникам тюрем наказують тримати українців-східняків подалі від “греко-католиків графа Шептицького”, бо саме останні є “носіями національної ідеї”.

На відкритті виставки “Жива історія” зачитали Пастирське послання Синоду єпископів УГКЦ до вірних з нагоди 120-літнього ювілею Йосипа Сліпого: “Патріарх Йосип був живим втіленням долі Української церкви і нашого народу у ХХ столітті — його, як і багатьох інших, було незаконно позбавлено свободи збиратися з одновірцями. Його, як і мільйони українців, прирекли на тортури в катівнях НКВД/КГБ і на мучеництво ГУЛАГу. Але якщо в ув’язненні він був “німим свідком Церкви”, то згодом, уже в діаспорі, став голосом “мовчазної Церкви”.

Отець-доктор Богдан Прах, який очолював Львівську духовну семінарію, викладав в УКУ, досліджував історію УГКЦ, а два останні роки репрезентує УГКЦ у Римі, розповів: “Моя кімната знаходиться поруч із приміщенням, де жив після виїзду за кордон і помер Йосип Сліпий. Маю можливість досліджувати архів Патріарха — документи підпільної Церкви, звіти і листи на хустинах, тисячі фото та безцінні документи із території сьогоднішньої Польщі. Зараз працюємо над оцифруванням цих раритетів, щоб більше істориків могли долучитися до спадщини єпископа”.