Передплата 2024 «Добрий господар»

Атлети-товстосуми

Журнал Forbes оприлюднив рейтинг найбагатших спортсменів світу

Уже традиційно для останніх років у списку головних товстосумів спорту опинилося багато представників тенісу, баскетболу, бейсболу, гольфу та футболу. Серед українців у рейтингу спортивних багатіїв своїми статками може похвалитися лише Володимир Кличко.

За останній рік чемпіон світу у суперважкій вазі за версіями IBF, WBA, WBO і IBO заробив 28 мільйонів доларів. На чотири мільйони україн­ський боксер поповнив свій рахунок завдяки рекламним контрактам. За свої два професійні виступи у ринзі Володимир заробив 24 мільйони. Найбільш прибутковим для Кличка-молодшого видався переможний бій у Москві проти Олександра Повєткіна — 17,5 мільйона. Нещодавній поєдинок проти Алекса Леапаї приніс Володимирові 6,5 мільйона «зелених». Такий заробіток дозволив Кличку посісти 25-те місце у рейтингу найбагатших спортсменів світу.

Кличко-молодший потрапив до рейтингу найбагатших спортсменів світу за версією Forbes не вперше. Рік тому україн­ський боксер з тим самим заробітком займав 24-ту позицію. А у 2012-му наш знаменитий співвітчизник посів 41-е місце в списку спортсменів-багатіїв. Щоправда, тоді його дохід був трохи меншим, ніж цьогорічний — 24 мільйони доларів.

Такі статки Кличка-молодшого ніяк не дають спокою Дону Кінгу. Американський промоутер вимагає від нашого абсолютного чемпіона світу у суперважкій вазі п’ять мільйонів доларів за те, аби його підопічний, новоспечений чемпіон світу за версією WBC Бермейн Стіверн (24-1-1, 21 КО) вийшов проти українця в ринг. До того ж Дон Кінг вимагає також телевізійні права на показ цього бою на території США та Канади.

Очевидно, що прагматичний Кличко навряд чи стане розкидатися грошима, аби задовольнити апетити американського промоутера. Тож найближчим часом прибутковий бій між Кличком та Стіверном, швидше за все, не відбудеться.

Найбагатшим же спортсменом став боксер Флойд Мейвезер. За бої із Саулем Альваресом та Маркосом Майданою «Красунчик» підняв 105 мільйонів доларів. Мейвезер став лише другим атлетом в історії після гольфіста Тайгера Вудса, який за рік заробив понад сто мільйонів доларів. Сам Тайгер Вудс протягом 2001-2012 років залишався незмінним лідером у списку спортивних багатіїв. Втім, цьогоріч гольфіст зумів заробити 61,2 мільйона і посів лише 6-ту сходинку в рейтингу головних товстосумів спорту.

Попри космічне зростання розмірів трансферів і зарплат, найсильніші футболісти планети довший час розташовувались за плечима головних багатіїв у спорті. Втім, цьогоріч ситуація змінилася. Друге місце у списку найбільш високо­оплачуваних спортсменів посів півзахисник мадридського «Реала» та збірної Португалії Криштіану Роналду. Дохід португальця за останні 12 місяців становить 80 млн. доларів. З них 28 млн. Роналду принесли рекламні контракти. Замикає трійку головних товстосумів спорту баскетболіст «Маямі Хіт» Леброн Джеймс, який отримав 72,3 мільйона. При цьому левову частку своїх кровних американець заробив за рахунок рекламних контрактів — 53 млн. Одразу поза трійкою найбагатших розташувався футболіст Ліонель Мессі. Попри невдалий сезон для каталонської «Барселони» аргентинець зумів заробити 64,7 млн. Замикає п’ятірку спортивних багатіїв баскетболіст Кобі Браянт зі своїми 61,5 млн.

Найбільше у рейтингу найбагатших атлетів представників тенісу. Швейцарець Роджер Федерер вже давно реально не претендує на титул першої ракетки світу, але у рейтингу спортсменів-багатіїв він незмінно залишається в десятці кращих. Його річний заробіток вкотре перевищив статки найкращого тенісиста — іспанця Рафаеля Надаля.

Серед двадцятки найбагатших не виявили жодної представниці прекрасної половини людства. Втім, на думку деяких експертів, опитаних тим же журналом Forbes, з кожним роком очікує­ться збільшення кількості жінок-спортсменок у топ-рейтингу, оскільки прекрасна половина людства завойовує своє місце на спортивній арені досить активними темпами з року в рік. Втім, позмагатися своїми гаманцями із чоловіками наразі до снаги лише представницям великого тенісу. Цьогоріч найбільш високооплачуваною спортсменкою стала росіянка Марія Шарапова.

Щоправда, до розміру професійних статків Сибірської Сирени не увійшов гонорар за нещодавню перемогу на Відкритому чемпіонаті Франції. Втім, статки російської тенісистки і без того не малі — 24,4 мільйона доларів за рік. За цим показником Шарапова посідає 34-ту сходинку у загальному рейтингу найбагатших спортсменів.

Друге і третє місця серед жінок теж належать представницям тенісу. Майже на мільйон менше вдалось заробити тріумфаторці Відкритого чемпіонату Австралії китаянці Лі На. А от гаманець першої ракетки світу американки Серени Вільямс за цей рік потовстішав на 22 мільйони, і вона лише третя серед найбагатших спортсменок.

Схожі новини