Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Луганських виборців запрошували на... поминки

А на Дніпропетровщині лікарні у день голосування від пацієнтів «по швах тріщали».

Запевнення про те, що відеоспостереження на виборчих дільницях, — панацея від фальсифікацій, вже у перші години голосування луснули як мильна бульбашка. З різних регіонів України шквалом пішли повідомлення про незаконну агітацію на дільницях, виборчі «каруселі», цілі ешелони мертвих душ у списках виборців. Пропонуємо вам підбірку топ-«фокусів», зафіксованих на нинішніх виборах.

—Виборці 112-го округу (Луганська область) дорогою на дільниці ледь не на кожному стовпі на прізвище кандидата-«регіонала» Юлія Іоффе натикалися. Думали, комунальники агітплакати не зняли, а виявилося, що то не агітки — некрологи. Під повідомленням про кончину висуванця — попередження від імені Центрвиборчкому про те, що усі бюлетені з позначкою за «небіжчика» будуть визнані недійсними. Довелося місцевим «регіоналам» терміново «воскрешати» однопартійця офіційною заявою, що Іоффе — живий, а некрологи — справа рук недобросовісних конкурентів.

— А у Броварах на Київщині «поховали» кандидата від «УДАРу». Тільки не фальшивими некрологами, а передовицею у спецвипуску провладної газети. На першій шпальті красувалося повідомлення про зняття «ударівця» з реєстрації. Для більшої переконливості ще й номер відповідної постанови Центрвиборчкому було вказано. На сайті ЦВК постанова ця є, тільки йдеться у ній не про зняття кандидата-мажоритарника, а про скаргу довіреної особи одного з висуванців.

—Кого масово «списали» з виборів, то це «Свободу». На виборчих дільницях у кількох регіонах (зокрема, на Дніпропетровщині, Волині, Хмельниччині, у Рівенській, Черкаській, Закарпатській та Житомирській областях) партію Тягнибока викреслили з бюлетенів, начебто поплутавши із «Собором», який добровільно знявся з виборів.

— На сімох дільницях у Київському районі Одеси голосування забуксувало не через неправильно проштамповані бюлетені, а через «чарівні» ручки, які виявили у кабінках. Виборці ставили галочки, а через деякий час чорнило зникало. Поки чудо-ручки не вилучили, скористатися ними встигли кількасот голосувальників.

— У Дніпропетровській області вибори вклали на лікарняні ліжка небувалу кількість хворих. У деяких стаціонарах пацієнтів побільшало втричі, а подекуди навіть удесятеро. Представники опозиції запідозрили у повальній госпіталізації спробу масової фальсифікації в окремих округах. Кажуть, доходило і до абсурду, коли справді хворих пацієнтів терміново виписували лише тому, що ті не зізнавалися, за кого голосуватимуть.

—А ось у селі Урвенні на Рівенщині список виборців, як повідомляють спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА», поповнили тими, хто, за законом, не має права голосу. Електорат «роздули» сотнею душевно хворих, більшість з яких — із діагнозом «параноїдальна шизофренія».

— На одній зі столичних дільниць зі списку виборців «вивітрилося» близько півтисячі студентів, прописаних у гуртожитку Національного аграрного університету. Прийшли голосувати, але проголосувати не змогли.

— Відзначилися у Києві і члени відразу двох виборчих комісій, які спробували накивати п’ятами, прихопивши зі собою урни і бюлетені для голосування на дому. До втечі спритники вдалися після того, як спостерігачі виявили, що більшість «домушних» заяв на цих дільницях — фальшивка.

— На Одещині дивак намагався довести, що кандидатський шлях до парламенту лежить не лише через урни для голосування, а й через шлунок виборця. У прямому сенсі цього слова. Вийшовши з кабінки, чолов’яга розстелив на урні пакет зі символікою одного з кандидатів-мажоритарників і, поклавши на імпровізовану скатертину бюлетені, почав один за одним їсти їх. Трапезу зіпсували члени комісії і спостерігачі — складанням акта про порушення.

А тим часом...

«Рабів до раю не пускають»

У місті Турці (Львівська область) кілька виборців організували виставу. Перед камерами відеоспостереження на дільниці показували по черзі частини фрази «Рабів до раю не пускають». Про це на своїй сторінці Facebook пише Олена Дуб.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень