Передплата 2024 «Добрий господар»

«Авіаквитки чемпіон купував за свої гроші, – а його рекорди нікому в Україні не потрібні...»

Лише одного разу під час юніорського чемпіонату світу з пауерліфтингу в американському Кіллені замість вигуків і овацій запанувала німа тиша.

Коли під час другої вправи силового триборства — жиму лежачи — табло навпроти пріз вища Романа Мартиненка висвітило 260 кг, суперники, їхні тренери й ціла армія уболівальників спочатку принишкли... Та за мить вихопили планшети, телефони й фотоапарати, — щоб зафіксувати, як легко й невимушено львів’янин встановлює новий світовий рекорд, що на 2,5 кг перевищує найвизначніше “доросле” досягнення у світі.

Для МАРТИНЕНКА цей чемпіонат розпочався з невдачі: помічники не встигли зафіксувати спеціальні еластичні бинти на колінах нашого силача, і він змушений був пропустити перший підхід у сиді зі штангою. Тому підопічний Володимира Оліярника та Марії Розторгуй, хоч і перевершив свій офіційний особистий рекорд у цій вправі, все ж не показав всього, до чого готувався. Попри все, його 330 кг вразили суперників (категорія до 83 кг): перевершити Романа не наважився ніхто.

У своїй коронній вправі — жимі лежачи — Мартиненко не втомлюється бити рекорди. Цього сезону з першості Європи з пауерліфтингу та чемпіонату світу з жиму лежачи львів’янин повертався з найкращими результатами у світі серед однолітків за всі часи. Та на помості Техасу, розпочавши боротьбу із залізом з фантастичних 240 кг, дійшов-таки і до абсолютного рекорду у цій вазі — 260 кг. Змагання в тязі — найменш улюбленому виді — старший солдат СКА завершив на сьомій позиції (267,5 кг). Але суперникам Романа це не допомогло: свого найближчого переслідувача, новозеландця Вретта Гіббса, львів’янин обійшов на... 27,5 (!) кг.

“Перед тим, як зійти на трап літака, я почувався готовим на всі сто, — розповів Роман Мартиненко. — Але в Техасі перед виходом на поміст змушений був пройти через низку неприємних випробувань: у приміщеннях від 45-градусної спеки рятують кондиціонери. Однак варто було вийти на вулицю, як організм реагував на екстремальні температурні умови сильною носовою кровотечею. Через це, а також через незвичну їжу я втратив близько 3 кг. Додати, що нам доводилося виступати на п’ятий день перебування в США — в акліматизаційній ямі, то можете уявити, в якому стані ми з хлопцями виходили на змагання. Та варто мені було торкнутися штанги, як я забував про всі неприємності. 260 кг у жимі — для мене не межа. Я вже готовий підняти планку власного рекорду на 10 кг”.

“Ще рік тому я й подумати не могла, що в українському пауерліфтингу з’явиться такий діамант, — усміхається наставниця Мартиненка Марія Розторгуй. — А він за такий незначний проміжок часу зчинив цілу революцію! І це ще не межа його досягнень. З такими природними даними, працелюбністю і стійкою психікою Рома гори може звернути. Головне, втримати його в любительському спорті. До Львова учень приїхав засмученим: на авіаквитки він витратив усі свої заощадження, у процесі підготовки цілими днями із залу не виходив, а в рідній країні його рекорди виявилися непотрібними. Чиновники свою байдужість пояснюють завжди однаково: пауерліфтинг — не олімпійський вид спорту”.