Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У «синьо-жовтих» один варіант — дві перемоги

У плей-оф до футбольного Євро збірна України мусить обіграти Боснію, а потім — переможця пари Ізраїль — Ісландія

Тренування “синьо-жовтих” у іспанській Марбельї. Зліва направо: Георгій Судаков, Олександр Зінченко й Георгій Бущан. Фото УАФ
Тренування “синьо-жовтих” у іспанській Марбельї. Зліва направо: Георгій Судаков, Олександр Зінченко й Георгій Бущан. Фото УАФ

Футбольний березень одягає форму національної збірної України! У четвер, 21-го, «синьо-жовті» зіграють на виїзді півфінальний матч плей-оф до Євро-2024 — проти збірної Боснії і Герцеговини. Якщо підопічні Сергія Реброва переможуть, то у вівторок, 26 березня, Україна у фіналі плей-оф прийматиме у польському Вроцлаві переможця іншого півфіналу Шляху В — Ізраїль або Ісландію.

Остання спроба збірної України пробитися на ве­ликий міжнародний тур­нір у стикових матчах завер­шилася невдало. У плей-оф до катарського Мундіалю-2022 «синьо-жовті», яких тренував Олександр Петраков, спочат­ку перемогли на виїзді Шотлан­дію (3:1), а потім поступили­ся у Вельсі (0:1). Другий матч збірна України провела значно слабше, ніж перший…

Цього разу календар стико­вих матчів складено інакше: між півфіналами й фіналами не два дні відпочинку, як було два роки тому, а цілих чотири. Гадаю, це допоможе підопічним Сергія Реброва відновитися й зіграти у фіналі не гірше, ніж у півфіна­лі… Утім, у фінал Шляху В плей-оф до німецького Євро нашим футболістам іще треба потра­пити. А для цього у четвер, 21 березня, «синьо-жовті» мусять перемогти у Зеніці збірну Бос­нії і Герцеговини.

У відборі на Мундіаль-2022 одним із суперників українців у групі були якраз боснійці. Тоді на «Арені Львів» підопічні Петра­кова зіграли тільки внічию (1:1), зате перемогли у гостях (2:0). Обидва матчі були непрости­ми, на виїзді боснійці мали кіль­ка реальних нагод, аби забити… Але з того часу збірна Боснії і Герцеговини дуже змінилася — і далеко не у кращий бік.

Відбірний цикл до Євро-2024 боснійці відверто прова­лили (у плей-оф потрапили, як і українці, за результатами у Лізі Націй), здобувши у 10 матчах лише 9 очок і зайнявши у сво­їй групі передостаннє, п’яте місце. Боснія і Герцеговина у відборі двічі перемогла сла­бенький Ліхтенштейн і вдома Ісландію, та зазнала сімох по­разок. Португалії Боснія про­грала 0:5 і 0:3, Словаччині - 1:2 і 0:2, Ісландії - 0:1, а Люксем­бургу — 0:2 і 1:4…

Головні зірки боснійців, на­падник Едін Джеко («Фенер­бахче», Туреччина) й півзахис­ник Міралем П’яніч («Шарджа», ОАЕ), свої найкращі матчі вже зіграли. П’янічу на початку квіт­ня виповниться 34 роки, а Дже­ко кілька днів тому «стукнуло» аж 38… Звичайно, у штрафно­му майданчику суперника цей форвард, зріст якого 1 м 93 см, небезпеку ще становить, але швидкості в Едіна вже не ті, що раніше.

Гадаю, сербський наставник боснійців Саво Мілошевіч пре­красно розуміє, що грати у фут­бол його підопічним у матчі з українцями не варто… А от за­взято битися, нав’язуючи жор­стку боротьбу на кожній ділянці футбольного поля, позбавляю­чи гостей вільного простору, аби ті не могли використати свою перевагу в техніці й швидкості, — чому б і ні? Теоретично, якщо пощастить, така тактика може принести боснійцям успіх…

Без сумнівів, Ребров усе це розуміє і знайде, впевнений, ефективну протидію усім цим балканським хитрощам.

Тішить те, що «синьо-жовті» підійшли до стикових матчів із мінімальними кадровими втра­тами — травмований Тарас Сте­паненко, не встиг відновитися Андрій Ярмоленко. Опорного хавбека замість Степаненка гратиме, напевно, досвідчений Сергій Сидорчук (а може, мо­лодий і перспективний Володи­мир Бражко?), а справа у півза­хисті вийде, мабуть, Олександр Зубков. На щастя, травма Віктора Циган­кова виявилася не настіль­ки серйозною, як спочатку по­відомляли, але не факт, що до матчу проти Боснії півзахисник «Жирони» встигне відновитися повністю (більш імовірною зда­ється поява Циганкова на полі 26 березня — у фіналі плей-оф).

Як зауважив Саво Мілоше­віч, судячи з українських ЗМІ, «синьо-жовті» його підопіч­них трохи недооцінюють, і це, мовляв, може допомогти бос­нійцям. Сподіваймося, Сергій Ребров пояснить нашим грав­цям, наскільки небезпечною може бути така недооцінка, і її не буде… Вірмо в нашу збірну й тримаймо за неї кулаки. Украї­на сильніша, тож має перемог­ти. І переможе!

Футбол. Плей-оф до Євро-2024

Півфінали (21 березня)

Шлях, А

Польща — Естонія (21.45)

Вельс — Фінляндія (21.45)

Шлях В

Боснія і Герцеговина — УКРА­ЇНА (21.45)

Ізраїль — Ісландія (21.45)

Шлях С

Грузія — Люксембург (19.00)

Греція — Казахстан (21.45)

Національна збірна України з футболу

(склад, що готується до матчів плей-оф Євро-2024)

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Анатолій Трубін («Бенфіка», Португалія), Андрій Лунін («Реал», Іспанія).

Захисники: Олександр Кара­ваєв, Денис Попов, Олександр Тимчик («Динамо»), Микола Матвієнко, Юхим Конопля, Ва­лерій Бондар («Шахтар»), Бог­дан Михайличенко («Полісся»), Віталій Миколенко («Евертон», Англія), Ілля Забарний («Борн­мут», Англія), Максим Таловє­ров (ЛАСК, Австрія).

Півзахисники: Олександр Зубков, Георгій Судаков («Шах­тар»), Микола Шапаренко, Во­лодимир Бражко («Динамо»), Олександр Піхальонок, Олексій Гуцуляк («Дніпро-1»), Олександр Зінченко («Арсенал», Англія), Ві­ктор Циганков («Жирона», Іспа­нія), Михайло Мудрик («Челсі», Англія), Сергій Сидорчук («Вес­терло», Бельгія), Руслан Мали­новський («Дженоа», Італія).

Нападники: Артем Довбик («Жирона», Іспанія), Роман Яремчук («Валенсія», Іспанія), Данило Сікан («Шахтар»), Вла­дислав Ванат («Динамо»).

Резерв: воротар Дмитро Різ­ник, півзахисник Єгор Назарина («Шахтар»).

Схожі новини