Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові протягом місяця реставрують 100-річний вітражний ліхтар

  • 03.10.2024, 19:30
  • 198

У Львові в будинку на вулиці Коновальця, 11б, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, розпочали реставрувати унікальний ліхтар в загальному коридорі на першому поверсі

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Вчора фахівці демонтували вітражі й перенесли їх до майстерні для подальшого відновлення. Ініціатива реставрації належить мешканцям будинку, які зібрали кошти на відновлення, а з матеріалами допоможе ЛКП «Львівський ліхтар». Проводити реставраційні роботи буде відома львівська фахівчиня Марія Шумська-Барвінок.

«Цей будинок був демонстраційним макетом, на базі якого ми розповідали, як правильно дбати про історичні будинки та як не нашкодити. І приємно, що мешканці скоординувалися та звернулися до фахівчині. У цьому будинку є багато цінних елементів. Раніше мешканці подалися на програму оновлення історичної брами і чекають своєї черги, тож сподіваємося отримувати заявки на програми співфінансування і в майбутньому», — зазначила директорка ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

Зазначимо, світловий ліхтар — це архітектурний елемент, який використовується для освітлення приміщень природним світлом. Він встановлюється на дахах будівель і дозволяє проникати сонячному світлу у внутрішні простори, що є особливо важливим для приміщень, де немає можливості встановити звичайні вікна або недостатньо світла з бокових отворів. У цьому ж будинку ліхтар розміщений в загальному коридорі на першому поверсі.

«Цей світловий ліхтар є вітражним. І хоч тут є багато пошкоджень, досить багато кольорових скелець все ж збереглися. Вони є найціннішими у цій конструкції, бо все решта — фонове скло, яке є безбарвним і фактурним. Неоригінальні фрагменти тут замінити простіше, аніж кольорову частину, але загалом наше завдання — максимально зберегти все автентичне і підібрати під нього сучасне, щоб ліхтар відповідав первісному задуму архітектора. Зауважу, що світлові ліхтарі доволі часто можна побачити у львівських помешканнях, але в більшості вони розміщені над основними сходовими маршами на стелі. А прикладів, коли ліхтарі є на рівні холу між першим та другим поверхом, як у цьому будинку, у Львові небагато», — зазначила реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Планується, що реставраційні роботи триватимуть близько одного місяця.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень