Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гімнастична Москва прихильна до українців

Ігор Радивілов – чемпіон Європи на кільцях, Олег Верняєв – абсолютно «бронзовий»

5-й особистий чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики Москва приймала напівпорожніми трибунами. Якісної гімнастики у російській столиці не бракувало. Однак не було того куражу, який, зізнаються гімнасти, з’являється лише тоді, коли поміст оточений галасливою і доброзичливою публікою. Чимало москвичів після завершення багатоборства, мабуть, пошкодували, що не стали свідками російсько-румунської дуелі у жіночому багатоборстві й блискучої перемоги своєї співвітчизниці Алії Мустафіної. Лише у завершальному виді, на своїх коронних брусах, майже бездоганно виконавши програму, росіянка здобула найбільшу того дня суму балів (15,133) і обігнала незмінного протягом трьох попередніх видів лідера — румунку Ларісу Йордаче.

Не МЕНШ СТРІМКО розгорталися події і у чоловічому багатоборстві. Уже з перших видів на три законні медалі «намалювалися» кілька претендентів: росіянин Давид Белявський, який після опорного стрибка і брусів очолив рейтинг лідерів, українець Олег Верняєв, який на кільцях показав найкращу серед усіх опонентів суму балів (14,733) і упритул наблизився до росіянина, а також постійні учасники розподілу медального «пирога» — британці Макс Вітлок та Деніел Первіс. За ними упритул йшла інша група — досвідчений іспанець Фабіан Гонсалес, вірменин Артур Давтян і ще один хлопець з синьо-жовтим прапором на майці — Олег Степко, який у кожному кваліфікаційному підході доводив: без бою свою медаль не віддасть. Але вже після третьої ротації табло висвітило інші розклади: Верняєв «убив» суперників своєю неперевершеною комбінацією на брусах і відповідною оцінкою 15,666 бала, до якої того дня не вдалося наблизитися більше нікому. Олег Степко піднявся на проміжну третю сходинку, пропустивши попереду лише свого донецького тезка та Белявського.

Однак у подальшому події розгорталися не на користь українців: Верняєв заслужив на поперечці доволі скромні 14,100 бала — йому поки що нечасто вдається зібрати потужну комбінацію на цьому приладі. Не уникнув помилки — виходу за килим — учень Геннадія Сартинського і у вільних вправах. Цим миттєво скористалися суперники: Белявський і Ветлок, зірвавши оплески своєю карколомною акробатикою і приручивши коня, знову вирвалися попереду українців. У заключній ротації на наших Олегів чекав кінь. Для Верняєва, який не раз здобував найвищі бали етапів Кубка світу саме на цьому приладі, це був не найгірший розклад. Та цього разу чотириногий продемонстрував упертість і скинув гімнаста на мат. Степко ж непогано впорався зі своєю програмою. Та настрій при цьому в обох друзів був не надто оптимістичний: Верняєв (88,398), стоячи на третій сходинці п’єдесталу пошани, так і не зумів витиснути з себе посмішки. Степко з таким же кислим обличчям і дерев’яною медаллю, як жартома називають у спорті найбільш прикре четверте місце, намагався підбадьорити друга та себе самого. Інший настрій панував у російському та британському гімнастичних таборах: Белявський потішив публіку перемогою (89,799), Ветлок зумів утриматися на «срібній» позиції (89,106).

У передостанній ДЕНЬ чемпіонату невеличка українська група підтримки згуртувалася у секторі навпроти кілець: другим після срібного призера лондонської Олімпіади Марселя Нгуєна судді викликали на поміст Ігоря Радивілова. Німець показав приклад чистоти роботи на приладі, але спрощена програма не залишала йому шансів на п’єдестал. Однак і не складність того дня диктувала гімнастичну моду: грек Елефтеріос Петруніас зі своєю диво-програмою, яка «потягнула» в оцінці за складність на 7,00, змушений був задовольнитися лише п’ятою позицією. Радивілов же, чітко і непохитно відпрацювавши свою комбінацію (складність 6,7), одержав від суддів схвалення у вигляді 15,466 бала. Цього результату не вдалося перевершити нікому. А повторити його зміг останній учасник того фіналу Самір Айд Саїд, який презентує Францію. Тож святкували перемогу на кільцях відразу дві команди. Українські гімнастки разом з тренерами до цієї перемоги підготувалися завчасно: із літер, віддрукованих на синьо-жовтих аркушах, вони спритно склали прізвище новоспеченого чемпіона континенту — Радивілов.

Схожі новини