Передплата 2024 «Добра кухня»

Понад половина українців вважають надмірним вплив Офісу президента на Парламент, уряд та суди (ОПИТУВАННЯ)

  • 04.09.2024, 14:30
  • 281

На думку більшості опитаних українців, Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень

Фото із сайту Чесно
Фото із сайту Чесно

Про це свідчать результати соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення руху «Чесно».

"Більше ніж половина українців вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень. Найбільшим українці вважають вплив ОП на парламент і уряд. Кількість тих, хто поділяє таку думку, зросла з 52% до 59% порівняно з минулим роком", — йдеться у повідомленні «Чесно» за підсумками соцопитування.

Відтак 58% українців вважають, що Офіс президента впливає на рішення, які ухвалює Верховна Рада, а 59% вбачають і вплив ОП на рішення Кабміну. У 2023 році кількість таких людей була 54% і 52% відповідно.

25% опитаних вважають, що ОП не впливає на рішення Ради, а ще майже 20% не мають відповіді.

Опитування також засвідчило: українці вважають, що ОП перевищує свої повноваження й у взаємодії з правоохоронними, антикорупційними та судовими органами. У порівнянні з минулим роком все більше українців поділяє таку думку.

55% опитаних вважають надмірним вплив Офісу президента на роботу судів, правоохоронних і антикорупційних органів. Торік так вважали 47% громадян.

22% українців не згодні з такою тезою і приблизно стільки ж не мають відповіді.

Опитування відбулося із 8 по 15 серпня 2024 року. Респондентами стали 2017 громадян від 18 років.

Схожі новини