Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

У Міноборони України прокоментували інформацію про зменшення мобілізаційного віку та тиск США щодо цього

  • 18.10.2024, 13:15
  • 167

Міністр оборони Рустем Умєров спростував заяву, що США нібито тиснули на Україну щодо зменшення віку мобілізації до 18 років та наголосив, що мобілізація в Україні триває, відповідно до чинного законодавства

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

«Перше: про мобілізацію обговорень не було. Друге: ми не коментуємо чутки. Третє: коли мене питають про мобілізацію, я кажу, що ми зробили разом із парламентом закон (про мобілізацію — ред.), у якому чітко зрозуміло, як входить у периметр людина, як він стає військовозобов'язаним, як тренується, як виходить із периметру», — пояснив міністр оборони України.

Він додав, що іноді відбуваються обговорення щодо цього, оскільки партнери України «хочуть зрозуміти, чому ми не мобілізуємо людей від 18 до 25».

Українська влада, за його словами, пояснює, що такою була умова парламенту, яка дозволила уряду мобілізувати людей з 25 до 60 років.

На запитання, чи рішення щодо мобілізації можуть змінитися, міністр відповів: «Ми завжди хочемо давати вибір людині, щоб вона сама обирала. Зараз, як ми кажемо, ми працюємо згідно з усіма нормами законодавства. У законодавстві чітко визначено: з 25 і вище. Якщо є бажання когось прийти і служити своєму народу, ми завжди раді».

Раніше радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, що і демократи, і республіканці у США вимагають від президента Володимира Зеленського, щоб в Україні також мобілізували юнаків у віці 18−25 років, проте він «не продавився».