Передплата 2024 «Добрий господар»

Народилася чоловіком, а перемагає жінок

46-річна велогонниця-трансгендерка Тіффані Томас почала займатися спортом лише шість років тому…

46-річна велогонниця Тіффані Томас (у центрі) здобуває одну перемогу за другою. Суперниці кажуть, усе через те, що Тіфані народилася чоловіком... Фото Instagram
46-річна велогонниця Тіффані Томас (у центрі) здобуває одну перемогу за другою. Суперниці кажуть, усе через те, що Тіфані народилася чоловіком... Фото Instagram

Престижні жіночі велосипедні перегони Randall’s Island Crit упевнено виграла 46-річна американка Тіффані Томас. Цей успіх оживив дискусію про спірний дозвіл брати участь у жіночих змаганнях атлеткам-трансгендеркам. Тобто тим, що народилися чоловіками й змінили стать, пройшовши гормональну терапію.

Критики участі трансгендерок у змаганнях із жінками посилаються на дослідження, результати яких доводять: навіть після відповідної гормональної терапії спортсменки-трансгендерки мають суттєву перевагу над жінками у фізичній силі. І ця перевага дозволяє таким спортсменкам домінувати… Приклад Тіффані Томас свідчить про те, що такі аргументи можуть бути слушними.

Новоспечена жінка почала займатися велоспортом у віці… 40 років, незвично пізно як для професійного спорту. І уже через п’ять років Тіффані досягла топового рівня, ставши членкинею професійної команди LA Sweat. Цікаво, що її партнеркам по команді від 24 до 32 років… «Дивовижно, що Тіффані може не відставати від них у 46 років, — пишуть користувачі соцмереж. — І це при тому, що Томас почала їздити на велосипеді у 40 років».

Саме прихід у жіночий велоспорт трансгендерок призвів до передчасного завершення кар'єри переможниці кількох престижних перегонів Ханни Аренсман. За словами ображеної Ханни, у її останній гонці в елітному жіночому дивізіоні чемпіонату UCI з велокросу вона «зайняла 4-те місце, а 3-тє й 5-те посіли гонщики-чоловіки»… «Моя сестра й сім'я плакали, дивлячись на чоловіка, який фінішував переді мною, — написала, зокрема, Ханна Аренсман у своїй грудневій заяві, яку поширила Незалежна рада жіночого спорту (ICONS). — Мені важко про це думати, але цілком можливо, що саме через суперника-чоловіка мене не взяли до складу команди США, яка змагатиметься на World Cyclocross Worlds».

Схожі новини