Передплата 2024 «Добра кухня»

«Візьми будинок під опіку!»

До проєкту відновлення будівель, зруйнованих внаслідок ракетного удару 4 вересня, доєдналися п’ятнадцять інвесторів

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Львові триває соціальний проєкт «Візьми будинок під опіку!» — уже п’ятнадцять інвесторів зголосилися відновити будинки, які понищили російські ракети внаслідок масштабного удару 4 вересня. Тоді постраждало 188 будівель у Залізничному та Франківському районах міста, 20 з них у критичному стані. Це будівлі історичної спадщини, житлові будинки, школи…

Як повідомив на брифінгу міський го­лова Львова Андрій Садовий, на заклик допомогти з відбудовою відгукнулась Асо­ціація західноукраїнських забудовників — під опіку готова взяти два будинки. По одному будинку готові відновити компа­нії «Нова оселя», Avalon, Greenville, «Ваш Дім», RIEL, AUROOM, VIKING development, «Квітка», «Майстерня будинків», KREDO development, IKON development, Globus development, Marvel development, Well Bud, PRAUD development, БК «КВОРУМ»… У від­будову будинків ці компанії інвестують від 50 тисяч євро до 15 мільйонів гривень.

«Місто не оголошує фінансового збору, а запрошує взяти конкретний будинок під опіку та відновити його, — пояснив пан Са­довий. — Закликаю українські, закордонні бізнеси і міжнародні благодійні організа­ції допомогти відновити зруйновані воро­гом будівлі».

Тим часом, понад двадцять сімей міста подали заявки на компенсацію з бюджету за оренду квартири (для тих, хто внаслідок удару втратив дах над головою). Виконком Львівської міської ради погодив 10−15 ти­сяч гривень компенсації, але гроші наразі людям не дали.