Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Португальські «дракони» – на «Арені Львів»

У матчі футбольної Ліги чемпіонів «гірники» приймають «Порту»

У вівторок, 30 вересня, на стадіоні «Арена Львів» відбудеться матч групового етапу Ліги чемпіонів. Донецький «Шахтар» прийме португальський «Порту» (початок — о 21.45, телетрансляція — 2+2). Для “гірників” це буде 13-те протистояння з клубами з Португалії, в тому числі п’яте — саме з «драконами». Яких “гірники” ще не перемагали...

Уперше шляхи «Шахтаря» та «Порту» перетнулися понад 30 років тому, коли донецький клуб під керівництвом Віктора Носова пробився до чвертьфіналу Кубка кубків. У першій грі, яка відбулася 7 березня 1984 року в Порту, вольову перемогу святкували господарі — 3:2. У складі «Шахтаря» голи забивали Морозов та Соколовський, у «Порту» — Пашеку, Фрашку і Жакеш. Через два тижні матч-відповідь у Донецьку переможця не виявив — нічия 1:1. Грачов відкрив рахунок, але Уолш розвіяв надії “гірників” на вихід до півфіналу Кубка кубків.

Наступної зустрічі з «Порту» довелося чекати аж до 13 вересня 2011 року. Тоді в рамках групового етапу Ліги чемпіонів «Шахтар» знову першу гру провів на виїзді. Підопічні Мірчі Луческу першими відкрили рахунок — після удару Адріану, але в підсумку поступилися 1:2. У складі «Порту» перемогу «кували» Халк та Клебер. У тій грі Халк ще й не реалізував пенальті, влучивши у штангу воріт Рибки. Той поєдинок «Шахтар» догравав у дев’ятьох — після вилучення спочатку Ракицького, а потім Чигринського.

Остання ж гра відбулася на «Донбас Арені» 23 листопада 2011 року, коли «Порту» знову переміг — 2:0. У складі команди Вітора Перейри першим відзначився Халк, а під завісу матчу гол у свої ворота забив Рац.

У групі Н у першому турі «Шахтар» у гостях зіграв внічию з іспанським «Атлетиком» — 0:0, а «Порту» вдома розгромив білоруський БАТЕ — 6:0. В іншому матчі групи Н БАТЕ у вівторок приймає «Атлетик».

Вишиванки від донецького «Шахтаря»

Напередодні першого домашнього матчу “Шахтаря” у Лізі чемпіонів із португальським “Порту”, який відбудеться сьогодні, 30 вересня, донецький клуб зробив гарний подарунок своїм уболівальникам у Західній Україні — біля входу на “Арену Львів”, яка на час вимушеного переїзду з Донбасу стала рідною для підопічних Мірчі Луческу, відкрив клубну крамницю.

вишиванки
вишиванки

Під час відкриття у цей Fan Shop годі було протиснутися. Особливо багато прийшло молодих уболівальників, які у “Шахтарі” мають своїх кумирів. Вибирали собі футболки, спортивне взуття, шарфики, м’ячі, талісмани, сувеніри з емблемою донецької команди. Молоді мами підбирали “футбольний” гардероб для своїх дошкільнят. Особливий попит у львів’ян був на товари з “шахтарською” вишивкою — вона була виконана у помаранчево-чорних барвах клубу. У таку оригінальну вишиванку було одягнуто і талісман гірників — Крота, в якого у Львові з’явився козацький чуб...

Кожен, хто прийшов на відкриття, отримав у подарунок футбольний календар з автографом голкіпера “Шахтаря” і збірної України Андрія П’ятова. Серед покупців розіграли багато клубних призів. На моніторах у клубній крамничці “помаранчево-чорних” футбольні фани можуть освіжити у пам’яті фрагменти попередніх зустрічей гірників у Лізі чемпіонів УЄФА, побачити кращі голи у виконанні донеччан.

Схожі новини