«Супи за рецептами Клопотенка не мають вигляду... Ви би їли салат зі сирого буряка зі сметаною?»
Команда фахівців розпочала роботу над новим збірником рецептур для шкільних їдалень
Нарешті у владі звернули увагу на те, чим годують дітей у школах. Бо ж те, що зі шкільних їдалень свого часу зникли чипси та кольорова водичка, ситуацію не надто покращило. У більшості українських шкіл досі використовують меню, розроблене у 70-х роках минулого століття (!). Точніше, в тих роках воно було не розроблене, а переписане з більш ранніх редакцій. Отже, шкільне меню не змінювалось понад пів століття…
Відомий ресторатор Євген Клопотенко, який популяризує, зокрема, українську кухню, першим заговорив про шкільне харчування. Євген навіть розробив рекомендаційне меню для шкільних їдалень. Щоправда, через деякий час наразився на критику від ресторанних фахівців, мовляв, ну хто ж дає дітям салат зі сирого буряка зі сметаною?!
Крім того, колеги «засікли» у стравах Клопотенка багато цукру. А ще виявили помилки в описах під час приготування страв. Звернули увагу на неправильні пропорції (зокрема, майже у всіх рецептурах некоректно вказана кількість вершкового масла). А ще виявили непорозуміння з температурними режимами та ніде не знайшли записів про кількість корисних речовин…
Невдовзі Національна асоціація громадського харчування анонсувала конкурс для шеф-кухарів та технологів зі всієї України — на розроблення нового шкільного меню. На конкурс зареєструвалося 32 особи. До кінця липня оберуть п’ятьох найкращих кухарів, які поїдуть на стажування до Німеччини. Якщо новий збірник рецептур затвердить МОЗ, його, за бажання, зможуть використовувати в їдальнях навчальних закладів.
Нещодавно я почула від однієї мами, що її син раптом почав нахвалювати шкільну їдальню, мовляв, не їдальня, а рай! Як виявилося, у Львові лише НВК «Гроно» впроваджує сучасні тенденції у шкільному харчуванні. Як пояснила журналісту «ВЗ» начальниця Львівського міського управління освіти Зоряна Довганик, на жаль, черга з підприємців, які б організували у школах якісне харчування за новими методиками, не стоїть. «Робота у шкільній їдальні — це велика відповідальність. Отже, воліють працювати деінде», — сказала чиновниця.
Панакота, домашній сирник, солодка «картопля»
Підприємець Євген Баворовський розповів:
— Коли ми прийшли у школу, нам довелося змінювати все: від застарілої проводки — до нового обладнання. Ми поставили марміти, щоб пришвидшити видачу страв (харчова ємність, що складається з полиць, стільниці, каркаса, конфорок. Їжа, вміщена у цю ємність, не вимагає багаторазового нагрівання. — Авт.). Поміняли усі шланги та крани на воду. Купили посудомийну машину, пароконвектор, який нам спростив роботу. Ми фактично відмовилися від смаження. Котлети, наприклад, готуємо у пароконвекторі. Відтак не використовуємо пересмаженої олії. Технолог та шеф-кухар працюють над якістю харчування — це у нас у пріоритеті. Плануємо встановити за власні кошти нову лінію для видачі їжі. Ця лінія, що зараз є, нам не дозволяє збільшити асортимент. В одній зі шкіл ми почали також готувати десерти. Щоб діти відмовлялись від усілякого печива, а почали купувати корисні десерти: вафельний торт, панакоту, солодке тістечко «картоплю», домашній сирник. Такі десерти, по-перше, візуально гарно виглядають, а по-друге, на них є попит. Вони не дорогі — 15−20 грн.
Коли ми почали працювати, були такі думки, що ми не впораємось з асортиментом, який ми запропонували. Що не встигнемо таку кількість страв приготувати та обслужити дітей. Але почули позитивні відгуки в першу чергу від дітей, а потім і від батьків, від дирекції школи. Навіть були такі випадки, що батьки стукали на кухню через запасний вхід і просили рецепти певних страв, наприклад, супів.
Моя фірма вже п’ятий рік постачає овочі в навчальні заклади (дитячі садочки, школи, дитячі будинки), а також у військові частини, лікарні по усій Західній Україні. Шкільне харчування — це для мене новий напрям, але ми наважилися спробувати себе й у ньому. Так, це дуже відповідально, я згоден. Та якщо відповідально ставитися до роботи, то буде все гаразд. Ми займаємося харчуванням у п’ятьох школах, і не збираємося на цьому зупинятися. На мою думку, цей бізнес має перспективи.
«Чи розуміє учасник тендеру, що таке годувати дітей?»
Голова правління Центру громадського моніторингу та досліджень Мирослав Сімка каже:
— Головний принцип закупівель не змінився, він закріплений у законі про публічні закупівлі. Це максимальна економія бюджетних коштів. (Перемагає у тендері фірма, яка пропонує найдешевше харчування. — Авт.). Але, разом з тим, є вимоги до учасників. Наприклад, той, хто хоче конкурувати у тендері щодо харчування учнів, повинен мати… І «пішов» список. Наприклад, мінімальне обладнання. Другий момент — кухарів, які мають відповідати певним вимогам, повинні підтвердити стан здоров’я тощо. Окрема тема, чи розуміє учасник тендеру, що таке годувати дітей? Адже це відповідальність, режим, якість продуктів тощо. Важливим є фінансовий стан підприємства, чи не є воно банкрутом. Замовник усе це може перевірити, і тоді відбирається краща організація. До речі, є навчальні заклади, які мають свою кухню, працівників. А є такі, які замовляють готову їжу (так зване кейтерингове харчування). Серед учасників, які пропонують їжу на замовлення, — переважно колишні комунальні установи, створені за часів СРСР, для того, аби забезпечувати харчування у школах. Щоб нові компанії приходили у школи, їх треба зацікавлювати новими проєктами, коштами.
