Передплата 2025 ВЗ

Рада врегулює питання мобілізації обмежено придатних 18−25 років

  • 08.10.2024, 19:24
  • 138

Верховна Рада завтра, 9 жовтня, має остаточно врегулювати колізію в законі, через яку мобілізують обмежено придатних віком 18−25 років

Як повідомила Ірина Геращенко, за ініціативи фракції «Європейська Солідарність» відбулася погоджувальна рада за участі керівництва ВР, лідерів фракцій, міністра оборони Умєрова і представників Генштабу.

«Обговорювали врегулювання законодавчої колізії щодо обмежено придатних юнаків 18−25 рр., яких мобілізовують. За ініціативою нашої команди і Петра Порошенка, вже завтра ВР законодавчо врегулює питання, що ці військовозобовʼязані не можуть бути мобілізовані», — пише Геращенко.

«Також на наступному пленарному тижні має бути врегульоване питання демобілізації тих обмежено придатних 18−25, хто вже був мобілізований. Наша команда запропонувала, ким їх можна замінити — це представники силових структур, які зараз мають 100% бронь», — зауважує депутатка.

«Більшість питань зустрічі мали закритий характер під грифом таємно. Але з того, що варто озвучити й що має публічну складову, обговорювалося робота ТЦК, адже й досі є скарги на те, що мобілізовують тих, хто має бронь, й буває навіть із застосуванням сили. Представники Генштабу і МО підтримали нашу ініціативу створити гарячу лінію щодо дій ТЦК і пообіцяли відкрити її вже цього тижня», — повідомила Ірина Геращенко.

«Також ми порушили питання забезпечення ЗСУ. Останні скандали й журналістські розслідування про консерви зі шкіри і жиру втридорога — дискредитують МО і мають отримати пояснення. Представники МО заявили, що це давні контракти, які вже розірвані. Але нас цікавить, хто їх укладав і хто понесе за все це справедливе покарання. Готуємо відповідні запити», — зазначає Геращенко.