Передплата 2024 «Добра кухня»

У Загребі медалей не загребли

Початок першості Європи з фехтування нагород українцям не приніс

Чемпіонат Європи з фехтування, який цього року приймає хорватський Загреб, для української збірної розпочався без особливих сенсацій. І якщо у змаганні шпажистів, де на чотири призові місця претендував 101 майстер клинка з 34 країн Старого Світу, можна було сподіватися на кількаразового призера етапів Кубка світу, 10-го номера світового рейтингу Богдана Нікішина, то в жіночій рапірі тягар медальної відповідальності на тендітні плечі українок не тиснув. Єдину за роки української незалежності медаль рапіристок — «бронзу» Ольги Лелейко на першості континенту 2007 року — можна вважати яскравим винятком із не надто приємного правила.

Уже В ПЕРШОМУ КОЛІ плей-оф досвідчена Лелейко змушена була зачохлити клинок: на заваді киянці стала майбутня срібна призерка — росіянка Діана Яковлева (13:15). Перший млинець виявився глевким і для дебютантки чемпіонату — львів’янки Олександри Сенюти, яка здобула право захищати синьо-жовті кольори, потіснивши у національному рейтингу ще одного незмінного протягом останнього десятиліття бійця — 34-річну Олену Хісматуліну. Та доріжки Загреба не принесли підопічній Вікторії Волкової сатисфакції: перемога над Ісаорою Тібю була близькою, однак француженка виявилася впертішою і зуміла завершити двобій на свою користь — 15:12 (а згодом приміряла і бронзову нагороду).

На оптимістичній ноті розпочала чемпіонат Анастасія Московська. Миколаївська рапіристка у першому колі вирвала перемогу не в будь-кого, а в донедавна чинної чемпіонки Європи, володарки чотирьох нагород найвищої проби цьогорічних етапів Кубка світу — росіянки Інни Дериглазової (15:13). На жаль, у наступній зустрічі Анастасії забракло сил на угорку Едіну Кнапек (10:15). У підсумку Московська посіла 16-те місце. Лише на сходинку вище піднялася ще одна представниця миколаївської школи фехтування — Катерина Ченцова. Продемонструвавши всю силу свого характеру у поєдинку з російською візаві Юлією Бірюковою (15:14), Ченцова не зуміла розгадати таємницю фехтування німкені Каролін Голубіцкі (5:15), учениці й дружини легендарного киянина Сергія Голубицького, триразового чемпіона світу. У Загребі Каролін вдалося повторити свій успіх п’ятирічної давнини і стати бронзовою призеркою європершості. А перемогу святкувала італійка Еліза ді Франческо.

На 24-й позиції зупинився лідер української шпажної збірної Богдан Нікішин. Однак винити у своїй поразці Фортуну дніпропетровець не має підстав. Після перемоги над фіном Ніко Вуоріненим (15:12) Нікішин схрестив шпагу зі швейцарцем Фабіаном Каутером, який посідає шосту лінійку світового рейтингу. Місяць тому Богдан уже підібрав ключик до добротного швейцарського замка. Близьким до успіху був і цього разу. Основний час поєдинку завершився за рахунку 2:2, а за кілька секунд суддя оголосив, що пріоритет на боці українця. Тож залишалося потерпіти хвилину, не даючи супернику можливості атакувати. Стіни українських захисних мурів тривалий час тримали удар. Але на останніх секундах Каутер знайшов шпаринку в нікішинському захисті і завдав опоненту переможного уколу — 3:2.

Схожі новини