Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мінус Ющенки – плюс Балоги

Нова Верховна Рада ще не стартувала, а вже рекорд встановила. Такого родинного нашестя батьків-дітей, братів-сестер, дружин-чоловіків у жодному з минулих скликань не було.

Не парламент, а сімейний вулик. А скільки ще родинних підрядів, які вишикувалися у чергу по депутатські мандати, не дочекалися свого парламентського щастя...

Ну не змогли вони, не змогли!

Абсолютний рекордсмен з прольоту над парламентом — родинний «колгосп» Ющенків. Перший номер у списку «Нашої України» став для Віктора Анд-рійовича жирною одиницею — за невивчені політичні уроки. Зашпорталися об недовіру виборців і старший брат Віктора Ющенка Петро (балотувався по мажоритарці на рідній Сумщині) із сином Ярославом (йшов 12-им номером у списку «НУ»), і зять Олексій Хахльов (пролетів в окрузі на Рівенщині).

Дружно «просвистів» повз Верховну Раду і колишній голова, а нині — суддя Верховного суду Василь Онопенко із зятем Євгеном Корнійчуком. Онопенко не переконав у своїх чеснотах земляків з Вінниччини, а Корнійчук залишився за депутатським бортом у компанії з «Україною — Вперед!». У списку партії, в якій до «пришестя» Наталії Королевської головував Корнійчук (тоді вона називалася УСДП), зятю Онопенка «щедро» вділили аж 31-е місце.

«Сімейних» претендентів на лузерську «бронзу» — двоє: сек-ретар Київради Галина Герега та її попередник у цьому кріслі Олесь Довгий. Обоє були так переконані у своїй перемозі, що самі ж собі і наврочили. Тепер залишається хіба що слинку пускати на депутатський мандат ближнього свого: Герезі — на чоловіковий (Олександр Герега пройшов по округу на Хмельниччині), Довгому — на тещин («регіоналка» Ірина Горіна отримала мажоритарну путівку до нового парламенту у Харкові).

Нардеп з «Регіонів» Орест Муц герегівською впевненістю не блищав. Та й куди там, якщо балотувався хоч і на рідній для себе, але чужинській до ПР Тернопільщині. Навіть відмова Муца голосувати за скандальний мовний закон Колесніченка-Ківалова не додала йому шансів. Після програшу «регіоналові» було з ким горе запити: в одному окрузі з Муцом балотувалася його рідна сестра Ярослава П’яла (директор телерадіокомпанії «Тернопіль»), але на фініші виборчої кампанії вона зняла свою кандидатуру.

Кого поразки на виборах не засмучують, то це Івана Лазаренка — рідного брата Павла Лазаренка. Свою «Громаду» він водить на виборчі перегони за принципом: головне — не перемога, а участь. Ось і цього разу Іван Іванович сходив з однопартійцями на вибори лише для засвітки. Хотів брата першим номером у списку прилаштувати, та у ЦВК відмовили через непогашену (на той час) судимість Павла Лазаренка і відсутність його в Україні упродовж останніх п’яти років.

По-братськи сподівалися поділити депутатські портфелі брати-бізнесмени Богдан і Ярослав Дубневичі. Та переступити поріг Верховної Ради дуетом не вийшло. Квиток до ВР дістався лише Ярославу Дубневичу.

Без брата засідатиме у новому парламенті і «регіонал» Валентин Ландик, який продовжив собі депутатство перемогою в окрузі на Донеччині. Володимир Ландік (він же — батько «грози блондинок» Романа Ландіка) вирішив не балотуватися — чекає кращих для себе часів.

Не складе парламентську компанію зятю Віталію Хомутинніку «ударівець» Віктор Сопельник. Хомутиннік до Верховної Ради пройшов — під 23-ім номером у списку рідної Партії регіонів. А ось для Сопельника вибори у краматорському окрузі стали нещасливими.

На одну Раду — троє Калетніків

За титул «найклановіших» на цих парламентських виборах змагалися родини Балог і Калетніків. Розійшлися із нічиєю — 3:3. «Надзвичайний» міністр Віктор Балога і для себе депутатським значком запасся, і для молодшого брата Павла, і для кузена Василя Петьовки. Не вдалося лише для ще одного брата, Івана, парламентські двері відчинити (він у своєму окрузі програв). Хоча й перемога Павла Балоги на волоску висіла: після виборів її «переписали» висуванцю від «Регіонів», але Балога свою «Вікторію» відсудив.

У Калетніків — політичний «вінегрет». Глава сімейства Григорій Калетнік хоч і ходить у парламенті під «Регіонами», на нинішніх виборах балотувався як самовисуванець. Його син, керівник Держмитслужби Ігор Калетнік, як і п’ять років тому, в’їхав до ВР на компартійному паровозі (під сьомим номером у списку). А ось племінниці Калетніка-старшого довелося визначатися не з політичною орієнтацією, а з прізвищем. Щоб «породистість» здалеку було видно, Оксана Єлманова повернула собі (незадовго до виборів) дівоче прізвище Калетнік.

Те ж після призначення брата главою президентської Адміністрації зробила «регіоналка» Юлія Льовочкіна. У новому парламенті сестра Сергія Льовочкіна зможе і далі обмінюватися любовними посланнями зі своїм нареченим Віталієм Чудновським (він переміг у мажоритарному окрузі на Київщині).

Для лідера «Свободи» Олега Тягнибока нинішній парламентський мандат — не перший. А ось для його молодшого брата Андрія Тягнибока нардепівський значок — нове поповнення. Як і для сестринсько-братерського дуету «свободівців» Олега Панькевича та Ірини Сех.

Перший раз у парламентський клас підуть також Олексій Азаров (чи складе йому компанію батько, стане відомо вже незабаром), Володимир Боделан (син екс-мера Одеси Руслана Боделана), Ігор Васюник (молодший брат колишнього віце-прем’єра Івана Васюника), Леонід Ємець (син народного депутата Олександра Ємця, який у січні 2001-го загинув в автокатастрофі), Артем Семенюк (син буковинського губернатора Михайла Папієва), Дмит-ро Добкін (брат очільника Харківщини Михайла Добкіна), Ірина Луценко (дружина екс-міністра внут-рішніх справ Юрія Луценка), Валерій Омельченко (зять покійного кримського прем’єра Василя Джарти), Володимир Мельниченко (цивільний чоловік «регіоналки» Інни Богословської).

З нинішнього парламенту у наступний перекочує «регіонівський» дует братів Васильєвих. А ось чи буде у Верховній Раді сьомого скликання двоє Клюєвих — питання на засипку: наразі не відомо, чи залишить крісло секретаря Ради нацбезпеки й оборони та підсяде до брата у парламентське Андрій Клюєв. Зате навряд чи хтось сумнівався, що у новій Верхов-ній Раді знову побачимо Віктора Януковича-молодшого та сина Генпрокурора Артема Пшонку.

Схожі новини