Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ізраїль близький до початку наземної війни у Лівані, — джерело

  • 19.09.2024, 17:45
  • 438

У Пентагоні побоюються, що хвиля смертоносних вибухів електронних пейджерів, які використовували бойовики ліванського угруповання «Хезболла», може бути початком потенційної наземної війни

Заворушення у Лівані. Фото із сайту Бабель
Заворушення у Лівані. Фото із сайту Бабель

Ще до вибухів у Лівані міністр оборони США Ллойд Остін заявив іншим високопосадовцям Пентагону 16 вересня, що він побоюється, що Ізраїль може незабаром розпочати наступ після місяців ракетних і повітряних атак з боку «Хезболли».

"Я дуже стурбований тим, що ситуація виходить з-під контролю", — наголосив він.

За даними джерела, ізраїльські військові в останні дні перекинули дивізію спецназу і десантників на північ з південної частини країни, після того, як вона діяла в Газі протягом декількох місяців. У дивізії — тисяча військових.

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив 18 вересня, що все ще є спосіб «закінчити кризу дипломатичним шляхом, а не війною».

Як відомо, 17 вересня у Лівані масово вибухали пейджери в кишенях або руках бойовиків підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла». Ці пристрої члени угруповання використовували для зв’язку.

У підриві пейджерів «Хезболла» звинувачує Ізраїль, точніше зовнішню розвідувальну службу Моссад. Однак Ізраїль не коментує цей інцидент.

Згодом джерела стверджували, що зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю «Моссад» заклала невелику кількість вибухівки у 5000 тайванських пейджерів, які імпортувало ліванське угруповання «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

Схожі новини