Передплата 2024 ВЗ

Олександр КРАВЧЕНКО: «У біатлоні в Сочі у нас усе ще попереду»

Старший тренер юніорської збірної України пояснює успіхи і невдачі наших лідерів на Іграх

Головна українська надія у Сочі — жіноча збірна з біатлону — не стала відкладати здобуття цінних металів у довгу шухляду. Вже у перших олімпійських перегонах, спринті, Віта Семеренко розписалася “бронзою”. У переслідуванні до останнього кілометра дистанції на другій позиції слідом за прудконогою білорускою Дарією Домрачевою трималася ще одна із сестричок Семеренко — Валя, яка підібралася до групи лідерів з 12-ї позиції. Та не склалося: крейсерські швидкості на заключному кілометрі продемонстрували норвежка Тора Бергер, словенка Тея Грегорін та чешка Габріела Соукалова. Валя перетнула фінішну лінію слідом за ними, п’ятою. Поки що свого слова не сказала вроджений снайпер і наймолодша у команді Юлія Джима: після трьох промахів у спринті і відповідно 42-го місця вона не вийшла змагатися у переслідуванні. Не впіймала ще свою хвилю і капітан “синьо-жовтої” збірної Олена Підгрушна: місце у ТОР-30 — це не те, заради чого вона приїхала у Сочі.

— Біатлон — це такий вид спорту, де нереально щось передбачити аж до заключного пострілу, навіть до останніх метрів дистанції. У дівчат попереду ще чотири види — індивідуальні перегони, масстарт і дві естафети, — вірить у медальне майбутнє Олександр Кравченко. — Вони добре виглядають. Тому цілком реально, що до завершення Ігор їм ще не раз вдасться постояти на п’єдесталі. Дівчатам не можна дорікати невпевненою стрільбою. Те, що Юлія Джима у спринті настріляла три кола штрафу, має свою причину: тривала відсутність змагань, дівчата довго сиділи без стартів.

- Існує думка, що основна причина невдачі у переслідуванні — те, що наші сервісери не вгадали зі змазкою...

— Я так не вважаю, хоча про це і складно судити з телевізійної картинки. У нас дуже досвідчена команда сервісерів, вони не могли так помилитися. Інша річ — через надмірно теплу погоду стан сочинської траси просто жахливий! Звичайно, можна було насипати у сніг хімії і зробити жорстку, “кам’яну” трасу. Однак хімія суттєво впливає на змазку лиж, тому організатори не мають права, не порадившись, приймати подібні рішення. Ще одну причину невдачі у переслідуванні слід шукати в іншій площині — функціональній готовності спортсменів.

- Головний тренер збірної Василь Карленко в інтерв’ю офіційному сайту біатлону України брак функціональної готовності дівчат пояснив тим, що усі вони хворіли — на тому чи іншому етапі передолімпійської підготовки...

— На трасі непогано виглядають сестрички Семеренко і Юлія Джима: незважаючи на невдалу стрільбу, ногами вона відпрацювала на високому рівні. А з керманичем збірної я погоджуюсь: хвороба не минає безслідно. Не виключено, саме через це Олена Підгрушна виглядає не на піку своєї форми. На вогневому рубежі тернополянка почувається упевнено (один промах на чотирьох рубежах — яскраве тому свідчення), а ось пікова функціональна готовність у неї може бути і кращою.

Надії поборотися за шістку найкращих мають і чоловіки. Найцікавіше буде подивитися на молодого Дмитра Підручного. Не знаю, чому тренери не поставили його на спринт. Якщо Дмитрові вдалося утримати хоча б ту форму, якою він дивував нас на Всесвітній універсіаді (а в Казані Підручний виступав не на піку своїх можливостей), Дмитро може показати хороший результат.

- Біатлон — такий вид спорту, де не в останню чергу перемагає характер. Хто у нашій збірній зможе “вигризти” медаль на характері, навіть коли ноги не можуть швидко бігти?

— У чоловіків на морально-вольових може заїхати “у призи” Семенов. Та й Дериземля неодноразово всупереч усім обставинам високо піднімався. А дівчата наші — так усі з характером. І не слід у цьому аспекті дорікати Валі Семеренко, яка у персьюті довго трималася на другій позиції, та не зуміла зачепитися за п’єдестал. За півтора кілометра до фінішу на Олімпійських іграх спортсмени не стишують ходи через поганий настрій. Причина — у царині фізіології, функціонального стану спортсменки. Всю дистанцію вона чудово пройшла ногами, піднявшись нагору з 12-ї позиції, а це не так просто. Та згодом запас вичерпався.

- Хто на цих Олімпійських іграх вразив вас понад усе?

— Мене до глибини душі вразили чехи. Уся команда, дівчата і хлопці, до Ігор у Сочі підійшли просто у відмінній формі. І Габріела Соукалова, і Ондржей Моравєц, і Ярослав Соукуп, бувало, “вистрілювали” і раніше. Але не всі разом і не так гучно. На сьогодні чеська збірна — одна з найсильніших на мікст-естафету. Якщо не станеться форс-мажору, ви їх ще побачите на п’єдесталі.

Схожі новини