Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через падіння на... п’єдестал

На чемпіонаті Європи українські п’ятиборці здобули п’ять нагород

Під завісу чемпіонату Європи з сучасного п’ятиборства, який приймав угорський Секешфехервар, українські пентатлети вибороли ще три нагороди. Золотим виявився український сплав досвіду і молодості: у жіночій естафеті непереможними були 32-річна ветеран збірної Вікторія Терещук і 21-річна юніорка Анастасія Спас. Павло Тимощенко зумів зачепитися за п’єдестал пошани в індивідуальному турнірі серед чоловіків. А у змішаній естафеті на вагу золота була бронзова медаль для Ірини Хохлової та Дмитра Кирпулянського. Нагадаємо, у перший день європершості віце-чемпіонками континенту стала Вікторія Терещук, а також наша жіноча збірна у командному заліку.

У басейні Вікторія Терещук і Анастасія Спас на диво всім продемонстрували найшвидші секунди (200 м

— 2.00,75), а п’ятої позиції у фехтуванні та у конкурі цілком вистачило, щоб перед заключним видом, комбайном, очолити список лідерів. Свій перший етап Настя відпрацювала просто бездоганно. Не відчуваючи найменшого пресингу з боку суперниць (найближча переслідувачка донеччанки, чешка Люсі Гролічова, вибігла на дистанцію через 15 сек. після неї), Спас на двох своїх рубежах незворушно закрила всі мішені і з крейсерською швидкістю кинулася до своєї старшої подруги по команді. Цей гандикап на той момент був життєвою необхідністю для Вікторії Терещук, яка зазвичай надовго затримується у полоні мішеней. На першому вогневому рубежі луганчанці знадобилося аж 29 сек., щоб запалити зелене світло на п’яти мішенях: суперниці уже дихали у спину.

На заключний рубіж Віка забігла, не стишуючи темпу. Це миттєво відбилося на стрільбі: перше зелене око мішені відкрилося лишень через 15 сек. Коли таймер зафіксував критичні 39 сек., а глядачі вздовж траси почали вітали нового лідера — олімпійську чемпіонку Пекіна і новоспечену чемпіонку Європи в індивідуальному заліку німкеню Лєну Шонеборн — українка лишень вийшла на свій заключний відрізок. А далі почалося шоу одного актора: майже не торкаючись землі, легко і з усмішкою, наче позаду не було цілого дня виснажливих випробувань, Терещук помчала в обійми фінішної стрічки і Анастасії Спас. Шонеборн навіть не намагалася дати бій летючій українці. Цього разу рідній бундестім вона принесла “срібло”.

А ось сюжет змішаної естафети спортсмени написали у стилі трилера. Після фантастичної перемоги на фехтувальних доріжках і пристойного результату у плаванні двоє невдах особистої першості — Ірина Хохлова та Дмитро Кирпулянський — осідлали коней. Іра свій маршрут пройшла пристойно, дозволивши собі лише одну похибку. Доволі вправний вершник Дмитро у середині маршруту... упав разом з конем. Та за мить був уже на ногах, упіймав за вуздечку коня і, всупереч обставинам, дістався фінішу.

У комбайні Хохлова стартувала четвертою. Не дозволивши собі жодної затримки і демонструючи дива снайперської точності у стрільбі, Іра передала естафету Кирпулянському третьою. Змагатися з дворазовим чемпіоном світу і Європи литовцем Юстінасом Кіндерісом, міні-команда якого і святкувала цю перемогу, чи майбутнім срібним призером британцем Джозефом Евансом донецький терапевт не мав жодного шансу — надто далеко втекли фаворити. А ось з поляком Лукашем Клекотом боровся до останнього. За метр до фінішу Лукаш, який тримався на крок позаду Дмитра, ліктем підштовхнув українця. Кирпулянський упав... на фінішну лінію. Донеччанин не міг підвестися на ноги навіть на хвилі “бронзової” радості: на своїх тендітних плечах естафетного партнера транспортувала Хохлова. На п’єдесталі володарка п’ятої позиції у світі виглядала вкрай розчарованою: поряд з українським дуетом стояли польські суперники. Організатори вирішили віддати їм ще одну бронзову медаль.

Схожі новини