Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Шахтар» – «Баварія»: квиткова лихоманка

Незареєстрованому фанові перепустку на матч зірок придбати буде непросто

У Львові — футбольний бум!

21 січня розпочато продаж квитків на перший поєдинок 1/8 Ліги чемпіонів УЄФА між донецьким “Шахтарем” і мюнхенською “Баварією”, який відбудеться на євроарені міста Лева 17 лютого. Інтерес до приїзду німецької мегакоманди, де виступають сім чемпіонів бразильського Мундіалю, на чолі з легендарним тренером Гвардіолою, грандіозний. Задля того, щоб придбати омріяну перепустку на “матч матчів”, фани (багато з них приїхали із сусідніх областей) вже зранку “дня Х” взяли в облогу квиткові каси. Однак більшість уболівальників залишилася ні з чим...

А вся причина у жорсткій (у “Шахтарі” кажуть — справедливій), три­етапній процедурі продажу “тікетів”, одне із завдань якої — запобігти спекуляціям навколофутбольних спритників. Пріоритетне право придбати по два квитки (як у касах, так і шляхом он-лайн-купівлі на сайті shakhtar.com) у клубі Рината Ахметова віддали власникам абонементів на сезон 2014-2015 років. Один з цих квитків обіцяють віддавати з 50-відсотковою знижкою. З 26 по 29 січня пільгу на футбольну перепустку отримають ті, хто заповнював анкети в касах «Арени Львів» та роздрібній мережі пунктів продажу при купівлі квитків на матчі «Шахтаря» в чемпіонаті України. Про можливість придбати квиток зареєстрованих фанів сповістять SMS-повідомленням зі спеціальним кодом на мобільний телефон. З 26 січня купити квиток на “Баварію” зможуть ті, хто через Інтернет купував квитки на матчі “Шахтаря” у першому колі чемпіо­нату України.

“Третя хвиля” продажу квитків триватиме від 30 січня до 1 лютого — щасливчиками стануть ті, хто восени ходив на матчі «Шахтаря» у груповому етапі Ліги чемпіонів. Втім, кількість потенційних власників квитків визначатимуть шляхом жеребкування. Кому усміхнеться щастя, той отримає відповідне SMS-повідомлення зі спеціальним кодом, назвавши який, зможе придбати два квитки у касах «Арени Львів». У цей же період запрошення купити квитки через електронну пошту отримають уболівальники, які онлайн придбали квитки на матчі Ліги чемпіонів (кількість таких фанів теж визначить жереб). Лише після цього “сита” решта квитків надійде у вільний продаж. Скористатися правом їх придбання в цей період зможуть любителі футболу, які заздалегідь зареєструвалися на сайті “Шахтаря” за програмою «Листок очікування».

Ціни на квитки — від помірних до захмарних. Одні з них можна придбати за 100, 150, 200, 300 та 400 грн., інші, у більш комфортних місцях, — за 1000 грн. А будуть і vip-перепустки. За них треба буде викласти 4500 та 5000 грн.

...21 січня. 10-та ранку. Рвучкий вітер, січе дощ. Але це не відлякує справжніх фанів. Біля кас на “Арені Львів” їх зібралося уже кількадесят. Однак замість очікуваної радості у черзі чути невдоволення. Ці вболівальники нічого не знали про озвучені вище правила “Шахтаря”, клубних абонементів та інших преференцій у них не було, тож квитків їм не продали. Багато хто не стримує негативних емоцій.

— Це дискримінація! — вважає молодий підприємець зі Львова Андрій Ткачик. — Я був на усіх попередніх матчах “Шахтаря”, а тепер, виявляється, цією моєю увагою у донецькому клубі знехтували.

— Я з внуками приїхав за квитками із Самбора, за 100 км від Львова, витратив понад 200 грн. на солярку, а змушений повертатися з порожніми руками, — каже пенсіонер Мирослав Пацула. — Про якісь особливі вимоги раніше не чув, не всі ж в Інтернет заглядають. Не діліть людей на касти, на “білих” і “чорних”! Якщо мені не продадуть зараз квитків, закликатиму людей до бойкоту “Шахтаря”!

Адміністратор Ірина, яка намагається вгамувати гнів у черзі, пояснює особливі правила продажу квитків, говорить про абонементи, есемески, — але пана Мирослава ці аргументи не переконують, від розпачу він не знаходить собі місця. Підозрює, що квитки спеціально притримують, і прогнозує, що, попри застереження, “спекулянти-бариги перепродуватимуть квитки утридорога”.

Нарікає на складну систему продажу квитків і групка дівчат, що тулиться біля віконечка кас. Як і будівельник з Дрогобича Андрій Бандрівський. Розповідає:

— Щоб здобути право побачити “Баварію”, піднявся о 5-й ранку. Хотів зробити подарунок собі і дружині, яка ніколи ще не була на футболі. І ось на тобі, такий “облом”! Шкодую не стільки за даремно витраченими коштами на поїздку (150 грн. пішло на вітер), скільки за втраченими футбольними надіями, на яких, по суті, поставили хрест.

До нашої розмови приєдну­ється ще один невдоволений:

— Я бачив хлопців, яким продали квитки. Вони сказали, що приїхали з Донецька, є переселенцями, мають абонементи. А хіба львів’яни без абонементів гірше підтримували команду Луческу?

Не приховував свого обурення і 25-річний шахтар із Червонограда Володимир Павлів. Чотири години товкся до Львова по поганих дорогах. Як виявилося — даремно.

— Неправильною є квиткова політика “Шахтаря”, — каже червоноградський гірник. — Треба було дати можливість придбати квитки, не встановлюючи якихось обмежень. Запропонована система не рятує від перекупників.

Під касами ми чули заклики колективно звернутися до Рината Ахметова, щоб він переглянув “дискримінаційні” умови продажу квитків на “більш демократичні”.

Олександр МУРАДОВ, начальник відділу продажу квитків ФК «Шахтар»

«Через кілька днів після того, як стало відомо, що в 1/8 Ліги чемпіонів “Шахтар” зустрінеться з мюнхенською “Баварією”, ми на сайті ФК «Шахтар” розповіли про порядок і строки реалізації квитків на цей матч у Львові. Було це 19 грудня 2014 року, фактично за два місяці до гри, призначеної на 17 лютого, і за місяць до початку продажу квитків. Більше того, кожен уболівальник ще може зареєструватися в програмі «Лист очікування» на сайті ФК “Шахтар” і потрапити у число тих, хто зможе купити квиток на цей матч. Зробити це можна до 31 січня. Потім випадковим чином будуть визначені 1000 користувачів, які отримають можливість викупити по два квитки на поєдинок «Шахтар» — «Баварія» на офіційному сайті продажу квитків tickets.shakhtar.com. Тим, хто потрапить в тисячу щасливчиків, вже 1 лютого буде відправлено відповідне повідомлення.

Схожі новини