Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахраї за шахівницею

В атлетичних видах спортсменів ловлять на допінгу. А в шахах – свій різновид обдурювання

У сучасних реаліях шахи сильно постраждали від так званого чітерства. Люди підказували і раніше, але тепер шахраї поставили собі на службу непереможний комп’ютер. Коли навіть простий смартфон грає у шахи сильніше, ніж досвідчений гросмейстер, порушникам навіть не треба таємних навушників. Достатньо сховати такий телефон, наприклад, у туалеті.

Чітерство (від англ. to cheat — шах­раювати) — жаргонний термін, який застосовується в контексті ігор, і означає застосування недозволених ме­тодів чи нестандартних прийомів для по­легшення гри.

Є чимало розповідей про подібні ви­падки (деякі з них досить кумедні), які розійшлися світом у газетах та журналах. На одному з великих турнірів у Німеччи­ні перед останнім туром з’ясувалося, що за перший приз ведуть боротьбу відомий гросмейстер і аматор з рейтингом нижче 2000 очок Клеменс Альверманн. Могло здатися, що це щасливий випадок для гросмейстера, і він легко переможе ама­тора. Але усе пішло іншим шляхом: неза­баром позиція гросмейстера розвалила­ся, і він з подивом визнав свою поразку. А суперник радісно вигукнув: «Вчасно здався, бо тут через вісім ходів постав­лю мат!». Такий висновок не був оче­видним навіть для сильного гравця, але саме комп’ютер показав, що чорному ко­ролю справді буде мат через вісім ходів. Під час партії Альверманн часто покидав турнірне приміщення, але на це тоді не звертали уваги. Але фраза про мат абсо­лютно викрила шахрая. Аналіз партії по­казав, що більшість ходів німця збігалася з рекомендаціями комп’ютерної програ­ми… Альверманна дискваліфікували, але перший приз відібрати не змогли.

2001 року на турнірі у Москві серед лідерів раптом з’явилися два слабенькі гравці, які несподівано перемагали зна­чно сильніших суперників. Після протес­тів гросмейстерів організатори постави­ли на вході до турнірного залу простий металошукач. І це допомогло: «лідери» не мали можливості занести свої теле­фони і не виграли жодної наступної пар­тії.

Останніми роками ФІДЕ здійсни­ла кілька кроків для боротьби з чітер­ством. Створена спеціальна комісія, на великих турнірах шахістів перевіря­ють спеціальними сканерами. Однак цих зусиль замало. Нерідко порушни­ків ловлять з речовими доказами. Зо­крема, з телефонами в туалеті були впіймані гросмейстери Гайоз Нігаладзе (Грузія) та Ігор Раусіс (Чехія). Обидвох дискваліфікували і позбавили звання гросмейстерів.

Досить багато відомих шахістів попа­лися на шахраюванні в Інтернеті під час пандемії. Видатна шахістка, львів’янка Анна Музичук, розповіла мені, що ми­нулого року була запрошена до турніру в режимі онлайн і отримала за суперни­цю монголку з рейтингом, нижчим на 300 пунктів. Однак уже в дебюті Анна побачи­ла, що проти неї грає суперник рівня топ-гросмейстера… Аналізуючи після пар­тії хід поєдинку, Музичук зрозуміла, що монгольська шахістка грала у стилі най­кращої комп’ютерної програми.

Схожі новини