Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Туреччина подала заявку на вступ у БРІКС, де головує росія

  • 02.09.2024, 17:30
  • 179

Туреччина подала заявку на вступ до міжнародної організації БРІКС

Фото: Mind
Фото: Mind

Про це повідомляє Bloomberg.

«Туреччина офіційно попросила приєднатися до БРІКС — групи країн, що розвиваються, оскільки вона прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників», — повідомляє видання з посиланням на обізнані джерела.

Також на умовах анонімності виданню було наголошено на тому, що новий дипломатичний поштовх країни відображає «її прагнення розвивати зв’язки з усіма сторонами в багатополярному світі, водночас виконуючи свої зобов’язання як ключового члена Організації Північноатлантичного договору».

«Туреччина, розташована між Європою та Азією, подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через розчарування у зв’язку з відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу. Заявка також є частково результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з росією після її вторгнення в Україну в 2022 році», — зауважили джерела.

Вказується, що міністерство закордонних справ і адміністрація президента Туреччини відмовилися від коментарів.

Як відомо, наступний саміт БРІКС відбудеться в російській Казані 22−24 жовтня. Група країн названа на честь її учасників — Бразилії, росії, Індії, Китаю та Південної Африки. На початку цього року до організації доєдналися Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет.

Схожі новини