Передплата 2024 «Добрий господар»

Жінка із двома матками народила двох дітей: деталі

  • 01.10.2024, 22:00
  • 202

Дві матки трапляються у жінок вкрай рідко, а успішно народити із обох органів — ще більш рідкісне явище

Фото SCMP
Фото SCMP

Жінка на північному заході Китаю, яка народилася з рідкісною медичною проблемою — двома матками, у вересні мала двійню з обох органів.

Породілля має хворобу, на яку страждають лише 0,3 відсотки жінок у всьому світі. Обидві її матки були повністю сформовані і мали яєчники та яйцепроводи. Стан подвійних яєчників буває дуже рідко, але ще рідше жінка може успішно народити дитину.

Лі народила хлопчика і дівчинку на початку вересня у лікарні № 4 міста Сіань у провінції Шеньсі, коли була на восьмому з половиною місяці вагітності.

«Вагітність у кожній з двох маток через природне зачаття — це дуже рідкісне явище. Ми чули лише про декілька таких випадків як у Китаї, так і за кордоном. Ще рідше жінка з таким станом успішно народжує після 37 тижнів», — пояснила старша акушерка лікарні Цай Ін, додавши, що це «один випадок на мільйон».

Зазвичай жінки з двома матками не відчувають симптомів, поки не завагітніють. Під час вагітності вони мають підвищений ризик повторних викиднів, передчасних пологів, недорозвинення плоду та післяпологових кровотеч.

Лі, вік якої не вказували, вже була вагітна раніше, але на 27-му тижні вагітності у неї стався викидень через невстановлені фактори.

Після того, як Лі завагітніла у січні, медики розробили ретельний план для її безпеки.

Діти народилися здоровими, хлопчик важив 3,3 кг, а дівчинка — 2,4 кг. Під час пологів лікарі зробили операцію кесаревого розтину.

Лі та її малюків виписали із лікарні через чотири дні після народження.


Джерело: SCMP

Схожі новини