Передплата 2024 «Добра кухня»

Сім кроків до слави

Ганна Мельниченко — чемпіонка планети у легкоатлетичному багатоборстві

Московський чемпіонат планети з легкої атлетики ще до свого початку зафіксував світовий рекорд: на доріжки та в сектори “Лужників” з 10 по 18 серпня вийдуть 1974 атлети (1106 чоловіків та 868 жінок) з 206 країн світу. До цього часу найбільш представницькою вважалася світова першість у Берліні-2009, де нагороди виборювало 1895 учасників з 200 країн. У четвертий день чемпіонату лік медалям відкрила і Україна: єдина представниця нашої країни у жіночому багатоборстві Ганна Мельниченко з особистим рекордом — 6586 очок — стала чемпіонкою світу!

Це перше вагоме досягнення Ганни на офіційних стартах. До цього часу Мельниченко нерідко зупинялася неподалік призового подіуму, однак дотягнутися до медалі їй весь час заважали травми. Але в Москві сама доля веліла українці приміряти чемпіонський титул: олімпійська чемпіонка Лондона і безумовна фаворитка усіх змагань Джесіка Енніс з Великої Британії травмувалась і цим дала шанс проявити себе іншим. Ганна уже з перших видів показала, що має усі підстави претендувати на тимчасово звільнений трон. У першому виді — 100 м з бар'єрами — українка фінішувала з другим результатом (13,29), однак уже за кілька годин у секторі для стрибків у висоту, зафіксувавши у третій спробі 1,86 м, очолила список лідерів. І більше своїх позицій не здавала.

І сама Ганна, і її тренер Дмитро Льопа не могли приховати хвилювання перед метанням списа — найменш улюбленого виду 30-річної атлетки. Вони розуміли: жодної помилки суперниці не пробачать. На щастя, цього разу спис виявився слухняним і полетів на 41,87 м — так далеко цього сезону Ганна ще не метала. І тут не витримали нерви в однієї з головних переслідувачок українки — голландки Дафне Шипперс. Спис був її останньою надією обійти Мельниченко, однак все, на що вона спромоглася того дня, це 41,47 м. Інша претендентка на перемогу, канадійка Бріанне Тісон-Ітон, видала 45,64 м і підібралася до українки на відстань 68 очок. Це означало, що у заключному виді, бігу на 800 м, де канадійка почувається наче риба у воді, програвати їй більше 4 сек. не можна було аж ніяк. І Мельниченко витримала запропонований темп! Вчепившись поглядом у спину Тісон-Ітон, Ганна не дозволила їй далеко утекти. Після фінішу довго лежати на доріжці разом з іншими українці не довелося: усі хотіли привітати новоспечену чемпіонку планети. Зусилля Ганни не минули дарма: її фантастичний спурт вилився відразу у два особисті рекорди — 2.09,85 на 800 м і 6585 очок у багатоборстві. Тісен-Ітон (6530) та Шипперс (6477 очок — національний рекорд Нідерландів) довелося задовольнитися “сріблом” і “бронзою” відповідно.