А ось думка технолога креативної міжнародної дитячої школи Лесі Ткачук (розробляє шкільне меню):
— В Україні є затверджені норми щодо харчування, я працюю з ними. Щодо кухаря Євгена Клопотенка, намагалася готувати кілька страв за його рецептами. Наприклад, суп томатний з крупою. Замість томатної пасти, яку пропонує Євген, ми використовуємо свіжі помідори або помідори-пелаті (очищені від шкірки у банках). Я вважаю, томатну пасту в дитячому харчуванні не варто брати за основу. Його банош ми теж удосконалювали. Додавали вершкове масло, яке потрібне у дитячому харчуванні. Плюс — трошки вершків (а не на самій воді). Смачною є картопля за його рецептами, з розмарином або з паприкою — діти це їдять. Чай з каркаде — послаблювальний, тому його не варто давати дітям. А від чаю з мелісою їм одразу хочеться спати. Чай з ромашки або липи — алергенний. Ми такі чаї не використовуємо. Готуємо лимонади — зі свіжих лимонів та апельсинів.
— Найбільше діти люблять страви з м’яса, — веде далі Леся Ткачук. — Курячий стейк, гуляш, курячі нагетси (куряче філе у панірувальних сухарях) я роблю.
— А сосиски?
— Ні-ні, сосиски категорично заборонені.
— А у самі норми харчування зміни внесені? Знаю, що раніше сметану у сирому вигляді не можна було використовувати у шкільному меню…
— Сметана має бути проварена. Ми готуємо соус бешамель. Або використовуємо для соусу масло і вершки. Діти більше люблять вершкові соуси.
Але є затверджена сума на одного учня, в яку ви маєте вкластися. У Клопотенка — це 22 грн на учня на день. Це дуже мало. Підприємець має продукти купити, податки сплатити, заплатити працівникам.
— Із розмови випливає, що ви більше розраховуєте на власні сили…
— На власний досвід. Я, наприклад, пекла мафіни за рецептом Клопотенка, вони дуже солодкі. А його супи взагалі не мають вигляду. Дитина спочатку «їсть» очима, а потім пробує страву на смак. Отже, страва повинна естетично гарно виглядати. Ви би їли салат зі сирого буряка зі сметаною? Уявляєте, який буде ефект від такої страви?
«Не менш ніж 25 грн на одного учня на день»
Керівник ГО «Національна асоціація громадського харчування» Іван Янчишин розповів журналісту «ВЗ»:
— Виникла потреба оновлення шкільного меню. Євген Клопотенко — талановитий досвідчений шеф-кухар, ресторатор. Він ще у 2016−2017 роках приступив до створення такого меню, і він його створив. Це меню класне, там є дуже хороші страви. Так, можливо, салат зі сирих буряків не варто давати маленьким дітям, але це корисно… Євген створив меню, яке було затверджене як рекомендаційне. Після того, як минув тестовий період, пішли відгуки. Не у всіх виходить так готувати. Не всі хочуть це їсти. Тобто були дуже різні відгуки. Комусь дуже подобається, комусь — ні… І це нормально. Тому що всі люди різні. Ми створимо ще одне меню, яке може бути альтернативним щодо того, яке створив Євген. Нове меню буде створено під два типи обладнання — нове і таке, яке, на жаль, морально вже застаріло. Сподіваюсь, з часом у всіх українських школах з’явиться нове обладнання, яке використовують у провідних європейських країнах. Адже на сучасному обладнанні є можливість готувати більш якісну і корисну їжу. Це, наприклад, пароконвектомат, який дозволяє готувати більш ощадно та з меншими втратами мікроелементів та вітамінів під час приготування одних і тих самих продуктів.
— Чому так мало коштів виділяється на харчування однієї дитини?
— Ми з колегами розмовляли на цю тему, сума має бути не меншою ніж 25 грн на одного учня на день. Оскільки рухаємося в напрямі самоврядування, то кожна громада має право обирати цей рівень забезпечення згідно зі своїм бюджетом, своїми можливостями. Але збалансоване харчування має відповідати рекомендаціям МОЗ України.
— Я розмовляла з кількома шкільними технологами. У мене склалося враження, що вони не женуться за рецептами відомих кухарів…
— Але є люди з нижчим рівнем кваліфікації, яким потрібна така допомога. Цей збірник рецептів буде мати рекомендаційний характер. Звісно, якщо його затвердить Міністерство охорони здоров’я. Там буде чітко розписана технологія, будуть враховані всі вимоги Міністерства охорони здоров’я. Зараз йде підготовка до випуску цього збірника рецептів. Ми збираємо команду, ще до початку навчального року хочемо надати таку збірку на розгляд МОЗ. Щоби у фахівців була можливість оцінити збірник рецептів, можливо, внести якісь зауваження, корективи.