Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Турнір з боротьби «Трускавецькі джерела» зібрав понад 200 учасників

Трускавецькі джерела зазвичай запрошують гостей для оздоровлення і відпочинку. Але тільки не цього разу. Понад 200 хлопчиків і дівчаток з різних куточків України, Молдови, Польщі та Латвії приїхали до Трускавця з іншою метою – вибороти нагороду на турнірі з вільної та жіночої боротьби «Трускавецькі джерела».

На килимах спортивного комплексу «Сокіл» у прохолодні осінні дні було спекотно. Навіть наймолодші учасниці турніру, борчині 1999-2000 років народження, змагалися наче востаннє. Андріана Кушнір (до 34 кг) із Соснівки була не по-дитячому зосередженою, тож її суперниця у фіналі, Яна Шалена з Володимира-Волинського, не зуміла відібрати у майбутньої чемпіонки жодного бала (8:0). Одного періоду для переконливої перемоги було достатньо і для учениці Львівського училища фізичної культури Вероніки Рябоволової (до 38 кг). Безсилою проти такого натиску виявилася вихованка щирецької школи боротьби Оксана Чудик (0:7). Вправно на усіх суперницях відпрацьовувала улюблений прийом — кидок млином — Катерина Зелених (до 42 кг). Польській візаві Зелених Ренаті Нієсцюк не вдалося утекти від львівського млина, а у другому періоді і від туше.

Не менш запеклими були сутички у віковій групі 1997-1998 р. н. Чинна чемпіонка світу серед кадеток львів’янка Оксана Лівач (на фото справа) (до 40 кг) кинула «млином» Христину Мандрику із Щирця і зафіксувала дострокову перемогу вже у першому періоді. Ще одна учениця ЛУФК Євгенія Павлова (до 46 кг) у фіналі зустріла стару-добру знайому — Тетяну Дончілу з Молдови, з якою не так давно зустрічалася у півфіналі першості Європи. І знову представниця донецької школи боротьби, яка сьогодні презентує Львів, засмутила свою опонентку — 6:3.

Фінал у категорії до 49 кг виявився суто львівським. Мар’яна Колос «всуху» перемогла Христину Демко (7:0). А у вазі до 52 кг глядачі спостерігали за львівським «спартаківським» дербі: Юлія Сало взяла гору над Анастасією Остапук (4:0). Направду драматичним виглядав «золотий» поєдинок у 56 кг. Двобій між львів’янками Христиною Березою і Ангеліною Лисак минав за незначної переваги Берези — 2:0. Наприкінці другого періоду Лисак провела кидок через стегно і захопила лідерство (3:2). Та ненадовго. На останніх секундах зустрічі Христина Береза приголомшила суперницю «млином» і притисла її до килима — туше. Достроково завершувала усі свої сутички і призерка першостей Європи і світу Анастасія Вульчинська з Польщі (до 60 кг). Від її туше не зуміла утекти навіть бронзова призерка першості Європи-2013 серед кадеток Анастасія Боженко (ЛУФК), якій довелося задовольнитися «сріблом».

«Ще десять років тому Львівщина могла похвалитися сімома-вісьмома турнірами з боротьби серед кадетів у сезоні. Тепер же залишилося лише три, — зітхнув заслужений тренер України Олег Сазонов. — «Трускавецькі джерела», які щороку організовує львівське ФСТ «Спартак», збирає солідний склад учасників. Дітей, які, незважаючи на вік, усвідомили, що на офіційних стартах вони захищають кольори свого прапора. Молодь, яка вже може похвалитися перемогами на першостях світу і Європи. Трускавець, завдячуючи тренеру-ентузіасту Петру Біласу, відкрив у жіночій боротьбі немало гучних імен.

Схожі новини