Передплата 2024 «Добрий господар»

Британські води – «золоті»

На чемпіонаті Європи з водних видів спорту українці здобули чотири найвищі нагороди.

Із хорошим настроєм та небаченою до того колекцією медалей чемпіонату Європи з водних видів спорту, який триває у Лондоні, повернулися додому українські стрибуни у воду та синхроністки. Харківські водні грації, окрім семи нагород (з яких шість срібних медалей та одне — перше для нас в олімпійській програмі - “золото”), привезли в Україну Кубок націй.

«Я неймовірно щаслива: уперше тримаю у руках сім медалей. А “золото” ось подорожує зі мною», - зізналася в інтерв’ю x-sport Анна Волошина. 24-річна харків’янка уперше стала срібною призеркою у змаганні солісток (технічна і довільна програми), здобула титул віце-чемпіонки континенту у дуеті з Лолітою Ананасовою (технічна і довільна програми), а також у технічній груповій програмі та комбінації — разом Лолітою Ананасовою, Дарією Юшко, Оленою Гречіхіною, Анастасією Савчук, Ксенією Сидоренко, Олександрою Сабадою, Катериною Садурською, Катериною Резник та Ольгою Золотарьовою. І уперше підопічні Світлани Саїдової стали чемпіонками у довільній груповій програмі. “Мені так хотілося цього «золота»! Шість срібних нагород — це, звичайно, приємно. Але “золота” серед них відверто бракувало, - веде далі Анна Волошина. - Ми ще жодного разу в олімпійських видах програми не вигравали найвищий титул чемпіонатів Європи. Це ще одна сходинка до олімпійських нагород у Ріо, на здобуття яких ми серйозно націлені. Тренери поставили нам чудові програми. Якщо покажемо усе, що вміємо, ми таки підберемося до п’єдесталу пошани”. Перемогу українкам приніс “Лускунчик”, з яким дівчата виступали на чемпіонаті світу-2015 в Казані. У Ріо на суд арбітрів вони винесуть зовсім іншу програму, яку після перемоги на європершості у Лондоні тренуватимуть із ще більшою наполегливістю.

Для першопрохідниці українського синхронного плавання, Дарії Юшко, Ігри у Ріо-де-Жанейро стануть четвертою Олімпіадою у кар’єрі, а для її давньої подруги по команді Ксенії Сидоренко — третьою. Дівчата довгий час крок за кроком наближалися до світового п’єдесталу, по краплинці накопичуючи досвід та авторитет. Але зійти на омріяний подіум так і не змогли. І кілька років тому вирішили повернутися у великий спорт з однією метою — здобути олімпійську медаль. “Хочемо хоча би “бронзу”. Олімпійська медаль — це мета нашого життя, - розповіла x-sport Дарія Юшко. - Ми з Ксюшею займаємося синхронним плаванням уже дуже довго. Нам ця медаль конче необхідна”.

У стрибках з 10-метрової вишки законодавицею моди лондонського чемпіонату була 29-річна киянка Юлія Прокопчук, яка свою першу медаль континентального зразка виборола рівно десять років тому. У Будапешті-2006 вихованка Андрія Руденка стала бронзовою призеркою у синхронних стрибках. Кваліфікацію Юля завершила на другій позиції услід за господинею басейну Тоні Кауч. Та у фіналі уже після другого стрибка вписала своє ім’я у першу лінійку і вже нікому із суперниць не дозволила наблизитися до себе. Дивуючи стабільністю і непохитністю, Прокопчук перед заключною спробою відірвалася від найближчої своєї опонентки Кауч більш ніж на двадцять балів. Цю планку якості українка витримала до кінця. Як наслідок - “золото” із особистим рекордом — 385,90 бала. Ще одне “золото” дісталося Юлі у новому виді програми — змішаних синхронних стрибках з вишки. Разом з Максимом Долговим киянка записала до протоколу переможні бали — 323,70. Українці більш ніж на п’ять балів випередили британців Джорджію Ворд та Метью Лі.

Здобувачем для України цінних металів на трампліні став Ілля Кваша. Упіймавши на метровому трампліні шосте (!) «золото» чемпіонатів Європи, підопічний Тетяни Мар’янко та Сергія Гуменюка переключився на олімпійський, триметровий трамплін. У кваліфікації ж перший стрибок, три з половиною сальто вперед, миколаївський стрибун успішно завалив і був близьким до того, аби спостерігати за розподілом нагород із трибун олімпійського “Центру водних видів спорту”. Але досвід взяв своє: з 20-ї позиції після першої частини програми Ілля примудрився пролізти у шпаринку фінальної дванадцятки. У вирішальній стадії чемпіонату Кваша не зумів утримати лідерство: англієць Джек Логер та росіянин Євген Кузнєцов обійшли його не в останню чергу завдяки вищій складності стрибків. Проте “бронзи” у боротьбі з 12-разовим чемпіоном Європи, Патріком Хаусдінгом (три найвищі титули берлінець здобув саме на триметровому трампліні), Ілля не віддав.

Ще одну “бронзу” Ілля Кваша поклав до української скарбнички у синхронних стрибках разом з Олександром Горшковозовим. Доля нагород вирішилася у двох заключних раундах. Після “синхронної” помилки лідерів чемпіонату у четвертій серії українці блискуче виконали чотири з половиною сальто вперед і отримали найвищі пункти у цьому фіналі — 98,04. Та у завершальному раунді, окрім британців Джека Логера і Крістофера Мірса, завдяки вищому коефіцієнту складності український дует обійшли також росіяни Євген Кузнєцов та Ілля Захаров.

Відсвяткувавши “бронзовий” успіх разом з Квашею, Сашко Горшковозов піднявся на 10-метрову вишку, аби у парі з Максимом Долговим здобути ще одну “бронзу” у синхроні. Найбільше місцеву публіку розчарували німці Саша Кляйн та Патрік Хаусдінг, які перешкодили символу британських стрибків у воду Томасу Дейлі разом з Даніелем Гудфелау на рідній воді стати чемпіонами Європи.

Фото НОК України

Схожі новини