Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гопак – танець не простий, а бойовий

У суботу, 23 листопада, у спортивно-гімнастичному комплексі «Грація» (ТВП «Південний») Відкритий всеукраїнський турнір з рукопашу гопак збере понад 200 спортсменів з 12 регіонів України.

«Рукопаш гопак — спорт, який базується на українських бойових традиціях, — розповів голова оргкомітету змагань та голова Федерації українського рукопашу гопак Микола Величкович. — Цей вид спорту народився на початку 90-х минулого століття. Дослідники народних танців, історії України та різноманітних видів одноборств зійшлися на тому, що в нашій культурі є пласт маловідомого широкому загалу бойового мистецтва. Поєднання сучасної спортивної науки і давніх українських традицій і дало народження рукопашу гопак».

Цей істинно національний вид єдиноборств поширений у більшості областей України. Більш того, рукопаш гопак сьогодні практикують в Австралії, Канаді, Німеччині, Польщі, Білорусі тощо. Започаткувала зарубіжні осередки українська діаспора. Однак згодом бойовим гопаком зацікавились корінні мешканці Австралії. «Українське бойове мистецтво багатогранне, — веде далі Микола Величкович. — Техніка рукопашу гопак базується на ударних та больових прийомах, кидках, задушеннях тощо. Рукопаш гопак входить до групи змішаних єдиноборств, однак, зрощений на суто українських традиціях, історії, може похвалитися національною атрибутикою. Змагальна форма у нас виключно українська. І хлопці, і дівчата проводять поєдинки у шароварах, підперезаних широким поясом, вільного крою сорочці чи футболці».

Поєдинки проходитимуть на майданчику 10 х 10 м. Протягом двох раун­дів тривалістю по 2 хв. суддя нараховуватиме бали за кожен вдало виконаний прийом. Спортсмени до

18 років змагатимуться у категорії «легкий контакт», сильні акцентовані удари у змаганнях молоді заборонені. А ось дорослі зможуть показати себе у всій красі, намагаючись записати до свого активу дострокову перемогу — нокаутом.

Змагання розпочнуться о 10.00. Церемонія відкриття відбудеться о 13.30. Вхід вільний.