Передплата 2024 «Добра кухня»

«Золото» відвоювали у боротьбі

ХІV Паралімпійські ігри у Лондоні перетнули екватор – вчора минув шостий день змагань, а церемонія закриття відбудеться 9 вересня. А поки що понад чотири тисячі учасників Ігор змагаються за медалі – усього до здобуття є 503 комплекти нагород.

Фото prosport-ru.tsn.ua, 2000.net.ua

Щодня до паралімпійського «гаманця» української команди надходить по кілька медалей, і після п’яти днів змагань Україна має на своєму рахунку 33 нагороди — 13 золотих, 8 срібних та 12 бронзових.

Вдалося «відвоювати» золоту медаль Марії Помазан, яку вона здобула у метанні диска, випередивши суперниць з Китаю. Однак через якийсь час, вже після церемонії нагородження, українській спортсменці запропонували віддати «золото», обмінявши його на «срібло», бо судді, перерахувавши підсумки змагань (у паралімпійців своя система обрахунку результатів), виявили, що помилилися. Голова Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич одразу подав протест, який Міжнародний паралімпійський комітет довго розглядав і таки підтвердив рішення суддів. Повторне рішуче втручання Сушкевича таки змусило організаторів передумати, і вони прийняли «соломонове» рішення присудити золоту медаль обом спортсменкам.

Ще очікуючи рішення про розподіл медалей у метанні диска, Марія Помазан довела, що є найсильнішою метальницею у своїй категорії, і перемогла у штовханні ядра, встановивши новий світовий рекорд — 12 метрів 22 сантиметри, чим заробила 1062 очки та випередила найближчу переслідувачку на шість пунктів. Пам’ятаємо, скільки несправедливих рішень щодо до українських спортсменів було місяць тому на ХХХ Олімпійських іграх, і не допомагали жодні протести. А тут правда таки перемогла…

Нарешті у боротьбу за нагороди вступили львівські спортсмени. Роман Павлик, який був героєм Ігор 2008 року у Пекіні, де здобув дві золоті і срібну медалі, успішно розпочав виступи у Лондоні, виборовши у бігу на 100 метрів третє місце і бронзову медаль і ставши кавалером медалей усіх трьох ґатунків. Нагадаю, що чотири роки тому Україна здобула у Пекіні 74 нагороди (24 золоті, 18 срібних і 32 бронзові).Тоді перше місце посіли господарі змагань — китайці, які назбирали аж 211 комплектів нагород, випередивши команди Великої Британії, США та України. Нині представники цих же країн продовжують боротьбу за найвищі місця на п’єдесталі пошани.

Наші паралімпійці мають хороші шанси на поповнення медального рахунку, адже попереду успішні для нас види спорту — стрільба з лука, плавання, фехтування на візках, де зазвичай вдало виступають львівські спортсмени.

Схожі новини