Передплата 2024 «Добра кухня»

Як спілкуватися зі звільненими з полону, — поради МВС

  • 03.10.2024, 14:45
  • 160

Не нашкодити, а дати відновитись є найважливішим після повернення українських захисників та захисниць із російського полону

Фото: МВС
Фото: МВС

На цьому у Фейсбуці наголосив Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ.

«Не запитуйте про травматичний досвід заради власного інтересу. Якщо людина сама не розповідає про це, то не варто запитувати „А як там було? А що ти бачив? А що ти пережив“. Такі питання можуть призвести до ретравматизації. Важливо проявляти емпатію, не бути байдужим, позитивно спілкуватися, завжди залишати за людиною право вибору і давати час зробити цей вибір», — зазначається у повідомленні.

У МВС заявили, що у жодному разі не можна знецінювати досвід полону людини. Якщо військовий розкривається щодо цього досвіду — важливо не говорити йому, що нічого страшного з ним не сталося, що все буде добре і так далі.

«Без дозволу не торкатися, не чіпати її, не чіпати її особисті речі. Бо коли військовослужбовець перебуває у полоні, у нього як такої зони власного комфорту немає. Взагалі не потрібно втручатися у зону комфорту людини», — пояснили в міністерстві.

При цьому колишнього полоненого потрібно мотивувати та підтримувати.

«Задачею людей, які знаходяться поруч із цими військовослужбовцями, — звертати увагу на те, які можливості є у цих військовослужбовців. Дуже важливо просто підтримати їх у цьому. Просто щоб було нормальне просте спілкування, без надмірних співпереживань», — йдеться в рекомендаціях.

Також важливо дотримуватися обіцянок, даних цим людям.

«Щоб особа зрозуміла, що вона знаходиться у підтримуючому для себе середовищі, то якщо вже є певна домовленість про щось — наприклад, про зустрічі - дуже важливо все ж таки дотримуватися цього, щоб не підтримувати у особи стан розчарування у власному житті. Потрібно бути чесним і відвертим з людиною, показувати своє залучення і зацікавленість у її житті», — зазначили у МВС.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень