Передплата 2024 «Добра кухня»

«Банківський» хіп-хоп і «поліграфічний» гопак

Львівські студенти стали призерами Кубка ЦРСТ «Україна» зі спортивної аеробіки

На два дні Львівський інститут банківської справи перетворився на танцювальну арену, де понад 200 прихильників спортивної аеробіки з різних куточків України виборювали медалі Відкритого Кубка Центральної ради спортивного товариства “Україна”.

«Кілька років тому Українська академія друкарства попросила прийняти змагання зі спортивної аеробіки у Львові, щоб студенти побачили усю красу цього виду спорту і “загорілися” аеробікою, — усміхнулася організатор турніру Зинаїда Петрущенко. — Так все і сталося: тепер на кожному факультеті цього вишу є своя команда зі спортивної аеробіки. Щоб розвивати цей привабливий і корисний для здоров’я вид спорту у своєму закладі, активно організовувати змагання почали і у Львівському інституті банківської справи. Завдяки такій ініціативі спортивна аеробіка стрімко розвивається у всій Західній Україні, щоправда, лише серед студентських команд. А от в Одесі, для прикладу, цей вид спорту популярний навіть серед найменших. У нас уже є цілі династії: мами, які не так давно ще самі змагалися, приводять у клуби своїх доньок та синів”.

У суперечках дорослих господині арени — майбутні бухгалтери та економісти — здобули “срібло” у довільній програмі. Львівський хіп-хоп поступився лише композиції визнаних фавориток з Одеси. “Наші суперниці тренуються близько восьми років. Ми ж за три сезони дорослих дівчат, які до того ніколи не займалися спортом, вивели на п’єдестал всеукраїнських змагань, — розповіла доцент кафедри фізичного виховання Львівського інституту банківської справи Олена Ханікянц. — Серед першокурсниць я відібрала вісім найкращих студенток. Тренуємося тричі на тиждень, самі складаємо програми, підбираємо музику та вигадуємо костюми. А потім виносимо свою роботу на суд арбітрів різноманітних змагань і фестивалів зі спортивної і танцювальної аеробіки. Мої підопічні не раз поверталися додому з нагородами. Однак це “срібло” у колі суперників такого рівня — найвище наше досягнення. До початку змагань я потайки сподівалася, що мої дівчатка зможуть зачепитися за “бронзу”. А вони на хвилі натхнення стрибнули ще вище!”

Володарями двох бронзових нагород, у базовій та довільній програмах, стала єдина чоловіча команда — студенти Української академії друкарства. Добротно виконавши усі обов’язкові елементи, вихованці Галини Лапшиної за півтори хвилини, відведені на виступ, підірвали глядачів танцем у вишиванках та шароварах під національні мотиви. “Сьогодні судді оцінюють складність програм, якість технічного виконання і артистизм — синхронність перешикування, костюми, зачіски і навіть усмішки, — веде далі Зинаїда Петрущенко. — Сучасна аеробіка зовсім не подібна на улюблене дитя Джейн Фонди. Мама світової аеробіки для підтримання тонусу тіла започаткувала безперервні вправи під музику з різноманітними стрибками і підскоками з обов’язковим контролем пульсу — від 120 до 180 ударів на хвилину. Сучасним спортсменам не потрібні такі несамовиті навантаження. Для хорошого самопочуття достатньо поєднувати інтенсивні вправи з повільними. А для настрою — танцювати у таких яскравих костюмах, як учасники наших змагань”.

Фото Олександра ІВАЩЕНКА

Схожі новини