Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Президента закликають ветувати закон про підвищення податків

  • 16.10.2024, 19:53
  • 175

Народна депутатка Южаніна вважає, що закон про підвищення податків неконституційний

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна в ефірі телеканалу «Прямий» закликала президента накласти вето на закон про зміни до Податкового кодексу (11 416д), який запроваджує підвищення військового збору та інших податків. Вона наголосила — цей закон порушує Конституцію України, і тому має бути заветований Главою держави.

На думку Южаніної, треба терміново створити робочу групу, яка запропонує нові джерела збільшення надходжень до держбюджету без підвищення податків для громадян.

«Враховуючи, що на сьогодні проєкт закону 11 416-д (внесення змін до Податкового кодексу про підвищення податків) на підписі у президента, враховуючи те, що сьогодні в залі Верховної Ради він чітко висловлювався, що розуміє стан суспільства, він декілька разів говорив про єдність, про повагу один до одного, про те, що ми один одному не вороги, ми маємо спільно діяти. Він має зараз зрозуміти, що цей антиконституційний проєкт закону він не може підписувати», — підкреслила депутатка.

«Він — гарант Конституції. Тому антиконституційний закон не може бути ним підписаний», — заявила Ніна Южаніна.

«Ще він говорив про те, що він розуміє стан економіки. Про те, що він бачить і відчуває, в якому стані ми зараз знаходимося, і скільки кроків нам треба зробити сьогодні та завтра для того, щоб країна вижила. Тому ми маємо повне право вимагати від нього вето на проєкт закону 11 416-д», — заявила вона.

«Ми маємо вимагати від нього термінового скликання робочої групи, яка за декілька днів напрацює за рахунок інших джерел наповнення бюджету. І ми зможемо профінансувати наші Збройні Сили в тій сумі, яка була з самого початку запланована, і дати додаткові надходження в бюджет за рахунок інших джерел», — підкреслила вона.

Южаніна наголосила, що антиконституційні норми податкового закону роз'єднують людей і посилюють недовіру до держави. Вона також зазначила, що інвестори, які вже працюють в Україні, і ті, які можуть до нас прийти в майбутньому, не сприймають такі законодавчі зміни.

«Підняття податків, якщо говорити для бізнесу, то це тільки для тих, хто працює „по-білому“ і сплачує податки. Якщо говорити про людей, то це нерівномірне навантаження на їхні доходи. Єдина ставка для середньої зарплати вчителя чи лікаря в 12 тисяч і середньої зарплати держслужбовця у 100 тисяч — це різне податкове навантаження і різне відчуття для сімейного бюджету», — пояснила Ніна Южаніна.

«Тому має бути вето на цей закон. І це буде правильна дія від президента. Ми зможемо швидко запропонувати в єдності, в спільній роботі ті джерела, які замінять те, що руйнує нашу економіку і розуміння людьми дій держави. Це дуже важливо в такий складний період часу», — наголосила депутатка «ЄС».