Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чиновники-обранці чекають, куди їх пошлють...

Інтрига з «несумісниками» проясниться до початку грудня.

Чиновники, які отримали парламентські мандати, і після офіційного оголошення результатів виборів не поспішають розвіювати інтригу — залишаться зі старим портфелем, чи візьмуть депутатський. Хто куди, остаточно стане відомо до 3 грудня (за законодавством, посадовці мають 20 днів, аби визначитися, чи «записуватися» їм у парламентарії).

НАРАЗІ розпрощатися з несумісною із депутатством посадою поспішила лише одна без п’яти хвилин депутат — Оксана Калетнік. Її заява про звільнення з Нацради з питань телебачення і радіомовлення вже підписана. Вибирати одне з двох крісел доведеться і двоюрідному брату Калетнік, який пройшов до нової Верховної Ради за списком Компартії. Ігор Калетнік очолює Держмитслужбу.

Серед тих, чиї прізвища проштамповані позначкою «обраний», лише кабмінівців — восьмеро. Разом з прем’єром Миколою Азаровим у парламент пройшли віце-прем’єри Борис Колесніков і Сергій Тігіпко, керівник Мін’юсту Олександр Лавринович, «освітній» міністр Дмитро Табачник, «комунальний» — Анатолій Близнюк, шеф Мінекономіки Петро Порошенко та головний МНСник Віктор Балога. Одразу двоє урядовців з цього списку «засвітилися» у прогнозах щодо потенційних кандидатів на спікерство — Лавринович і Порошенко.

У наступники Литвина експерти також сватають секретаря Ради нацбезпеки й оборони Андрія Клюєва, який пройшов до ВР за списком Партії регіонів. Але питання, чи звільниться керівне крісло в РНБОУ, вирішуватиметься, звісно ж, не у клюєвському, а у президентському кабінеті. Там же визначатимуть і решту продиктованих результатами виборів кадрових перестановок. Список «невизначених» — довгий. Крім Клюєва, Калетніка та вісімки урядовців, тут — і заступник секретаря РНБОУ Нестор Шуфрич, і керівник Укравтодору Володимир Демішкан, і голова Держрезерву Олексій Лелюк, і троє посадовців із президентської Адміністрації (заступники глави АП Ірина Акімова та Станіслав Скубашевський, а також радниця президента Ганна Герман).

Із найбільшим нетерпінням фіналу післявиборчої кадрилі очікують, мабуть, ті, хто найближче у черзі на депутатство. Скільки кандидатів із непрохідної (за підсумками виборів) частини списку Партії регіонів поповнить парламентські ряди, залежить від кількості чиновників-списочників, які залишаться на посадах у виконавчій владі. З мажоритарниками — складніше. Якщо Порошенко і Балога відмовляться від депутатства (хоча це малоймовірно), залишившись міністрами, в округах, де вони перемогли, знову будуть вибори.

Схожі новини