Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зметикували на трьох

Нагороди Універсіади України львівські рапіристи та шпажистки розділили між собою

Зробивши невеличку паузу між етапами розіграшу Кубка світу, українські фехтувальники приїхали до Львова. Тут, на доріжках Університету фізичної культури, майстри клинка розіграли нагороди ХІ Літньої універсіади України.

Змагання на рапірах серед жінок перетворилися на внутрішні “розбірки” студенток Миколаївського університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Майбутня переможниця Універсіади Анастасія Московська не пропустила до фіналу львів’янку Анастасію Ленчук, яка у підсумку стала третьою. А срібна призерка Катерина Ченцова у чвертьфіналі зупинила ще одну львівську надію — Олександру Сенюту (9:15). У командному турнірі миколаївські рапіристки підтвердили своє реноме: у фіналі декласували своїх львівських опоненток (45:28).

За іншим сценарієм розгорталися баталії у чоловічій рапірі. Забувши про гостинність, наші рапіристи окупували весь п’єдестал пошани, записавши очки до активу Університету фізкультури. Ростислав Герцик спокійно і розважливо переміг Філіпа Колеснікова (15:8), а Клод Юнес відібрав найменшу надію про фінал у представника миколаївської школи фехтування Дениса Іващенка (15:7). У фіналі двоє друзів-суперників, Герцик та Юнес, які за довгі роки тренувань в одному залі навчилися читати думки один одного, розпочали своє звичне протистояння. У рівному поєдинку переміг Юнес — 15:12. Згодом львів’яни ще раз оголили рапіри і прогнозовано перемогли у командних змаганнях.

Уже з перших поєдинків на шпагах серед жінок львів’янки чітко дали зрозуміти суперницям, хто на доріжці господар. Швиденько розібравшись з усіма конкурентками, Анфіса Почкалова, Анастасія Івченко та Ольга Задорожна готувалися розділити усі нагороди «між нами, подружками». «Золото» вирішила залишити у себе Почкалова. Тримаючи подруг по команді на відстані кількох уколів, вона не дозволила їм наблизитися до себе. Задорожна зійшла з дистанції у півфіналі (15:12) і задовольнилася «бронзою», а для Івченко «срібло» стало нагородою за вперту фінальну боротьбу (15:11). Через день ця чудова трійця, обігравши у фіналі харків’янок, приміряла «золото» командного турніру. «Через травму спини я змушена була пропустити цілий місяць тренувань. Тому батьки мене відмовляли брати участь у цих змаганнях, — зітхає Анфіса Почкалова. — Але попереду у нас етап Кубка світу, тож мені конче необхідно було перевірити себе боєм”.

У чоловічій шпазі усі лаври дісталися киянам. Андрій Лопатенко, який у чвертьфіналі вибив з подальшої боротьби нашого Михайла Гаранджу (10:15), став чемпіоном. Ще один львів’янин, Олександр Ваулін, на цій же стадії змагань «постраждав» від клинка срібного призера Валерія Жарського (8:15). У командних баталіях львів’яни знову залишилися без нагород. З мінімальним відривом перемігши першу команду Львівщини (45:44), Львів-2 у півфіналі не зумів скласти конкуренцію Харкову (38:45). Згодом у «бронзовій» зустрічі львів’яни віддали перемогу Києву-2 (32:45). У суперечці одеської і миколаївської шабельних шкіл фехтування перемога дісталася одеситу Андрію Ягодці. У фіналі він більш ніж упевнено переміг Юрія Цапа з Миколаєва (15:10). А командою якнайкраще зарекомендували себе кияни.

А ось у жіночій шаблі всупереч усім прогнозам домінували фехтувальниці з Нетішина. Аліна Комащук, яка менш ніж за тиждень до початку університетських баталій стала чемпіонкою світу серед юніорів, у півфіналі вирвала перемогу в олімпійської чемпіонки Пекіна і бронзової призерки лондонської Олімпіади Ольги Харлан (15:14). А у поєдинку, де на кону стояло «золото», перемогла свою землячку Олену Вороніну (15:11). Статус-кво миколаївська команда на чолі з Харлан відновила у командних змаганнях, перемігши у фіналі своїх принципових суперниць, які презентують Хмельницьку область.