Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Московські бруси і кільця – «золоті»!

Олег Степко та Ігор Радивілов – чемпіони Європи

У заключний день чемпіонату Європи москвичі нарешті показали, що у столиці Росії знаються на спортивній гімнастиці: під зав’язку набиті, строкаті трибуни СК «Олімпійський» не були байдужими до того, що відбувалося на помості. Глядачі не шкодували долонь, щоб відзначити красиві й складні композиції учасників, а також підтримати тих, кому не вдалося приборкати хвилювання і гімнастичний прилад. Зокрема, двічі падала з колоди наша Олена Васильєва... Тепла підтримка глядачів допомогла тендітній, з надзвичайно красивими лініями підопічній Інни Коробчинської завершити свою програму. Можливо, уже на наступному чемпіонаті нашу гімнастку у такий же спосіб вітатимуть з успіхом.

У фіналі на брусах на подіум претендувало відразу двоє українців: Олег Верняєв, який у фіналі багатоборства показав найвищий результат у цьому виді (15,666 бала), та його тезко Олег Степко, який кваліфікувався до фінальної вісімки «брусистів» з першим результатом. Віце-чемпіон континенту Верняєв виходив випробовувати московські бруси другим, попереду всіх своїх основних конкурентів. На перший погляд, гімнастика вихованця Геннадія Сартинського була, як завжди, упевненою і елегантною. Та ось тільки технічні спеціалісти не могли не помітити: уже під час виконання своєї видовищної комбінації Верняєв відпрацював не усі заплановані елементи, а значить, недобрав кілька пунктів у базовій оцінці (6,500). Без фанатизму арбітри оцінили і саме виконання програми (8,833), тож у сумі Олег не дотягнув навіть до своїх попередніх балів.

Через кілька хвилин до брусів вийшов улюбленець російської публіки Давид Белявський. Бездоганно відпрацювавши свою програму, яка, однак, складністю поступалася українській, новоспечений абсолютний чемпіон континенту очолив проміжний рейтинг. Надзвичайно складно було другому нашому Олегові, Степку, виходити на поміст: після такого блискучого виступу і несамовитих аплодисментів, які довго ще не вщухали, непросто сконцентруватися на своїй гімнастиці. Та жоден мускул на обличчі 19-річного запорожця не видав його справжніх почуттів! На одному диханні, так, наче нічого особливого й не відбувалося, Степко видав свою ефектну комбінацію, вклонився усім присутнім і без жодного прояву емоцій чекав, доки судді, нестерпно довго підсумовуючи його бали, нарешті вивели на табло — 1. STEPKO Oleg UKR 15,766. Навіть володарю найскладніших того дня обертів — німцю Марселю Нгуєну — не вдалося наблизитися до Степка, та й узагалі до трійки призерів. Щоб обійти українця, призеру Олімпійських ігор необхідно було ризикувати. Цього разу це завершилося падінням.

Але на цьому сюрпризи не завершилися. В останній момент у розподіл нагород втрутився маловідомий швейцарець Лукас Фішер. За складністю його програма не обіцяла сенсації. Однак судді оцінили чистоту роботи Фішера на приладі й віддали вкрай здивованому хлопцеві «срібло».

Ще ОДНА МЕДАЛЬ у чоловічій програмі — в опорному стрибку — обіцяла бути українською. Володар «бронзи» лондонської Олімпіади саме у цьому виді гімнастики Ігор Радивілов, упевнено виконавши свої «драгулеску» та «цукахару два кутом назад», до фіналу кваліфікувався з другим результатом. Поступився лише росіянину Денису Аблязіну, в активі якого є суперстрибок «вартістю» 6,2. З четвертою сумою балів до фіналу вийшов Олег Верняєв, який також може похвалитися двома шестибальними стрибками. Та не українці цього разу були головними ньюзмейкерами.

Подвійний успіх Аблязіна, здавалося, додатково мотивував Радивілова і Верняєва: своїми першими стрибками вони заслужили схвалення тренерів та групи арбітрів (відповідно 15,391 і 15,466 — найвищий того дня бал). Однак, коли медаль здавалася такою близькою, грубих помилок на приземленні — падіння з виходом за «штрафну» зону — оминути не вдалося. У підсумку Радивілов зупинився на п’ятій позиції. Вкотре на цьому чемпіонаті засмутився і Верняєв, цього разу через шосте місце. А поруч з прогнозованим переможцем — Денисом Аблязіним — з п’єдесталу пошани широко усім усміхалися румун Флавіуш Коши та вір-менин Артур Давтян.

А тим часом...

У понеділок, 22 квітня, чемпіоном Європи у вправах на кільцях став украї-нець Ігор Радивілов. Бронзовий призер Олімпіади-2012 у Лондоні (в опорному стрибку) набрав 15,466 бала. Стільки ж одержав від суддів і французький гімнаст Самір Айд Саїд (у нього також “золото”). Бронзові нагороди у вправах на кільцях вибороли італієць Маттео Моранді та француз Данні Пінчейро-Родрігес (15,433 бала).

Схожі новини