Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У виборчих комісіях – повний «бардак»!

Кандидат у народні депутати Ірина Сех заявляє про намір влади сфабрикувати вибори і підтверджує це «рознарядками» Партії регіонів своїм членам ОВК.

Знаючи, що не зможе перемогти на виборчих округах у Західній Україні, партія влади намагатиметься сфабрикувати їх, а якщо цього не вдасться — то зірвати їх. Про це заявила опозиційний кандидат у народні депутати по в/о №119 з центром у Бродах Ірина Сех (ВО «Свобода»). На підтвердження своїх слів продемонструвала копії інструкцій, які штабісти Партії регіонів роздавали своїм представникам в окружних виборчих комісіях (ОВК).

Ці інструкції підказують «регіоналам» та їхнім сателітам, як діяти у тій чи іншій ситуації, зокрема, коли біля керма комісії перебувають «не наші», коли відсутній кворум. Не всі поради там конструктивні. Так, невідомий «режисер» радить соратникам підбивати членів інших політичних сил… не складати присягу. При розподілі обов’язків членів ОВК робити все, щоб «важлива» робота перепала представникам від провладних сил, а «не нашим» доручати, як безграмотно сказано у цьому документі, «саму тяжку роботу». Міститься також рекомендація на технічні посади лобіювати своїх висуванців. Вказано, і за яких обставин членам ОВК слід голосувати проти.

— Цю інформацію ми отримали зі штабів Партії регіонів, там теж є «не всі їхні» люди, — сказала у коментарі для «Високого Замку» Ірина Сех. — Такі вказівки можуть свідчити про те, що фальсифікація прямує великими і широкими кроками. Ви бачите, що робиться? Більшість в ОВК є їхньою, у комісіях присутні представники шовіністичних організацій. «Регіонали» налаштовують своїх представників у комісіях розподіляти «важливу роботу» собі, а «саму важку» — опонентам. Усі технічні працівники — комп’ютерник, діловод, юрист — повинні бути їхніми. Бухгалтеру пропонують значно збільшити витрати порівняно з тими, що пропонує ЦВК. Усе вказує на те, що тут, на заході (а можливо, не тільки у нас), «регіонали» збираються фабрикувати вибори…

Інша проблема сформованих ЦВК окружних виборчих комісій — їхня непрофесійність. Складається враження, що влада та її союзники набирали туди перших-гірших. За словами Ірини Сех, голова і секретар комісії в її окрузі (є жителями східних областей) навіть не відповідають на телефонні дзвінки. Основна частина членів цієї комісії є 19-річним молодняком, який не знає, чим йому займатися.

Висновок про низьку якість підготовки членів ОВК можна зробити і з перших днів роботи окружної виборчої комісії у в/о № 124 з центром у Сокалі. Про кричущі порушення розповів «Високому Замку» член цієї ОВК від партії «Батьківщина» Віктор Телегій, за плечима якого не одна виборча кампанія.

— Мене неприємно вразило, що перше ж засідання нашої комісії, яке відбулося минулої середи, пройшло з багатьма порушеннями. Згідно з пунктом 4 статті 33 закону про вибори народних депутатів, це перше засідання повинен скликати її голова. У нас же робив це його заступник. Самого голову ОВК Юрія Чалих (представника партії «Єдина Родина»), м’яко кажучи, не було знайдено. Він — у розшуку. Ні ЦВК, ні політична сила, що його запропонувала, не дали нам координат, ніхто не знає, де він і звідки. Тож голови наразі у нас не має. Навряд чи можна вважати легітимним таке засідання, воно порушує закон. Про це у четвер я написав «окрему думку» у протоколі. Якщо обов’язки відсутнього голови візьме на себе його заступник Наталія Філь, це теж нічого доброго роботі комісії не додасть — бо ця жіночка, хоча старається, але, на жаль, не має досвіду роботи в окружній виборчій комісії.

Із 18 членів комісії на перше засідання з’явилося лише 9, хоча за законом повинно бути більше половини складу ОВК. Я теж звертав на це увагу. Двоє членів ОВК (зокрема секретар) підійшли через десять хвилин після початку засідання.

Ще одне порушення у тому, що заздалегідь не було повідомлено порядок денний засідання, секретар не підготувала проект постанови і не роздала його членам ОВК, ми не були з ним ознайомлені. Зрештою, ніхто нікому не сказав, де саме відбудеться перше засідання комісії, — ми знали лише дату і час. Повідомлення надійшло на телефон у формі SMS-ки.

Мало того, що у нашій комісії немає голови, так ще секретар Зоряна Чорноусько відмовилася від виконання своїх обов’язків у повному обсязі. Сказала, що не зможе працювати в ОВК постійно, готувати проекти документів і таке інше — хіба що тільки підписувати їх. Тобто працювати, як того вимагає закон, не збирається…

Такі «сюрпризи» не в одній окружній виборчій комісії. Можна лише здогадуватися, що нас чекає при формуванні дільничних комісій. Уже зараз за організацію виборчого процесу можна ставити «двійку».

Схожі новини